vistlip // Dit is “It”

Het ヴィジュアル系 (Visual Kei) genre heeft heel, heel veel artiesten onder z’n naam staan. Maar sommigen zullen bekender zijn dan anderen. De afgelopen tien jaar heeft vistlip de weg naar de harten van vele fans wete te vinden, en ook in de playlist van menige luisteraar. Het is wellicht wel leuk om te weten dat in de tien jaar dat ze samen zijn, we nu nog steeds naar de originele lineup van vistlip kijken. Geen enkele van de leden heeft de groep ooit verlaten of is de “nieuwe vervanger” van zijn voorganger. Dit betekent wel dat ze samen hebben kunnen groeien, en hun muzikale kennis hebben ontwikkeld.

Zoals ik net al zei is vistlip er dus al tien jaar, wat wel een reden is voor een feestje. Naast een tour door Japan zal de groep ook wat nieuwe werken uitbrengen in de vorm van twee singles en een live DVD van hun verjaardagsconcert, welke volgend jaar uit zal komen.
“It” is de eerste single in deze lijst, en dat lijkt me meer dan genoeg reden om te kijken waar vistlip nu is, toch?

“It” werd uitgebracht in drie verschillende versies. De “lipper” versie (welke we vandaag ook gaan bekijken) bevat een bonustrack genaamd “Persona”, the “vister” versie komt met een DVD met de muziekvideo en making of voor “It”, en de derde versie (welke alleen “met DVD” heet) komt met een achter de schermen/off shot genaamd “ROUGH the vistlip~催眠術大好きvistlip~” (ROUGH the vistlip ~Saimin Jutsu Daisuki vistlip~).

Zoals ik net al zei kijken we vandaag naar de “lipper” versie van de release, dus laten we er niet langer omheen draaien en gaan beginnen!

 

It

Zoals ik al eerder zei bestaat vistlip al een tijdje, en dat komt zeker terug in de titelsong “It”. De groep is zeer bekend met wat elk lid wel en niet kan, maar ook wat ze willen. Daarom hebben ze muziek gevonden die ze duidelijk allemaal leuk vinden om te maken, en dat is zeker terug te horen in dit nummer.
Met hun vrolijke upbeat pop-rock sound laat “It” weten dat vistlip een solide basis hebben waarop ze hun ideeën omtoveren tot nummers, waardoor er een bekende sound voor ze ontstaat die toch nog vernieuwend weet te zijn. Met lyrics als “Er is geen tijd zoals het heden” en “de ongeïdentificeerde content heeft geen naam nodig, noem het gewoon “it”” laat de groep zien dat ze nog steeds in hun mars hebben wat er nodig is om herkenbaar te zijn, terwijl ze zich toch blijven ontwikkelen.

 

Persona

Waar “It” direct van start ging met de bekende upbeat vistlip stijl doet de bonus track “Persona” toch een stapje terug van dit tempo. Verwacht echter geen ballad, want dan zul je teleurgesteld worden… Vocalist 智 (Tomo) maakt gebruik van zijn volledige bereik door ook de hoge noten van het nummer perfect te vertolken terwijl de instrumenten achter hem een solide basis neerleggen die je door het hele nummer terughoort.
Je zou bijna zeggen dat “Persona” het persona van vistlip als groep heel duidelijk vast heeft weten te leggen…

 

Conclusie

Ondanks dat “it” slechts uit twee nummers bestaat is het wel het ultieme bewijs dat vistlip als groep nog steeds de “it factor” heeft, zelfs na tien jaar met dezelfde lineup gewerkt te hebben.
De groep bevindt zich meer aan de pop-rock kant van het ヴィジュアル系 (Visual Kei) genre en zal dus niet zo’n effect hebben op fans van de meer heavy kant van het genre, maar weet wel een stevige single met een upbeat gevoel neer te leggen. Ze hebben nu al tien jaar op hun naam staan, maar ze zijn er duidelijk op uit om de volgende mijlpaal van vijftien jaar te halen.
Ze hebben voor zichzelf de “it” factor gevonden, en dit keer duidelijk terug in hun huidige werk, een die zonder twijfel zowel “oude” als “nieuwe” fans van de groep tevreden zal stellen.

 

Release informatie

Ben je geïnteresseerd in het idee om de band te steunen door je eigen kopie van de release aan te schaffen? Dan heb ik hier wat informatie om je op weg te helpen:

It
(w/ DVD, Limited edition)
01. It

DVD
01. ROUGH the vistlip~催眠術大好きvistlip~
(ROUGH the vistlip~Saimin Jutsu Daisuki vistlip~)
It
(lipper Ver. Regular edition)
01. It
02. Persona
It
(vister Ver. CD+DVD)
01. It

DVD
01. It (Music Video)
02. It (Music Video Making)

Artiest: vistlip
Release: It (lipper version) (single)
Release datum: 8 november 2017
CD nummer: MJSS-9202 (lipper version) / MJSS-9207 (vister version) / MJSS-9200 (w/ DVD)

 

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie