DIR EN GREY // Een kijkje in “De Wereld van Genade”

Vorig jaar maakte DIR EN GREY hun fans al blij met nieuw materiaal in de vorm van de single “人間を被る” (Ningen wo Kaburu) en het volledige album “The Insulated World”, waarvan de laatste ook weer een mooi voorbeeld was van de “shock value” waar DIR EN GREY ook niet vies van is, zelfs na zoveel jaren van schokkende materialen.

Maar dat betekent niet dat ze maar achterover geleund hebben, want na dit volledige album volgt nu al de nieuwe single genaamd “The World of Mercy”.
De single zelf bestaat uit drie nummers, net als z’n voorganger. En net als z’n voorganger bestaat ook deze single uit vier verschillende versies: een “speciale editie” met DVD of Blu-ray met maar liefst 11 live nummers, een “limited edition” met een DVD met slechts 3 nummers, en een “regular edition” met alleen de CD.

Evenals de voorgaande single kijken we vandaag naar de regular edition, want ook deze keer heeft deze versie het meest interessante materiaal om over te praten, denk je niet?

 
The World of Mercy
DIR EN GREY staan bekend om hun experimentele werk, iets wat ik keer op keer herhaal als een vastlopende plaat als het om deze groep gaat. Maar “The World of Mercy” is een perfect voorbeld hiervan, aangezien de titeltrack op zichzelf al dik 10 minuten in beslag neemt. Dit mag dan wel een single zijn, maar het is het label van “avontuur” dubbel en dwars waard.
De sinistere instrumentalen worden gecombineerd met 京 (Kyo)’s hoge vocalen waardoor een unieke wereld voor ons als luisteraars wordt gecreëerd, en deze is zeker een film soundtrack waardig.
De titeltrack bestaat uit meerdere onderdelen in plaats van een lang uitgerekt nummer, en ieder onderdeel haakt naadloos in op z’n voorganger terwijl het knopje figuurlijke knopje van intensiteit even naar rechts wordt gedraaid. Ieder instrument krijgt de kans om z’n kunsten te vertonen samen met 京 (Kyo)’s screams en growls, maar ook met z’n hogere vocalen op de achterground, met als gevolg een décor dat alleen DIR EN GREY kan creëren voordat het terugrolt in de sinistere versie van eerst. Bedroefde vocalen worden gecombineerd met de typische lange, hoge noten en diepe growls die we van 京 (Kyo) gewend zijn, helemaal tot het einde van het nummer.

 
DOZING GREEN (Acoustic Ver.)
Net als de vorige single wordt ook op “The World of Mercy” een ouder nummer in een nieuw jasje gestoken. Voor fans die al wat langer bekend zijn met de band is “DOZING GREEN” waarschijnlijk een van de meer herkenbare nummers, maar deze akoestische versie zet deze toch even in een ander daglicht door de zachtere vocalen en het gebruik van -je raad het al- akoestische gitaren (die de bridge van dit nummer trouwens enorm goed laten klinken, en ik ben zelf geen fan van het geluid van een akoestische gitaar…).

 
GRIEF [LIVE]
Ook hier gebruiken we weer dezelfde formule als de laatste single in de vorm van een live opname van een van de “oudere” nummers van de band. “GRIEF” schetst een duidelijk beeld van wat je van DIR EN GREY’s live shows kan verwachten. De leden zijn ook niet het enige onderdeel van de groep wat “naar het live optreden toe groeit”, hun nummers doen dat namelijk ook. Ieder nummer wordt keer op keer bekeken en verbeterd om zo het beste live optreden te kunnen geven, ook al betekent dat dat er soms hier en daar kleine aanpassingen gedaan moeten worden.

 

Conclusie

Er is een hoop wat gezegd kan worden over deze single, maar het komt erop neer dat deze single de essentie van DIR EN GREY van voor tot achter benadrukt. Het is geen geheim dat deze band al laaang aan de weg timmert en dat hun muziek hen al die jaren al over de hele wereld gebracht heeft, maar die invloed hoor je ook terug in hun werk. Met als resultaat dat de groep luisteraars van over de hele wereld aantrekt.
Ondanks dat hun muziek altijd aan de “experimenteel” zal blijven moeten ze wel goede wetenschappers zijn, want dit experiment heeft nog geen nadelige gevolgen gehad, toch? “The World of Mercy” is een muzikale reis die zonder twijfel z’n eigen single verdiende in plaats van onderdeel uit te maken van een album.
Hun focus lijkt nog steeds te liggen op de vraag “zal dit live goed klinken?”, wat betekent dat hun live optredens prioriteit krijgen over hun studio geluid, maar dat wil niet zeggen dat de laatste maar afgeraffelt wordt!

 

Release informatie

Ben je geïnteresseerd in het idee om de band te steunen door je eigen kopie van de release aan te schaffen? Dan heb ik hier wat informatie om je op weg te helpen:

The World of Mercy
(Limited Deluxe Version)
01. The World of Mercy
02. DOZING GREEN (Acoustic Ver.)
03. GRIEF [LIVE]

DVD TOUR19 The Insulated World 2019.04.15 SHINKIBA STUDIO COAST
01. 谿壑の欲 (Keigaku no Yoku)
02. 人間を被る (Ningen wo Kaburu)
03.理由 (Riyuu)
04. Ash
05. 赫 (Aka)
06. Ranunculus
07. 軽蔑と始まり (Keibetsu to Hajimari)
08. Values of Madness
09. 鬼眼 (Kigan)
10. THE DEEPER VILENESS
11. The World of Mercy (Scenes from Recording)
The World of Mercy
(Limited Version)
01. The World of Mercy
02. DOZING GREEN (Acoustic Ver.)
03. GRIEF [LIVE]

DVD TOUR19 The Insulated World 2019.04.15 SHINKIBA STUDIO COAST
01. 人間を被る (Ningen wo Kaburu)
02. Ranunculus
03. 鬼眼 (Kigan)
The World of Mercy
(Regular Version)
01. The World of Mercy
02. DOZING GREEN (Acoustic Ver.)
03. GRIEF [LIVE]

Artist: DIR EN GREY
Release: The World of Mercy (single)
Release datum: 18 september 2019
CD nummer: SFCD-241 (Special edition with Blu-ray) / SFCD-243 (Special edition with DVD) / SFCD-245 (Limited edition with DVD) / SFCD-247 (Regular edition)

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie