Jupiter // Een krachtige boodschap door “TEARS OF THE SUN”

Sinds hun debuut in de zomer van 2013 met de single “Blessing of the Future” is de lineup van Jupiter consistent hetzelfde gebleven, waarin ZIN de vocals verzorgde, HIZAKI en TERU de gitaren, MASASHI de basgitaar en YUKI de drums voor z’n rekening nam. In 2015 lieten bassist MASASHI en drummer YUKI echter weten dat ze de groep gingen verlaten, en werden uiteindelijk vervangen door RUCY (ex.KILLANETH) en DAISUKE (ex.ROACH). Deze toevoeging werd net voor de release van dit mini-album bekendgemaakt, waardoor deze twee nieuwe leden ook nog hun voorkeuren en stijlen toe konden voegen aan deze release.

Met een andere lineup komt uiteraard een andere sound, maar weet dit mini-album de essentie van Jupiter die we al jaren kennen toch te behouden? Laten we dat eens uitzoeken..

 
TEARS OF THE SUN
(Text & Muziek: HIZAKI)
Vanaf het allereerste moment klinkt het eerste nummer van het album al als de bekende werken van Jupiter, met z’n snelle ritme en speelse maar toch melodieuze vocalen tot aan de brug van het nummer waarin de ruimte vrij wordt gemaakt voor de gitaren om te laten zien wat ze kunnen, zonder dat ze de bas en drums compleet overstemmen. “TEARS OF THE SUN” is een typische HIZAKI-stijl compositie, een stijl die intussen letterlijk het gezicht van Jupiter geworden is.

 

Jupiter – TEARS OF THE SUN (Official Image Video)

 

 
WE AGAINST
(Tekst: ZIN / Muziek: HIZAKI)
Waar het eerste nummer je meetrekt in z’n melodieuze stijl is “WE AGAINST” echter het tegenovergestelde. Het trekt je wel mee, maar meer in de stijl van een volkslied, een rebels volkslied met een langzamer tempo dan je wellicht van Jupiter verwacht. Een groot gedeelte van de lyrics wordt in het Engels gezongen, waardoor het een krachtige herinnering wordt die je laat weten dat ondanks het “wij tegen de wereld” is, je je eigen voorkeuren en interesses in het leven niet aan de kant moet zetten voor iemand anders. Ook hier is de brug het punt waar de gitaren in het middelpunt van de belangstelling staan, maar net als in “TEARS OF THE SUN” is het geen alles-overdonderende solo, ze werken zelfs perfect samen met ZIN’s gezang dat eroverheen dendert.

 
The Crucifixion
(Tekst & Muziek: HIZAKI)
Ondanks dat dit ook een HIZAKI-compositie is, is het een interessante omdat het niet zijn typische stijl is. Het is niet de stijl die we al zo lang van hem horen, het tempo is dichter bij het tempo van het openingsnummer, en de vocalen zijn aggressiever dan ooit waardoor ZIN de mogelijkheid krijgt om gebruik te maken van zowel zijn hoge als zijn lage bereik. Hierdoor wordt de illusive gecreeërd dat er twee versies van hem zijn die een gesprek met elkaar voeren. De drums zijn in dit nummer ook meer naar de voorgrond gehaald dan gebruikelijk in Jupiter’s nummers, maar deze laat wel ruimte over voor de gitaren om hun kunsten te vertonen en zo de spanning op te bouwen tot een instrumentaal einde wat een horror- of thriller film waardig is.

 
Guilty as Sin
(Tekst: ZIN / Muziek: HIZAKI)
Het verbaasde me dat alleen “Guilty as Sin” terug kwam op dit mini-album, in plaats van “The spirit within me” of zelfs beiden, aangezien deze twee nummers op een single uitgebracht werden die alleen via Jupiter’s eigen webshop verkrijgbaar was. Dat maakte het dus lastiger voor met name buitenlandse fans om deze single in handen te krijgen. Maar dit kan wel eens de reden zijn waarom het lijkt alsof dit nummer niet bij de rest van het album past, met een ander tempo en een totaal andere vibe is het een leuk bonusnummer voor deze release, maar het past zeker niet als het perfecte stukje in de rest van de puzzel. De lyrics drukken het gevoel van wanhoop goed uit, maar zijn tegelijkertijd ook een goede motivator om niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar er iets aan te doen. Dit thema past dan weer wel bij de rest van dit album.

 
TOPAZ -symphonic ver.-
(Tekst & Muziek: HIZAKI)
“TOPAZ” is hoe je het ook bekijkt een liefdesliedje, met lyrics die voornamelijk in het Engels gezongen worden, en een beetje in het Japans. Tranen voor een lang verloren liefde die zich ver van hier bevindt. Zoals men zou verwachten van de beschrijving “liefdesliedje” trekt dit nummer het tempo van het album omlaag en brengt het deze tot een emotionele conclusie. Net zoals het vorige nummer is het gissen naar waarom het bij dit album gevoegd is, zelfs met de verandering naar een “symphonische versie” in plaats van het origineel dat op z’n eigen gelijknamige single uitgebracht werd in 2015. Het is een interessante nieuwe take op een reeds prima ballad nummer, maar nogmaals, waarom het bij dit album gevoegd is blijft een raadsel. Het lijkt niet goed bij het thema dat aanvankelijk gepresenteerd werd te passen.

 

Conclusie

Ondanks dat dit nummer ons drie nieuwe nummers bracht om van te genieten bracht het ook twee eerder uitgebrachte nummers met zich mee (“Guilty as Sin” was eerder terug te vinden op de “The spirit within me” single die in januari van dit jaar uitgebracht werd, en “TOPAZ” had in 2015 z’n eigen single). Deze twee nummers waren leuk als bonusnummers, maar lijken niet bij de rest van het album te passen. Het is echter wel interessant om ZIN in een symphonische ballad stijl te horen zingen met deze versie van “TOPAZ”, maar ik denk dat de term “mini-album” teveel van het goede was voor deze release. De eerste drie nummers zouden samen een geweldige single zijn geweest, en een goede voortzetting van de stijl die we hoorden op “The spirit within me”, in plaats van een mini-album met twee nummers die er niet bij lijken te horen.

Het is echter wel interessant om te horen wat de nieuwe lineup van Jupiter in z’n mars heeft, want vanaf het begin proberen ze de “Jupiter is in principe Versailles, maar dan zonder KAMIJO”-beschrijving al van zich aft e schudden. Dit werd al snel gezegd omdat alle instrumenten bespeeld werden door de leden van Versailles – met uitgang van ZIN als zanger dan. “The spirit within me” was een release van Jupiter met slechts drie leden, maar “TEARS OF THE SUN” doet hard z’n best om het gat wat achtergelaten werd door MASASHI en YUKI op te vullen met een nieuwe bassist en drummer.

Als we de twee “bonusnummers” even negeren dan is de vreemde eend in de bijt zonder twijfel “The Crucifixion”, aangezien het een andere stijl van Jupiter probeert te verkennen die we nog niet eerder gehoord hebben, maar het gaf ZIN ook de mogelijkheid om z’n lange, hoge noten die we voorheen alleen hoorden in de live versie van “ARCADIA” te showen. Ik ben benieuwd wat deze pas ontdekte skill ons in de toekomst zal brengen!

 

Release informatie

Ben je geïnteresseerd in het idee om de band te steunen door je eigen kopie van de release aan te schaffen? Dan heb ik hier wat informatie om je op weg te helpen:

TEARS OF THE SUN
01. TEARS OF THE SUN
02. WE AGAINST
03. The Crucifixion
04. Guilty as Sin
05. TOPAZ -symphonic ver.-

Artiest: Jupiter
Release: TEARS OF THE SUN (mini-album)
Release datum: 10 mei 2017
CD nummer: POCS-1584

 

Volg Jupiter

Jupiter

ZIN
🎂 09/01

HIZAKI
🎂 02/17

TERU
🎂 04/10

RUCY
🎂 12/04

DAISUKE
🎂 01/08

 

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie