Versailles // Een betoverend verhaal van “Lyrical Sympathy”

“Lyrical Sympathy” heeft een aura van sentimentele wanhoop. Terwijl de gevoelens van het gehuld zijn in wanhoop consistent aanwezig zijn door het hele album beperkt Versailles zich niet tot een enkele manier van de bezorging hiervan. De natuurlijke flow van de melodie, van intens naar kalm en weer terug, presenteert een toepasselijke flow, en de variatie van het album maakt het zeker een succes.

De introductie tot het album is simpel, maar een voorteken. Het is voldoende als inleiding voor “The Love From a Dead Orchestra”, maar hier voelt de flow toch iets onderbroken, al is het maar voor een moment. Het nummer zelf is een behoorlijke lengte, beginnende met gemartelde noten van oneinigheid voordat het overgaat in een stabiele melodie die verschillende keren verandert als de beschreven emoties evoluëren en groeien. Dit nummer zet ook de precedent voor de rest van het album met een voornamelijk energieke melodie die af en toe wat afzwakt en dan weer sterk terugkomt.

De twee zachtere tracks die tussen de metal-stukken geplaatst zijn zijn “Forgotten Gate” en “Sympathia”, welke het album lieflijk afsluit. Beiden brengen leed en wanhoop aan het licht, maar op een kalmere manier. De andere tracks, en daarmee “Beast of Desire” in het bijzonder, presenteren een gemene en bijna lustige passie om deze nummers te contrasteren, maar ook om ze te verbinden als deel van de emotionele reis voor de gemartelde ziel.

“The Red Carpet Day” wordt bijna legendarisch na z’n debuut in Lyrical Sympathy. Het dient als een proloog voor het prachtig geweven verhaal dat verteld wordt in “Noble”, en KAMIJO roept meerdere malen voor aandacht voor deze track. Het nummer is erg strak en heeft een hoog tempo, waardoor het gevoel van een vreselijke nachtmerrie in ieder’s hoofd gecreeërd wordt. TERU en HIZAKI’s noten spelen als een hart dat tekeer gaat, evenals YUKI’s drums. En het geweld in de lyrics maakt het mentale plaatje compleet. Door de intensiteit van dit nummer bewijst “Sympathia” en passende keuze te zijn voor het einde van dit album omdat het je weer tot rust brengt voordat het boek gesloten wordt.

Versailles is erin geslaagd om de duisternis van angst romantisch en prachtig te maken met deze release. Al hun nummers hebben leven, en degenen op Lyrical Sympathy zijn hierin geen uitzondering. In z’n geheel is het zeker betoverend.

 

Release informatie

Ben je geïnteresseerd in het idee om de band te steunen door je eigen kopie van de release aan te schaffen? Dan heb ik hier wat informatie om je op weg te helpen:

Lyrical Sympathy
01. Intro
02. The Love From A Dead Orchestra
03. Shout & Bites
04. Beast Of Desire
05. Forbidden Gate
06. The Red Carpet Day
07. Sympathia

Artiest: Versailles
Release: Lyrical Sympathy
Release datum: 31 oktober 2007
CD number: SASCD-027

 

Extra informatie

Het is je inmiddels vast wel opgevallen dat de stijl waarin deze review geschreven is afwijkt van sommigen van de andere reviews die op het magazine terug te vinden zijn. Dit is omdat dit review geschreven is door Khalia S, een van de gastschrijvers voor Arlequin Magazine.
Aangezien Khalia zelf geen Nederlands spreekt maar haar werk toch beschikbaar wilde stellen voor de Nederlandse lezers is de Nederlandse vertaling gemaakt door 雪 (Yuki).

 

Khalia is al lange tijd fan van Japanse rock en metal, en schrijft er soms graag over.

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie