Mikaru // “G.L.A.M.S is de belichaming van mijn liefde voor schilderen, juwelen, muziek en fotografie.”

Misschien heb je al eens van G.L.A.M.S gehoord, maar voor het geval je dat nog niet hebt: G.L.A.M.S is het nieuwe project van de voormalige zanger van Dio ~Distraught Overlord~, Mikaru.
Maar naast muziek is G.L.A.M.S ook bezig met kunst, mode, fotografie, film… Alles wat maar creatief is eigenlijk. Er is teveel om op te noemen. Maar het meest ontwikkelde onderdeel is waarschijnlijk de muziek.

Vorig jaar heeft Mikaru een expositie gehouden in Parijs (Frankrijk) voor zijn schilderijen, maar vandaag is eigenlijk z’n allereerste muzikale optreden hier in Nederland. Voor G.L.A.M.S, welteverstaan. Want Mikaru is hier al meerdere keren met Dio ~Distraught Overlord~ en BLACK LINE geweest.
Bijgestaan door Syu -de voormalige drummer van Dio-, Tetsuto en Yudai is Mikaru nu in staat om de werken van G.L.A.M.S naar iedereen opde Fan Base Project conventie hier in Rijswijk te laten zien.

Genoeg reden om even te kletsen, dus…

 

Let’s Start!

Laten we eerst even de standaard vraag doen, dan hebben we die formaliteit in ieder geval gehad. Kun je je alsjeblieft even voorstellen zodat iedereen up to date is wie je bent?
Mikaru: Ik ben de zanger van G.L.A.M.S, Mikaru.

Mikaru tijdens het optreden op Fan Base Project in Rijswijk.

G.L.A.M.S gaat niet alleen over muziek, het gaat ook over kunst, mode en fotografie, naast andere dingen. Maar hoe heb je dit allemaal samengevoegd? Is het af en toe niet teveel voor je?
Mikaru: Toen BLACK LINE nog actief was wilde ik de cover art voor de CD zelf schilderen, en dat was eigenlijk het begin van mijn schildercarriére. Ik begon er echt verliefd op teworden en ik kon er niet mee stoppen, dus moest ik een solo expositie van mijn werk doen.
Desondanks ligt de focus voornamelijk op muziek. Daarom wil ik in vele verschillende genres componeren. Ik draag ook graag juwelen, dus de juwelen die ik maak passen wellicht meer bij vrouwen, maar het uitgangspunt is wat ik een vrouw graag zou willen zien dragen.
Het is niet gemakkelijk om alle drie tegelijkertijd in de lucht te houden, maar ze zijn allemaal wel heel interessant, dus het voelt voor mij niet als “teveel”.

Je hebt G.L.A.M.S gebasseerd op de dingen waar je van houd, maar toch heb je een aantal muzikanten meegenomen vandaag. Waarom heb je voor deze heren gekozen?
Mikaru: Ze hadden allemaal iets speciaals. Ik heb een prototype van een nummer gemaakt en aan Tetsuto gevraagd om de arrangement ervoor te doen. Daarna heb ik Yudai gevraagd om zijn gitaarspel eraan toe te voegen, want ik ben erg te spreken over zijn stijl. En tenslotte heb ik Syu gevraagd voor de drums. Als alles bij elkaar verzameld is vraag ik een professional om de arrangement voor me te doen. Dit is het proces van het maken van een nummer.
Ik denk dat ik de volgende nummers van G.L.A.M.S op exact dezelfde manier zal doen.

Je hebt gezegd dat je door wilt gaan met muziek voor G.L.A.M.S maken in vele verschillende stijlen, maar is er een stijl die je vaker wil gebruiken? Of een stijl of thema voor je schilderijen?
Mikaru: Ik vind het niet erg dat ieder kunstwerk een individueel stuk is in plaats van onderdeel van een groep samen met andere stukken. In de schilderwereld heeft elk schilderij z’n eigen atmosfeer en is daarom uniek, dus ik vind het niet erg om verschillende dingen te schilderen.
Met muziek kan er een album zijn dat bijvoorbeeld vijf nummers heeft, even voor dit voorbeeld. Deze vijf nummers kunnen allemaal uniek zijn waardoor je als luisteraar denkt dat ze door verschillende artiesten gemaakt zijn. Het zou leuk zijn als ik zo’n album en zulke nummers zou kunnen produceren.
Ik heb geen doel voor mijn werken voor ogen, ik doe gewoon wat ik wil en wanneer ik dat wil doen. Dit geeft me de vrijheid om erachter te komen wat ik leuk vind, maar dat ik ook de reden dat ik nu niet weet wat ik leuk vind. Zelfs ik weet dus niet wat ik leuk vind.

 

Een kunst expositie in plaats van een live show

De allereerste werken van G.L.A.M.S waren geen muziek, maar schilderijen. Je hebt in Parijs (Frankrijk) een expositie gehouden voor deze werken, maar ik ben nu vooral benieuwd naar het verhaal hierachter…
Mikaru: Ik had destijds zoveel schilderijen geschilderd dat ik een expositie wilde houden zodat ik ze allemaal aan het publiek kon laten zien. Ik begon me af te vragen wat de beste plek daarvoor was, en kwam er zo achter dat Parijs DE stad is die beroemd is om z’n kunst. Dus daarom wilde ik een expositie in Parijs houden.
Ik begon gallerieën op te zoeken en te benaderen, maar het was voor mij ook de eerste keer dat ik zoiets deed, dus ik heb er veel van geleerd.
Er waren een paar meisjes die iedere dag naar de galerie kwamen zolang als de expositie er was, en sommige mensen kwamen uit landen heel ver van Frankrijk vandaan. Er waren een aantal kansen voor mij om met fans te praten in een andere omgeving dan een concertzaal, wat ook helemaal nieuw voor mij was. Dus het was een ervaring met een hoop voldoening voor mij. Als alles weer wat rustiger wordt dan zal ik weer gaan schilderen en me afvragen waar ik in de toekomst een expositie wil houden.

Mikaru tijdens het optreden op Fan Base Project in Rijswijk.

Alle vormen van kunst hebben een vorm van inspiratie nodig, maar waar komt de inspiratie voor jouw werken vandaan?
Mikaru: Als ik nu, op dit moment iets moest schilderen dan zou ik mijn gevoel volgen. De omgeving maakt niet uit, ik denk gewoon aan wat ik wel of niet voel en hoe ik dat op het canvas wil laten zien.
Ik denk dat het op dezelfde manier gaat voor muziek. Ik denk dat ik componeer of schilder wat ik op dat moment voel in plaats van iets te zoeken wat me inspireert. Ik weet het zelf ook niet helemaal zeker.
Ik wil wel graag Egypte bezoeken, en plekken waar ik aurora’s kan zien. De aurora’s staan wel bovenaan mijn verlanglijstje, daarom heb ik besloten dat ik voordat ik dood ga zo’n plek zal bezoeken.

Toen je met G.L.A.M.S begon had je waarschijnlijk een visie van hoe het moest worden in je hoofd, maar heb je het idee dat je die visie tot leven gebracht hebt, of ben je juist een totaal andere richting op gegaan?
Mikaru: Toen ik met G.L.A.M.S begon was het alleen schilderen. Ik had niet gedacht dat ik er muziek en juwelen aan toe zou voegen.
Ik denk dat wat ik voel G.L.A.M.S voortdrijft, het is een gevoel en een passie. Dus het is niet ondenkbaar dat G.L.A.M.S ook andere vormen van kunst aan kan, behalve alleen muziek, schilderen en juwelen. Maar het kos took tijd om dit te doen. Ik weet het niet zeker, maar ik ben momenteel heel tevreden met deze drie kunstvormen. Daarom richt ik mijn aandacht nu alleen op deze drie.

Heb je al iets in gedachten voor de toekomstige werken van G.L.A.M.S, zodat fans daar al een beetje naar uit kunnen kijken?
Mikaru: Ik heb nog geen plannen voor schilderijen, maar de nieuwe nummers zijn bijna klaar. We zullen ze na de tour op gaan nemen, en ik denk dat deze nieuwe nummers heel anders gaan zijn dan mijn eerste werk op “UNDER THE MOON”. Ik wil nummers produceren die meer “heavy” zijn, of nummers die het publiek enthousiast maken tijdens een live show. Aan de andere kant, er zal ook een jazzy nummer bij zitten. Dus ik denk dat dit een interessante CD gaat worden.

En daarmee zijn we alweer aangekomen bij de laatste vraag op mijn lijstje voor vandaag… Heb je ook nog een boodschap voor iedereen die het interview van vandaag leest?
Mikaru: Dankjewel, allemaal, dat jullie het interview gelezen hebben. G.L.A.M.S zal zich blijven ontwikkelen tot de dag dat ik sterf, dus kijk alsjeblieft uit naar de G.L.A.M.S toekomst, waarvan zelfs ik niet weet hoe die uit zal zien… Laten we er een feestje van maken wanneer ik weer terug kom naar de Europese landen!

 

Extra informatie

Zoals je kan zien is G.L.A.M.S een uniek project, aangezien het zich richt op drie verschillende vormen van kunst in plaats van alleen muziek. Ondanks dat de nadruk op muziek ligt is er altijd een kans dat Mikaru z’n aandacht op schilderen of juwelen richt als het volgende project van G.L.A.M.S.

Het project richt zich ook heel erg op de toegankelijkheid voor buitenlandse fans, dus de fans die niet woonachtig zijn in Japan. Iets wat ook een keuze is die niet zo heel vaak gemaakt wordt, omdat de meeste projecten zich voornamelijk op de directe omgeving om zich heen richten qua evenementen en dergelijke.
Ik ben persoonlijk zeer benieuwd naar wat de toekomst van G.LA.M.S ons zal brengen, dus ik hoop dat jij dat ook bent!

Tijdens hun show in de Broodfabriek (Rijswijk) hebben we ook foto’s gemaakt. Deze foto’s zijn terug te vinden op ons fotografie portfolio, Arlequin Photography, door op de afbeelding hieronder te klikken!

 

Volg G.L.A.M.S op social media

Mikaru
🎂 12/08

Yudai
🎂 08/22

Tetsuto
🎂 05/24

Syu
🎂 08/05

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie