Yuhma & Gunji // Twee totaal verschillende werelden gecombineerd in een interview

Luzmelt en the fool zijn momenteel samen in Europa voor een antal shows voor het “Jap-Ro Festival”, georganiseerd door Astan Magazin. Het festival bestaat uit twee shows waarvan de eerste in Bonn (Duitsland) en de tweede in Utrecht (Nederland).

Dit interview was oorspronkelijk bedoeld als twee verschillende interviews (een voor Luzmelt en een voor the fool), maar vanwege een groot probleem met de tijd werd mij gevraagd om beide interviews samen te voegen tot een enkel interview zodat vocalisten Gunji (the fool) en Yuhma (Luzmelt) minder tijd nodig hadden om alle vragen te beantwoorden. Tijd die ze hard nodig hadden om zich voor te bereiden op de show.

Daarnaast is dit het tweede interview wat ik ooit gedaan heb, maar vanwege tijd-gerelateerde problemen aan mijn kant is dit interview oorspronkelijk online gekomen vóór het eerste interview wat ik ooit gedaan heb! Ben je al in de war? Eerlijk gezegd ik wel.

 

Dus, laten we beginnen aan dit interview!

Dit kwam erg onverwacht voor mij, dus ik wil me even verontschuldigen dat ik nogal verstrooid overkom in dit interivew. Ik moet nu namelijk het grootste deel van mijn vragen improviseren om jullie beiden projecten tegelijkertijd aan bod te laten komen. Dus laten we bij het begin beginnen. Kunnen jullie je alsjeblieft even aan de lezers voorstellen?
Yuhma: Ik ben de vocalist van Luzmelt, Yuhma.
Gunji: En ik ben de vocalist van the fool, Gunji.

Luzmelt’s zanger Yuhma tijdens het optreden in Utrecht.

Voor zowel Luzmelt als the fool is het de eerste keer dat jullie Europa kunnen bezoeken. En ondanks dat het maar voor een paar shows is hebben jullie vast wel iets gezien van ons continent. Wat denken jullie tot dusver van deze trip?
Yuhma & Gunji: We hebben eigenlijk helemaal niet veel van Europa kunnen zien. Maar desondanks hebben we het erg naar onze zin en hebben we beiden al besloten dat we later terug willen komen om nog meer shows in Europa te spelen. We hebben het enorm naar onze zin op deze tour. Maar hopelijk kunnen we tijdens die toekomstige tours meer van Europa zien.

Hoe zijn jullie voor het eerst in aanraking gekomen met muziek? Werden jullie geïnspireerd door een andere artiest, of was er iets anders? En als jullie carrière als muzikanten niet van de grond gekomen was, wat zouden jullie dan als beroep willen doen?
Yuhma: Ik ben opgegroeid in de tijd dat visual kei in Japan in opkomst was dankzij bands zoals X JAPAN en LUNA SEA. Ze hebben me al op vroege leeftijd geïnspireerd om lid te willen worden van een band. Toen ik ouder was ben ik zelf begonnen met muziek schrijven en componeren. Als dit niet werkt wil ik graag kinderen op een basisschool les geven.
Gunji: Toen ik klein was speelde mijn broer Goo (welke nu een van de gitaristen van the fool is) altijd gitaar op zijn kamer. Dit inspireerde me om naar muziek te luisteren dus de laatste tien jaar heb ik naar heel veel verschillende stijlen van muziek geluisterd en heb ik alles in me opgenomen om min eigen stijl te kunnen creeëren. Dit is de stijl die je vandaag de dag van the fool ziet en hoort. Zoals ik net al zei, diezelfde broer is nu een van de gitaristen van de band! (lacht) Als deze carrière het niet wordt voor mij wil ik graag in plaats hiervan dierenarts worden.

Zowel “Luzmelt” als “the fool” zijn erg interessante namen. Hoe zijn jullie bij deze namen gekomen? Was er iets wat jullie geïnspireerd heeft?
Yuhma: “Luzmelt” is een combinatie van de favoriete woorden van de members. “Luz” komt uit het Spaans en betekent zoiets als “schittering”. We hebben dit gecombineerd met het Engelse woord “melt”, dus voor ons betekent Luzmelt zoiets als “het smelten van de schittering”. Of misschien zelfs glitter. We weten het zelf ook niet helemaal zeker, maar wat we wel zeker weten is dat we de naam erg leuk vinden!
Gunji: Voor mij is het een stuk simpeler. We zijn allemaal een beetje “foolish” (“gek”)! (lacht)

the fool’s zanger Gunji tijdens het optreden in Utrecht.

Jullie beiden projecten hebben een unieke stijl en hebben beiden invloeden uit verschillende hoeken van het visual kei genre. Maar wat maakt visual kei de stijl voor jullie, in plaats van iets wat meer mainstream is zoals bijvoorbeeld de standaard rock stijl (zoals een spijkerbroek en T-shirt)?
Yuhma: We willen met onze band een boodschap overbrengen. Dit doen we via onze lyrics, muziek en outfits. Onze outfits matchen niet alleen met ons visuale plaatje en onze ideeën, ze zijn ook een groot onderdeel van ons project.
Gunji: De stijl heeft zichzelf gecreeërd, we hebben deze stijl niet specifiek in het leven geroepen voor the fool. Hoe we eruit zien is erg afhankelijk van onze muziek.

Zoals ik jullie al zei voordat we aan dit interview begonnen heb ik wat vragen weg moeten laten vanwege tijdsdruk. Dus helaas betekent dat dat we nu al aan het einde van dit inteview gekomen zijn (voor nu, wellicht kunnen we in de toekomst nog een interview doen!). Hebben jullie nog een laatste boodschap voor iedereen die het interview leest?
Yuhma: Het is voor ons de allereerste keer in Europa, en ondanks dat we nog niet in Nederland gespeeld hebben vandaag willen we zeker al terugkomen!
Gunji: We willen de fans alvast heel hartelijk bedanken, en we hopen dat ze onze muziek hier zullen waarderen. Fans kunnen met elkaar in contact komen via onze MySpace, OHP (officiële home page) en zelfs via onze Ameba blogs, en we hopen dat ze dit ook gaan doen! Zoals Yuhma net al zei voor Luzmelt, willen wij als the fool hier ook keer op keer terugkomen!

 

Extra informatie

Zoals ik al eerder zei waren Luzmelt en the fool in Duitsland en Europa als onderdeel van het Jap-Ro festival, georganiseerd door Astan Magazin.

Tijdens hun show in Tivoli de Helling (Utrecht) hebben we ook foto’s gemaakt. Deze foto’s zijn terug te vinden op ons fotografie portfolio, Arlequin Photography, door op de afbeeldingen hieronder te klikken!

 
(In 2021 werd Arlequin Photography officieel omgetoverd in een volledig fotografie portfolio, daardoor zijn alle interviews en nieuwsberichten naar een nieuw domein genaamd Arlequin Magazine verplaatst. Op dit moment waren zowel Luzmelt als the fool niet meer actief in de muziekwereld. Daarom is er geen social media sectie voor dit artikel.)

 

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie