Marie & Takmi // De woorden van geesten vertaald in muziek dankzij REMNANT

REMNANT werd in 2009 gestart door zangeres Marie en gitarist Takmi, met de concepten van “horror”, “melancholie” en “dark fantasy” als uitgangspunten om hun kijk op de wereld aan de fans over te brengen via hun muziek.

In 2012 kwam het derde lid van de groep, Rober__tj, erbij als noise en synthesizer, en speelde de band hun allereerste show buiten Japan.

Het interview van vandaag is alleen met Marie en Takmi, aangezien Rober__tj helaas niet mee kon op deze tour. Maar wat is REMNANT nou eigenlijk? Want ondanks dat je hun muziek online kan vinden geldt dat niet zo zeer voor informatie over de band. Laten we eens kijken of we daar vandaag verandering in kunnen brengen…

 

Let’s Start!

Vandaag is jullie allereerste keer in Nederland, of niet? Alles is dus nieuw voor jullie, maar jullie zijn ook nieuw voor ons. Kunnen jullie je daarom even aan de lezers voorstellen, zodat iedereen weet wie jullie zijn?
Marie: Ik ben de zangeres, Marie.
Takmi: En ik ben de gitarist, Takmi.

Marie tijdens het optreden in Den Haag.

Laten we het eerst even over jullie project hebben. Volgenshet woordenboek is de definitie van “remnant”: “een deel of hoeveelheid die overblijft nadat het grotere deel is gebruikt, verwijderd of vernietigd”, maar wat is voor jullie de betekenis van deze naam?
Marie: Persoonlijk vind ik de manier waarom “remnant” uitgesproken wordt erg leuk, maar voor ons is remnant “de overblijfselen van een ziel”, een geest die in deze wereld blijft in plaats van over te steken naar het hiernamaals. Als ik zing vertaal ik de woorden van deze geesten in onze muziek.

Jullie combineren “horror”, “melancholie” en “dark fantasy”, maar hoe zijn jullie tot deze combinatie gekomen? Waren dit al interesses van jullie, of is er iets gebeurd in jullie levens dat de interesse aangewakkerd heeft?
Marie: Ik ben ongeveer tien jaar geleden naar Frankrijk geweest, en terwijl ik daar was ben ik bekend geworden met de Franse muziek en films. Deze trip heeft een grote indruk op mij achtergelaten, en daarom heb ik besloten om alles wat ik leuk vond in deze band te stoppen, inclusief de horror.
Een van mijn muzikale invloeden is eigenlijk The Cure.
Takmi: Voor mij zijn het bands zoals Bauhaus en Dance Society, maar voor ons beiden is er heel veel muziek die ons werk beïnvloedt.

Er is natuurlijk een verschil tussen muziek maken in een studio en muziek maken op het podium. Kunnen jullie me iets vertellen over jullie live shows, aangezien deze toch een andere versie van REMNANT laten zien dat de studio versie op een CD…
Takmi: Het visuele gedeelte van REMNANT komt tot leven door de dingen die we gebruiken. Op het podium zie je ons in onze costuums en makeup, maar we maken ook gebruik van stage props om een omgeving te creëren die bij onze wereld en muziek past. Ik maak het podium zelf op, dus dit is wel een beetje het ritueel wat ik voor een live show doe.
Marie: We maken altijd eerst een CD versie van onze nummers voordat we ze live spelen, dus de CD versie en de live versie zullen altijd een beetje van elkaar verschillen. Een verandering die we wel hebben gemaakt is dat we vroeger een PC in onze werken gebruikten, maar daar zijn we om verschillende redenen mee gestopt. Mijn persoonlijke ritueel voor een show is dat ik tegen mijn voorouders bid.

 

Het opbouwen van de wereld van REMNANT

Jullie twee zijn vanavond de enige leden van de band hier, maar dan missen we dus iemand. Is het niet raar om met een incomplete band op het podium te staan?
Marie: Nou… Eerst was de band alleen Takmi en ikzelf. Rober__tj is er een paar jaar later als noise maker en synthesizer bij gekomen. Dus voor ons is het niet zo raar dat hij er nu niet is, omdat het aanvankelijk alleen ons tweetjes was. Rober__tj is momenteel voor zakenreis in New York, dus helaas kon hij er deze tour niet bij zijn.
We hadden op een gegeven moment ook twee andere vrouwen bij de band, maar we zijn uit elkaar gegroeid en daarom ieder onze eigen weg gegaan.

Takmi tijdens het optreden in Den Haag.

Over andere leden op het podium gesproken, een van de live optredens die op het internet terug te vinden is heeft een extra lid op het podium: een danseres. Ze voegde echt een extra element to aan jullie optreden, maar ik ben vooral nieuwsgierig naar hoe deze samenwerking tot stand is gekomen?
Marie: Ik had deze danseres al eens eerder ontmoet, en ik ben erg te spreken over haar werk. Ze ziet er zo sexy uit als ze danst, vind je ook niet? Ik heb haar gewoon gevraagd of ze met ons optreden mee wilde doen als danseres en ze zei ja!

Helaas hebben we nog maar tijd voor een laatste vraag, dus laten we de meest voorspelbare maar gebruiken dan… Hebben jullie ook nog een boodschap voor iedereen die het interview van vandaag leest?
Marie: Ik hoop dat jullie zullen genieten van onze muziek, maar ook van onze visie van de duisternis en de boodschappen die we jullie via ons optreden brengen!
Takmi: Als je bij de show die we vanavond spelen was dan hoop ik echt dat je van ons optreden genoten hebt!

 

Extra informatie

REMNANT zitten zeker in een niche genre met hun band, maar je kan hun werk op verschillende hoeken van het internet terugvinden. Zoals bijvoorbeeld YouTube en SoundCloud. Hun concept is zeker uniek, en de Franse invloed waar Marie het in het interview over had is zeker terug te horen op hun nieuwste CD “MisanthoPia”.

Het is wellicht wat moeilijker om hun werk als fysieke release in handen te krijgen, maar misschien komen ze in de toekomst nog een keer terug naar Europa. Als ze dat doen kan ik je alleen maar aanraden om hun show te bezoeken, want hun live optreden komt hun muziek absoluut ten goede. Het is een ervaring die je echt zelf moet zien!

Tijdens hun show in 330live (Den Haag) hebben we ook foto’s gemaakt. Deze foto’s zijn terug te vinden op ons fotografie portfolio, Arlequin Photography, door op de afbeelding hieronder te klikken!

 

Follow REMNANT

REMNANT

Marie
🎂 04/06

Takmi
🎂 06/24

Rober__tj
🎂 12/31

 

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie