TAKA // De creatie van een Alphamily door Alpha999

Alpha999 (uitgesproken als Alpha-three-nine) is het solo project van zanger TAKA, de voormalige zanger van LEG’end PRIMe. Naast zanger klust TAKA ook bij als model, en is hij de DJ van een populaire radio show genaamed “DOUBLE BILLION” geweest. Dit geeft hem een indrukwekkende CV, maar vandaag wilde ik me even beperken tot zijn muziek. Niet alleen omdat zijn voorkeur daarnaar uitgaat, maar ik wil het vooral graag over Alpha999 hebben.

Alpha999 wordt gepresenteerd als een solo project, maar dat wil niet zeggen dat TAKA in zijn eentje op het podium staat. Voor zijn live shows wordt hij bijgestaan door support muzikanten die zelf ook een leuke CV hebben, zoals masato (ex. SuG), seiya (ギガマウス (GIGAMOUS)) en Syu (G.L.A.M.S/David), om er maar een paar te noemen.
Ondanks zijn indrukwekkende lineup in de support afdeling is het toch nog een uitdaging om TAKA’s werken terug te vinden in de grote oceaan van artiesten tegenwoordig. Daarom wilde ik hem graag zelf een aantal vragen stellen om zijn werk zo aan jullie voor te kunnen stellen…

Dus…

 

Let’s Start!

Ik weet vrijwel zeker dat de meeste mensen geen idee hebben wie je nou eigenlijk bent, ondanks dat ik net een kleine introductie heb gegeven. Kun je jezelf ook nog even in je eigen woorden voorstellen?
TAKA: Ik ben iemand die altijd de glinstering die een artiest als “de ster” omschrijft aangenomen heeft, en de sterren die het helderst aan de hemel staan zijn voor mij rocksterren. Ik ben dit project begonnen omdat ik aan een muzikaal project wilde werken als de enige echte rockster die ik altijd heb willen zijn.

Je fans hebben ook een speciale naam: zij zijn de “Alphamily”, maar hoe is deze naam tot stand gekomen? Heb jij deze verzonnen, of is het iets wat de fans hebben gedaan?
TAKA: Ik kwam er al snel achter dat de fans elkaar zien als deel van een familie, en daarom heb ik de woorden “Alpha” en “Familie” samengevoegd, en daar kwam “Alphamily” uit. De betekenis achter deze naam is het gevoel van “eenheid” die we samen als artiest en fans hebben gecreeërd.

Daarnaast promoot je jezelf ook als model. Kun je me iets over je modellencarriére vertellen? Is er bijvoorbeeld een stijl of merk waar je graag mee zou willen werken, en hoe heb je dit naast je carriére als muzikant opgepakt?
TAKA: Ik dacht aanvankelijk niet dat ik model zou willen zijn. Maar toen iemand me voor het eerst vroeg besloot ik om mijn horizon te verbreden met andere dingen, en heb ik het aangenomen. Ik vond mode al erg leuk, en het was verrassend leuk om een shoot als deze te doen, en daarom wilde ik het blijven doen. Er zit verder geen betekenis achter of zo. (lacht)

 

Van een band naar een solo project

Laten we even teruggaan naar muziek. Je bent met Alpha999 begonnen nadat LEG’end PRIMe op z’n einde gelopen was, maar je hebt voor een solo project gekozen, niet voor een band. Heb je deze keuze gemaakt omdat je meer vrijheid wilde voor je eigen invloed, aangezien je dat in een band aanzienlijk minder hebt, of was er een andere reden?
TAKA: De activiteiten in de vorige band zijn compleet uitgeput. En terwijl een band wel het voordeel heeft dat het invloeden combineert van alle leden samen, er zijn destijds ook veel beledigingen geweest die me hebben doen overwegen om volledig te stoppen met muziek. Maar de kans om opnieuw te beginnen bood zich aan, en ik heb deze aangenomen. Ik begon met een solo project omdat ik meer vrijheid wilde voor mijn muziek door alles zelf te creeëren, en me daardoor tot het maximum haalbare uit kon drukken.
Alpha999 mag dan een solo project zijn, maar ik houd van de stijl en het gevoel van een band. Ik wil ook graag weer als een band werken, maar ik wil dit alleen doen met muzikanten die ik meer dan ooit respecteer. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat ik begonnen ben met het zoeken naar support muzikanten om samen met mij op het podium te staan. Ik denk niet dat ik nu een volledige band wil, maar waarschijnlijk zal ik er in de toekomst weer vrede mee kunnen hebben. Ik voel er niets voor om een band te doen met hezelfde rock geluid, ik denk dat het een kick is. (lol) Is het niet mogelijk om te werken met een bepaald gevoel van trots?

Zoals je net al zei, ben je op zoek gegaan naar support members voor je live shows, en je lineup heeft members van SuG, G.L.A.M.S, Apes From Nine en アクメ (ACME). Een indrukwekkende lineup, maar waarom heb je voor deze members gekozen? Was het vanwege hun skills, of is er gewoon een hele goede connectie tussen jullie allemaal?
TAKA: Natuurlijk zijn het hun performance skills, maar het maakt niet uit hoe populair ze zijn, ze moeten de activiteiten die ze willen uitdrukken respecteren en waarderen. Ik heb in het verleden geprobeerd om met mensen samen te werken, maar of het nou live of in de studio is, we matchten niet genoeg en daarom hebben ze het afgelazen. (lacht)
De huidige members zijn goed vanwege hun eigen normen en waarden, maar iedereen is ook erg inspirerend en ze denken allemaal mee hoe we Alpha999 nog beter kunnen werken.
Als we het toch over relaties tussen mensen hebben, weten we echt of de huidige members een goede match for mij zijn of niet?

Maakt het ook nog een verschil afhankelijk van welke support members bij je op het podium staan? Is er bijvoorbeeld een verschil als Syu of shinpei achter de drums zit, of als RIKITO of 糀谷拓也 (Kōjitani Takuya) de basgitaar speelt?
TAKA: Ik wil ondanks alles gewoon een leuke ervaring. Dus voor de mensen die zich bezorgd maken, of degenen die gewoon een rock live mee willen maken, dat gaat recht door mijn hart. Want ik wil gewoon dat je een geweldige live ziet. Hoe dan ook!
Desondanks, het podium van Alpha999 is een podium dat de simulatie en kracht aan de live muziek geeft. En iedere live komt altijd vanuit het hart. Altijd. Dus als ik een ding mag verzoeken, dan zou ik het echt heel erg leuk vinden als jullie allemaal een keer naar onze show komen. Al is het maar een enkele keer!

 

Onverwacht succes

De album cover voor “The Neverending Story” single.

Naast je carriére als solo zanger met Alpha999 en model ben je ook een tijdje de radio DJ voor de show “DOUBLE BILLION” geweest. Samen met 愛沢光 (Aizawa Hikari), en je nummers zijn gebruikt als de eind-tunes van verschillende programma’s op Chiba TV. Daarbovenop is je nummer “The Never Ending Story” ook nog eens in de top 10 gestemd voor beste nummers voor een bruiloft. Had je ooit verwacht dat je werken zo goed ontvangen zouden worden?
TAKA: Het was een geweldige kans voor mij dat ik uitgekozen werd als radio MC en daar dus mocht werken. Ik weet nog goed hoe moeilijk het was om te communiceren, praten en het programma voort te zetten. (lacht) Maar de ervaring heeft me erg geïnspireerd.
Ik waardeer het ook echt enorm hoe ik in de TV programma’s verwerkt was. Toen ik hoorde dat “The Never Ending Story” een van de top 10 trouwnummers geworden was, was ik heel erg verrast, maar ik waardeer het enorm! Het was een erg zelfverzekerd stuk voor mij, dus “eindelijk”! (lacht)

Over nummers gesproken, je meest recente release als Alpha999 was “在る1つの景色 (Aru 1tsu no keshiki) / Unlike Evolution”, en dit was alweer eind vorig jaar. Ben je momenteel aan iets nieuws bezig, of lag de focus meer op de live shows die je dit jaar gedaan hebt?
TAKA: Ik ben altijd nummers aan het maken. Er zijn momenteel een hoop nieuwe nummers, maar we werken ook aan de productie van een nieuw nummer. In plaats van gewoon iets te zeggen wat ik uit wil drukken, maak ik er een nummer over. Ik vergelijk dit nummer met de live, en ik maak daar een verhaal van. Ik wil graag doorgaan met deze spannende shows en muziekproducties.

De nieuwste release is eigenlijk een samenwerking met Ash Berry, en op het moment dat ik dit interview met je aan het doen ben is deze single nog niet officiëel uitgebracht (daar moeten we nog tot 11 oktober op wachten), maar deze samenwerking werd vorig jaar al bekendgemaakt. Wat is het verhaal hierachter?
TAKA: Ik heb Ash Berry ontmoet bij een live show. We speelden samen als twee verschillende projecten en ik voelde dat ik het geluid, de ziel en de passie van onze werken erg overeenkwam, en zo is onze connectie tot stand gekomen. Het verhaal van onze samenwerking werd bekend, en ik ben er meteen voor gegaan door een nummer te schrijven. Voor mij is dit een geweldige samenwerking die geboren is tijdens een live show.

Aangezien je zo’n goede ervaring had met deze samenwerking, zou je er in de toekomst nog meer willen doen, of was dit een eenmalig iets?
TAKA: Er kunnen wel eens tweede en derde versies van komen. (lacht) Ik weet het op het moment echt niet, maar ik wil wel meer aandacht voor deze samenwerking. Zolang als ik deze voorwaarden heb … denk ik dat het onmogelijk is. (lacht)

 

Het verleden en de toekomst

Na dit alles… Je bent drie jaar geleden begonnen met Alpha999, en dit jaar heb je op 27 juli de verjaardag gevierd met een live show. Laten we even terugkijken op de afgelopen jaren: is er iets wat je graag anders gedaan zou hebben met de kennis die je nu hebt?
TAKA: Er is niet veel dat ik veranderd zou hebben, maar alsik aan het werk ben heb ik niet het gevoel dat er fouten zitten in wat ik tot nu toe gedaan heb. Er zijn wat kleine details die voor mij persoonlijk iets uitmaken, maar ik denk dat het belangrijk is om te blijven groeien. Het is nog steeds aan het ontwikkelen, dus is het te snel om veranderingen aan te brengen? Zo denk ik er in ieder geval over.

We hebben net naar het verleden gekeken, maar hoe zit het met de toekomst? Is er nog iets waar fans naar uit kunnen kijken?
TAKA: Ik streef altijd naar een mooie omgeving. Ik wil graag in locaties zoals Nippon Budokan of Tokyo Dome spelen, dus ik wil Alpha999 daar laten staan en laten voldoen aan deze verwachtingen.
Maar voor wat meer realistische plannen: er zijn verschillende dingen gepland, maar ik durf er nu nog niets over te delen. Alle fans zijn enthousiast, dus ik voel me meer “wauw”. Ik wil ze meer steunen… Ik ben blij dat ik dat heb. Ik wil graag gaan!

En hoe zit het met het grotere plaatje? Want je droomt van een groot podium op een beroemde locatie in Japan, maar heb je ook wel eens gedacht over activiteiten daarbuiten?
TAKA: Zoals ik in het vorige antwoord al zei wil ik graag in Nippon Budokan en Tokyo Dome hier in Japan spelen, maar ik droom ook om mee te doen met een tour buiten Japan, en vele, vele festivals… Ik wil echt heel graag naar een festival, dus ik hoop dat ik meer verzoeken krijg!

Ik heb nog een laatste vraag om dit interview mee af te sluiten. Kun je het al raden? Heb je nog een boodschap voor iedereen die het interview leest?
TAKA: Als je interesse hebt in Alpha999, die momenteel alleen in Japan actief is, gebruik dan social media om ons werk verder te laten reiken. Kom ons live zien, als het kan!
En voor de buitenlandse fans in het bijzonder: als jullie ons in het buitenland willen zien spelen, laat ons al jullie stemmen horen! Ik wil het beste, coolste Alpha999 maken dat overal in het land actief is. Hopelijk kan ik jullie allemaal een keer ontmoeten!

 

Extra informatie

Zoals TAKA al meerdere keren in het interview naar voren liet komen, Alpha999 is momenteel alleen actief in Tokio. En dit terwijl sommige support leden al minstens een keer hier in Europa zijn geweest. Voor ons buitenlandse fans is de enige manier om van TAKA’s werk te genieten streaming, of andere digitale routes zoals Spotify en YouTube.

Dit is een kleine tegenslag, maar als ik je een aanrader mag geven deze keer dan is het Alpha999. Ik werd door een vriend die in Japan woont aan TAKA’s werk voorgesteld, en ondanks dat ik eerst m’n bedenkingen had bleek ik het toch erg leuk te vinden.

UPDATE: Sinds het einde van 2020 heeft Alpha999 hun eigen webshop geopend! Dit betekent dat je nu ook fysieke versies van hun werk en hun merchandise in handen kan krijgen. De webshop kan buitenlandse orders verwerken, ook al ziet het er op het eerste gezicht niet zo uit. Je kan uitchecken met PayPal, en daarmee kan je een niet-Japans adres invoeren. De shop is in staat om dit te herkennen en zal het dan als buitenlandse order verwerken.
Ik heb een artikel over de webshop geschreven met wat meer details, deze kun je hier terugvinden.

 

Volg Alpha999

Alpha999


TAKA
🎂 02/21


masato
🎂 05/26

Any
🎂 ??/??

seiya
🎂 10/20

Syu
🎂 08/05

SHOW-TA
🎂 12/19

 

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie