砂月-SATSUKI- // “Ik wil je meer emoties laten voelen als je naar mijn muziek luistert.”

Je kent 砂月-SATSUKI- wellicht als de zanger van de ヴィジュアル系 (Visual Kei) band “Rentrer en Soi”, welke actief was van 2001 tot 2008. 砂月-SATSUKI- heeft besloten om in 2009 zijn solo carriére te lanceren om zo “een nieuwe wereld te creeëren met zijn eigen muzikale stijl”.

Sinds de start van zijn solo carriére heeft hij opgetreden op verschillende evenementen in de VS, maar ook een teentje in de wereld van theater en muziek gedoopt. Zijn nummer “Awake” is onderdeel van de soundtrack voor de PSP game “Amnesia” (een visual novel van Otomate).

Naast zijn solo project is hi jook deel van het international project “Moon Stream”, samen met Tomo Asaha – de gitarist van het project. Voor dit project willen ze de wereld van visuele rock combineren met het geluid van de New Yorkse underground. Daarnaast bevinden beide heren zich ook nog op verschillende uithoeken van de planeet, dus… Behoorlijk indrukwekkend allemaal.

Maar goed, vanavond spreken we alleen met 砂月-SATSUKI- over zijn solo project, dus laten we daar maar meteen mee van start gaan dan!

 

Let’s Start!

Ondanks dat ik je net al een beetje voorgesteld heb, kun je jezelf ook nog even aan de lezers voorstellen?
砂月-SATSUKI-: Ik ben 砂月-SATSUKI-. Ik ben een solo zanger uit Japan.

砂月-SATSUKI- tijdens het optreden in Amstelveen.

Laten we er meteen induiken dan! Als Japanner spreek je uiteraard Japans, maar je bent de laatste jaren zo vaak in het buitenland geweest, hoe werkt dat met de communicatie? Want je doet dit interview met mij nu ook in het Engels…
砂月-SATSUKI-: Ik voel nu wel hoe moeilijk het is ja. Ik prober Engels te studeren, maar daarnaast ook vele andere talen. Ik voel dat het heel moeilijk is om op hoog niveau te kunnen communiceren nu ik niet in Japan ben, en ik wil mijn werk graag naar een breder publiek brengen.

Je bent momenteel in Europa om je nieuwste album “Squall of Emotions” te promoten, maar natuurlijk is die taalbarriére er weer. Hoe reageerde het publiek op je nieuwe album?
砂月-SATSUKI-: Ik wil je meer emoties laten voelen als je naar mijn muziek luistert. Ik heb ook veel inspiratie opgedaan tijdens deze tour, mede dankzij de energie die de fans me gegeven hebben. Ik heb zoveel goede reacties op mijn werk gehad hier in Europa, het maakt me echt heel erg blij.

Ondanks dat je nu een solo zanger bent heb je wel een volledige support band bij je voor deze tour. Hoe heb je deze mannen geselecteerd?
砂月-SATSUKI-: Vorig jaar was ik ook in Europa, samen met SANA (hij is momenteel de gitarist in de support band), en deze tour zat bomvol met goede herinneringen voor mij. Het publiek leek onze dynamiek ook heel erg leuk te vinden, dus beloofde ik hen dat ik nog een keer met SANA zou komen. Dus dit jaar wordt die droom werkelijkheid.
Ik wilde Leona (de bassist) ook graag voorstellen aan het publiekm want ik vind zijn muziek heel erg leuk. Ik was al bevriend met iedereen in de support band, dus speelden we een keer samen in de studio en het voelde goed dus wilde ik ze graag meenemen op tour.

 

Het leven van een solo muzikant

Wat heeft je doen besluiten om een carriére als muzikant na te jagen? Was er een andere artiest die je inspireerde, of was er een andere reden?
砂月-SATSUKI-: Ik heb niemand waar ik naar opkijk. Ik wilde gewoon zingen, dus daar heb ik uiteindelijk aan toegegeven. Ik kan ook niet naar muziek luisteren als ontspanning, want ik ben altijd alle nummers aan het analyseren. Dus ik luister niet echt naar muziek.

砂月-SATSUKI- tijdens het optreden in Amstelveen.

Naast zingen speel je ook wat piano en viool, of niet? Is er nog een instrument wat je graag zou willen leren bespelen?
砂月-SATSUKI-: Ik kan dus echt niet overweg met drums, dus ik zou graag leren hoe ik ze moet bespelen. Maar ik wil ook meer oefenen met de piano zodat ik deze in de toekomst nog beter kan bespelen.

Stel je even voor dat de inspiratie nu toeslaat en dat je nu meteen een nummer wil schrijven. Wat heb je nodig? Begin je met een instrument, of gebruik je een andere methode?
砂月-SATSUKI-: Koffie! (lacht)
雪 (Yuki): Echt waar? Alleen koffie? (lacht ook)
砂月-SATSUKI-: Nou… Ja. Alleen koffie. En een comfortable omgeving zoals een leuke kamer, misschien een leuk uitzicht en wat airco… Maar de koffie is het essentiële onderdeel hier. (lacht)

Ondanks dat je me net vertelde dat je geen muziek luistert ter ontspanning, is er wel een artiest met wie je graag samen zou willen werken?
砂月-SATSUKI-: Chester Bennington, de zanger van Linkin Park. Ik heb altijd al met hem willen werken, samen met hem willen schreeuwn… Wat kan ik zeggen, ik vind zijn werk gewoon geweldig!

We zijn alweer bijna aan het einde van het interview, maar als je nu terugkijkt op deze tour, wat springt er dan echt uit voor jou?
砂月-SATSUKI-: In mijn werk als artiest is deze tour erg belangrijk voor mij, dus ik zal alles ervan onthouden. Vooral omdat ik tijdens deze tour zoveel inspiratie heb gekregen. Maar een ding wat er wel uit springt is mijn wens om mijn Engels te verbeteren, zodat ik beter kan communiceren met iedereen die geen Japans spreekt.

En helaas… Is dit welhet einde. Van dit interview tenminste. Maar ik heb nog een vraag over: Heb je nog een boodschap voor iedereen die het interview van vandaag leest?
砂月-SATSUKI-: Help me alsjeblieft met het verbeteren van mijn Engels! En nodig me hier ook alsjeblieft weer uit. Ik vind het hier in Nederland en Europa altijd erg leuk, dus ik hoop ook snel weer terug te komen. En natuurlijk hoop ik dat de fans me blijven steunen, want zonder hen is dit allemaal niet mogelijk!

 

Extra informatie

Naast een interview was er totaal onverwachts ook nog een kleine verrassing voor mij. 砂月-SATSUKI- stond midden in het interview ineens op met de opmerking “laten we wat leuks doen!” terwijl hij naar mijn camera wees. Dus naast foto’s van de live show zijn er ook een paar foto’s waar hij persoonlijk voor geposeerd heeft. (En ik heb hem niet eens met koffie om hoeven te kopen of zo!)

Zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt is hij ook zeer geïnteresseerd in het verbeteren van zijn Engels, dus als je een keer de kans hebt om hem aan te spreken, doe dat dan gerust in het Engels!

Tijdens zijn show in P60 (Amstelveen) hebben we ook foto’s gemaakt. Daarnaast hebben we als een kleine bonus ook een mini-fotoshoot voor de show gedaan. Deze foto’s zijn terug te vinden op ons fotografie portfolio, Arlequin Photography, door op de afbeeldingen hieronder te klikken!

 

Volg 砂月-SATSUKI- op social media

砂月-SATSUKI-
🎂 01/22

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie