Jupiter // Het universum en mythes vertaald als muziek

Jupiter is al een aantal jaren behoorlijk actief in het ヴィジュアル系 (Visual Kei) genre en hebben een behoorlijke naam voor zichzelf gemaakt. Niet verrassend, als je nagaat dat de band bestond uit beide gitaristen, de bassist en drummer van Versailles. Door de jaren heen zijn er wat veranderingen in de lineup geweest, en momenteel bestaat Jupiter uit zanger KUZE, gitaristen HIZAKI en TERU en drummer DAISUKE.
De oorspronkelijke zanger, ZIN, is niet langer bij de band en bassist MASASHI en drummer YUKI hebben de band ook verlaten. MASASHI werd opgevolgd door bassist RUCY (voorheen bekend als de bassist van KILLANETH), maar kort na de aankondiging van de Europese tour kondigde RUCY zijn vertrek aan. Momenteel wordt Jupiter bijgestaan door een support bassist, Shoyo.

De band komt in mei weer terug naar Europa, en op 10 mei maken zij een stop in Rotterdam. Voor meer informatie en tickets verwijs ik je door naar de website van de Baroeg.

Maar goed, laten we aan het leuke deel beginnen!

 

Let’s Start!

Vocalist KUZE
Vocalist KUZE

Jupiter is inmiddels aardig bekend in Japan, maar in Europa is het zeker een stuk minder. Kun je alsjeblieft in je eigen woorden uitleggen wat Jupiter is, zodat iedereen hier in Europa ook weer up to date is?
HIZAKI: We zijn “de mooiste en zwaarste band in Japan”.

Een hoop mensen zullen HIZAKI en TERU herkennen als de gitaristen van Versailles, maar Jupiter heeft een heel andere muzikale aanpak en beide projecten moeten niet met elkaar vergeleken worden, vandaar de totaal andere naam. Maar wat is het verhaal achter de naam “Jupiter”?
HIZAKI: Zowel TERU als ikzelf zijn erg gefascineerd door het universum en mythes. Daarom hebben we besloten om onze band “Jupiter” te noemen.

De Europese tour staat alweer om de hoek, en voor HIZAKI en TERU is het niet het eerste bezoek aan Europa, maar hoe zit het met KUZE en DAISUKE? Zijn zij al eens eerder in Europa geweest?
HIZAKI: Het is eigenlijk de allereerste keer naar het buitenland voor zowel KUZE als DAISUKE. Ze kijken er heel erg naar uit om Europa te bezoeken.

Europa is een groot continent met heel veel verschillende landen en culturen, zoals je wel weet van je vorige bezoeken. Is er nog iets wat je graag wil zien als je hier weer bent?
HIZAKI: We proberen tijdens onze vrije tijd op tour altijd kerken te bezoeken.

Guitarist HIZAKI
Gitarist HIZAKI

Zoals ik in de intro al zei is RUCY net vertrokken als bassist, maar hoe heeft dit de tour en het album beïnvloed? Shoyo speelt met jullie tijdens live shows in Japan, maar hoe zit het met Europa?
HIZAKI: Voor het album ben ik degene geweest die alle bas-stukken gespeeld heeft. We verwachtten eigenlijk dat een nieuwe bassist zich bij ons zou voegen, maar dat liep even anders. We nemen Shoyo ook met ons mee voor de Europese tour, inderdaad.

Shoyo is momenteel jullie support bassist, maar ik weet zeker dat het een behoorlijke klap was dat RUCY bij de band kwam en bijna net zo snel weer vertrok. Zijn jullie in de toekomst van plan om toch weer een bassist bij de band te halen, of blijft het voorlopig bij een support?
HIZAKI: We zijn momenteel op zoek naar een nieuwe bassist, maar we zoeken niet alleen in Japan. We zoeken over de hele wereld.

 

Legends Never Die

“ZEUS ~Legends Never Die~” is het allereerste album met zanger KUZE. Maar hoe was dit achter de schermen? Aangezien KUZE en ZIN heel andere skills en een heel ander sound hebben?
HIZAKI: Het grootste verschil is het bereik van hun stem. We kunnen nu onze nummers zonder beperkingen in de melodie componeren met KUZE, en dat konden we helaas niet zo goed met ZIN.

Over het nieuwe album gesproken, de meeste fans hier in Europa spreken geen of nauwelijks Japans, dus het zal voor hen een stuk moeilijker zijn om de boodschap die jullie met dit album willen vertellen te begrijpen. Kun je me er iets over vertellen?
HIZAKI: “ZEUS” heeft dezelfde betekenis in de Griekse Mythelogie als “Jupiter” in de Romaanse Mythologie. Zoals je weet is Jupiter de naam van onze band, en het album is bedoeld om uit te drukken “wat we zijn”, maar ook de volhardendheid om alle moeilijkheden en het lijden te verslaan.

Ik weet zeker dat jullie ook een favoriet hebben. Welk nummer, gebaseerd op de opnames, is jullie persoonlijke favoriet?
KUZE: “No cry no more”.
HIZAKI: “ZEUS”.
TERU: “Tempest”.
DAISUKE: “Show must go on”.

Guitarist TERU
Gitarist TERU

Ik was verbaasd dat ik een nummer dat volledig gemaakt was door KUZE op de eerste single, “Theory of Evolution”, tegen kwam. Want je hebt live ook een aantal nummers die voor ZIN gecomponeerd waren gezongen, namelijk “ARCADIA”, “TEARS OF THE SUN”, “The spirit within me” en “Guilty as Sin”. Deze nummers zijn uiteraard heel anders dan de nummers die voor jouw stem geschreven zijn, maar vind je het wel leuk om ze te zingen? Of zou je liever nummers zingen die wel voor jou gecomponeerd zijn?
KUZE: Toen ik de gitaar riff voor “Bring me out” aan de andere members kon laten zien vonden ze het meteen leuk. Dit is waarom we besloten hebben om dit nummer ook op de “Theory of Evolution” single te zetten.
Als ze mij vragen om de lyrics te schrijven vraag ik om een beeld van de nummers. Als ze deze kunnen geven blaas ik deze afbeeldingen op, en dan begin ik met schrijven. Natuurlijk spelen we de vier nummers die je net noemde nog steeds, maar ik zing ze in mijn eigen stijl. Het stoort mij helemaal niet dat deze nummers voor een andere zanger gemaakt zijn. Of ze nou nieuwe of oude nummers zijn, ik vind ze beiden leuk om te zingen. Als ik even heel eerlijk mag zijn, het is eigenlijk moeilijker om de nieuwe nummers die voor mij gemaakt zijn te zingen dan de oude nummers die voor ZIN waren! (lacht)

Het is geen geheim dat jouw fashion stijl veel invloed op de industrie heeft gehad sinds je in 1997 ten tonele verscheen. Aangezien het zeer ongebruikelijk was om een man in een vrouwelijke rol (een fenomeen wat in Japan “女形 (onnagata)” genoemd wordt) te zien, waarom heb je voor deze stijl gekozen?
HIZAKI: Vanaf het begin wilde ik een entiteit zijn die de grenzen tussen naties en geslacht zou overbruggen.

Naast muziek ben je ook erg geïnteresseerd in kunst en productie (je hebt ook kunst gemaakt voor verschillende bands in Japan zoals Versailles, Jupiter en 摩天楼オペラ (Matenrou Opera) en Impelliteri in de VS), maar je hebt ook een lezing gegeven over de ontwikkeling van popcultuur aan de Kyoto University in 2010. Wat maakt kunst zo belangrijk in je leven?
TERU: Het maken van kunst is iets wat heel natuurlijk is voor mij. Het kan wel eens het meest belangrijke ding in mijn leven zijn, en mijn reden om het op deze manier verder te leven. Ik heb ooit gedacht over een carriére in grafisch design, maar voor nu is muziek nog steeds mijn prioriteit.

Drummer DAISUKE
Drummer DAISUKE

Voordat je officieel bij de band kwam was je al de support drummer. Maar je vorige band, ROACH, had een heel ander visueel plaatje dan Jupiter. Je bent van “casual rock” naar ヴィジュアル系 (Visual Kei) gegaan, maar hoe is dit voor jou? Zou je niet liever “casual” gebleven zijn?
DAISUKE: Ik heb de mooie stijl van ヴィジュアル系 (Visual Kei) altijd gewaardeerd, dus ik prijs me heel gelukkig dat ik officieel bij Jupiter ben gekomen. Vanwege mijn liefde voor deze stijl was het ook geen probleem om van de een naar de andere te gaan.

Op het moment van schrijven staat het nieuwe album alweer voor de deur, evenals de Japanse en Europese tours. Maar hebben jullie al toekomstplannen voor daarna, of nog niet?
HIZAKI: We zijn de release van ons volgende album al aan het plannen!

Ik heb nog een laatste vraag voor dit interview, en je raad ‘m waarschijnlijk al. Heb je nog een bericht voor iedereen die het interview van vandaag leest?
HIZAKI: We hopen dat jullie ons nieuwe album leuk vinden, en we hopen jullie allemaal bij onze shows te zien!

 

Extra informatie

Zoals we al meerdere keren in het interview aangehaald hebben, Jupiter tourt in Europa van 9 tot 19 mei om de release van hun nieuwe album “ZEUS ~Legends Never Die~” te promoten. Check de website van Jupiter (terug te vinden in de “follow” sectie) voor meer info, en voor informatie over de show in Rotterdam, check de website van de Baroeg bovenaan dit artikel!

Tijdens hun show in Baroeg (Rotterdam) hebben we ook foto’s gemaakt. Deze foto’s zijn terug te vinden op ons fotografie portfolio, Arlequin Photography, door op de afbeelding hieronder te klikken!

 

Volg Jupiter

Jupiter

KUZE
🎂 06/20

HIZAKI
🎂 02/17

TERU
🎂 04/10

DAISUKE
🎂 01/08

 

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie