Jupiter // De “Krijger van Bevrijding”

Bijna een jaar na de release van het volledige album “Zeus ~Legends Never Die”, het eerste album met nieuwe zanger KUZE, is Jupiter nu op volle kracht terug met een nieuwe single, tot het randje gevuld met drie nummers voor fans om van te genieten.
Is de stijl van Jupiter veranderd sinds de Europese tour vorig jaar? Absoluut niet. De single bevat zowel elementen die we al hoorden op het “Zeus” album als nieuwe elementen die het nieuwe hoofdstuk van de evolutie van Jupiter inluiden. Maar haalt deze single het bij de verwachtingen die we hebben als we de naam “Jupiter” alleen al horen? Laten we dat eens uitzoeken!

 
Warrior of Liberation
(Text & Muziek: HIZAKI)
De titelsong is al meteen wat je van Jupiter verwacht, zeker met het vorige album nog in het achterhoofd. Een krachtig stuk met een hoog tempo waarin KUZE zijn melodieuze, diepere vocalen kan showen.
Zoals gewoonlijk is de hoofdact van Jupiter de gitaren, maar dat wil niet zeggen dat de zang hier tweede viool speelt. Beide gitaren zetten nogmaals een dikke streep onder de progressieve metal stijl die Jupiter inmiddels z’n handelsmerk kan noemen.
Het is ook geen verrassing dat uitgerekend dit nummer gekozen is om de titelsong van z’n eigen single te worden en daarmee ook de muziekvideo ervoor, maar we zien hier wel een trend terugkomen die we op “Zeus ~Legends Never Die~” ook al zagen: Jupiter’s focus ligt niet bepaald op de muziekvideo’s, maar puur op het geluid wat ze produceren. De video voor dit nummer is daarom ook simpel, maar het brengt de boodschap wel over voor de meer visueel geörienteerde luisteraars.

 

Jupiter – Warrior of Liberation (MV)

 

 
My Enemy
(Tekst: KUZE / Muziek: HIZAKI)
Het tweede nummer is een stuk aggressiever dan de eerste, maar houdt het tempo van de single wel op peil. Net zoals het tweede nummer op de “Theory of Evolution” single komt de invloed van KUZE in dit nummer heel duidelijk naar voren in zowel de woorden als de muziek zelf. Ondanks dat de muziek gecomponeerd is door HIZAKI, en niet door KUZE.
De classic (lees dus “old-school” en niet “klassieke”!) metal invloed komt duidelijk terug in dit nummer, en dat is geen verrassing als je een vocalist hebt zoals KUZE, die dit geluid uitstekend kan produceren. Een ander interessant puntje is dat in deze lyrics ook veel gebruik wordt gemaakt van de Engelse taal, wat we op de vorige release ook zagen in “SHOW MUST GO ON”. Het is nog steeds rammelende grammatica, maar het helpt enorm met het overbrengen van de boodschap als je geen of nauwelijks Japans spreekt, toch?

 
Save your life
(Tekst & Muziek: HIZAKI)
Het laatste nummer verlaagt het tempo een beetje, maar houdt wel vast aan de power die de twee voorgaande nummers hadden. “Save your life” heeft een andere, melodieuzere en zelfs orkest-achtige benadering dan de andere nummers. Maar ondanks z’n unieke stijl past dit nummer prima in het universum van Jupiter (ik ben zelfs verbaasd dat dit nummer niet gekozen is om z’n eigen single te worden, bijvoorbeeld na deze…). De toevoeging van een koor dat meerdere keren terugkomt in het nummer trekt het geheel naar een hoger niveau, waardoor een meer theateraal geluid geproduceerd wordt dan we normaal gesproken van ze gewend zijn. De focus in dit nummer ligt niet op de gitaren, maar trekken deze naar een gelijkwaardig niveau met de andere instrumenten en de vocalen van KUZE. Een zeldzame keuze voor Jupiter, maar het komt hun werk in dit geval zeker ten goede.
Ten slotte wil ik ook nog even kwijt: dit koor heeft een toevoeging die we ook in een ander project kunnen horen: namelijk Michal, de zangeres van ANCIENT MYTH. Zij is een van degenen die hun stem geleend hebben voor dit koor.

 

Conclusie

“Warrior of Liberation” is een krachtige single die nogmaals onderstreept dat de formule van Jupiter echt werkt, ongeacht welke richting de band op gaat. Het vermogen om zich aan te passen aan verschillende sub-genres complimenteert hun muziek in plaats van het te doen veranderen in een compleet ander project, iets wat op zichzelf al compliment waardig is.
Net zoals de vorige werken zijn ook hier de meeste nummers geschreven door HIZAKI en worden ze op een positieve manier aangevuld door de unieke invloed die KUZE met z’n classic aanpak met zich mee brengt. Jupiter heeft een stijl die de zanger complimenteert, ongeacht wie deze zanger is. En met hun bekende sound kun je al een beetje van te voren raden of je de release leuk gaat vinden of niet. Als je Jupiter’s stijl leuk vind dan zul je deze single ook zeker waarderen, maar als het vorige album je goedkeuring niet kon wegdragen dan zal deze single dat waarschijnlijk ook niet doen. Iets wat zowel een geluk al seen nadeel is, gezien de geweldige consistentie die Jupiter heeft in hun werk.
Deze consistentie is ook de reden dat hun fans al zo lang fans zijn, maar het maakt het ook lastig voor nieuwe fans om erop in te haken als de stijl van de band hun niet aanspreekt. En kortgezegd, is deze single geen uitzondering op deze regel.

 

Release informatie

Ben je geïnteresseerd in het idee om de band te steunen door je eigen kopie van de release aan te schaffen? Dan heb ik hier wat informatie om je op weg te helpen:

Warrior of Liberation
Warrior of Liberation

01. Warrior of Liberation
02. My Enemy
03. Save your life

Artiest: Jupiter
Release: Warrior of Liberation (single)
Release datum: 8 april 2020
CD nummer: ZRJP-2001

 

Volg Jupiter

Jupiter

KUZE
🎂 06/20

HIZAKI
🎂 02/17

TERU
🎂 04/10

DAISUKE
🎂 01/08

 

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie