Scarlet Horizon // Het nummer “7”

Scarlet Horizon zijn een ヴィジュアル系 (Visual Kei) geïnspireerde band uit Peking, China, bestaande uit ZERO als zanger, 曜 (You) als gitarist en backing vocals, 覚 (Satori) als bassist en 亚弥 (Ayase) als drummer.
In 2016 brachten ze hun eerste single “Unstoppable” uit, en hebben daar in 2017 het mini-album “MIST” en in 2018 de digitale single “Roche’s Prophecy” aan toegevoegd. Vorig jaar, in 2019, brachten ze hun eerste volledige album, getiteld “7”, uit. Dit album bestaat uit acht (technisch gesproken zeven, maar we tellen de intro voor het gemak even mee) krachtige tracks, waarvan een een samenwerking is met Cazqui, de voormalige lead-gitarist van NOCTURNAL BLOODLUST die zich nu bezighoudt met 猫曼珠-nekomanju- en Cazqui’s Brutal Orchestra.

Naast het feit dat ze een Chinese groep geïnspireerd door het Japanse genre zijn, hebben ze de beslissing genomen om hun lyrics in het Engels te presenteren. Daardoor zijn ze in een klap een stuk interessanter geworden voor de internationale markt.
Hun eerdere werken maakten al gebruik van dit thema, en “7” is daarop geen uitzondering. Dus mocht de taalbarriére van de Aziatische muziekindustrie een storende factor voor je zijn, dan heeft Scarlet Horizon hieraan gedacht…

Ben je klaar voor “7”? Dan let’s go!

 
EPISODE 00 – INTRO
Ondanks dat de introductie technisch gesproken niet in onze 7-nummers tracklist past, is deze wel fysiek aanwezig op het album. In plaats van een krachtige intro die je vaker hoort op albums in dit genre heeft Scarlet Horizon voor een totaal andere optie gekozen. Een simpele intro met het geluid van een deur die open en dicht gaat voordat een gitaar gestemd wordt – net als de voorbereidingen in de oefenruimte of voor een live show. Maar deze voorbereidingen gaan wel naadloos over in het eerste nummer van het album.

 
EPISODE 01 – CASH
“CASH” begint meteen met de power die je zou verwachten van een metal band, en zet daarmee de toon voor de rest van het album met z’n heavy vocals die een wens van menigeen duidelijk vertolken: geld. (Maar, als we allemaal ineens een grote hoeveelheid geld in handen zouden krijgen, wordt het dan niet minder waard, hmm?)
Ondanks dat ZERO’s vocalen in het diepe, screamo gedeelte blijven wordt dit ondersteund door 曜 (You), die absoluut het contrast van Scarlet Horizon nog even onderstreept met zijn clean vocalen. Ondanks de verschillen in hun stijl weten ze het nummer dimensie te geven op een manier waarop alleen zij dat kunnen vertolken, en dat is een groot element wat we vaker gaan zien op dit album.

 
EPISODE 02 – AFTER PARTY (FEAT. CAZQUI)
“AFTER PARTY” is zonder twijfel het nummer dat Scarlet Horizon op de radar van menige ヴィジュアル系 (Visual Kei) en J-Metal fan heeft gezet, uiteraard door de aanwezigheid van Cazqui. Maar ondanks deze toevoeging is “AFTER PARTY” ook om andere redenen het unieke nummer op dit album, het is namelijk het totaal tegenovergestelde van de duistere wolk die over dit album hangt qua lyrics en sound. Het is namelijk upbeat en vrolijk. Mocht je je ooit afgevraagd hebben hoe “party” en “heavy metal” samen zouden klinken, dan is “AFTER PARTY” het antwoord op je vraag.
Cazqui’s aanwezigheid as gast-gitarist komt meteen overduidelijk naar voren door zijn typische stijl, die meteen vanaf de eerste noot bekend klinkt als je bekend bent met het werk van NOCTURNAL BLOODLUST.
Daarnaast is de mix van ZERO’s growls en 曜 (You)’s clean vocals erg goed gebalanceerd, waardoor dit nummer een net ander tintje krijgt dan de rest van het album.

 
EPISODE 03 – LAZY NIGHT
De eerste zin van “LAZY NIGHT” is een situatie waar we het allemaal wel mee eens kunnen zien. Want willen we allemaal niet af en toe gewoon op de bank liggen en tv kijken?
De chaos wordt iets teruggebracht met de introductie van dit nummer, maar wordt al snel weer opgepakt. Vergeet die rustige avond die je gepland hebt dus maar, want “LAZY NIGHT” is een van de meer aggressieve nummers op dit album, en niet alleen omdat de vocalen enkel door ZERO verzorgd worden.

 
EPISODE 04 – EAT ME
Waar “LAZY NIGHT” de toon van agressie al duidelijk stelde gooit “EAT ME” hier nog een schepje bovenop, maar wel op een iets andere manier. “LAZY NIGHT” was vooral afhankelijk van de instrumenten voor z’n aggressieve benadering, maar “EAT ME” plaatst die aggressie in woorden.
曜 (You)’s vocalen keren hier ook terug voor een extra nadruk op de woorden die – in z’n geheel best kort zijn als lyrics – in vergelijking net zo aggressief zijn als de instrumenten met een referentie naar een lam dat klaar is om opgegeten te worden.
Ben jij bereid om een deal met de duivel te sluiten?

 
EPISODE 05 – SEED
Iedere artiest heeft een nummer dat het “vlaggenship” van z’n collectie is, en voor Scarlet Horizon is dat “SEED”.
“SEED” belichaamt namelijk alles wat de band te bieden heeft, van de krachtige growls van ZERO, de melodieuze vocalen van 曜 (You), tot de skills van de gitaar, bas en drums. De kracht van hun instrumenten komt net zo goed naar voren in de gecreeërde chaos als de situatie die beschreven wordt in de lyrics. Het is daarom ook geen verrassing dat dit nummer gekozen is als de muziekvideo voor dit album, maar daarnaast is het ook de allereerste muziekvideo van de groep! Met het bos met wat vervallen gebouwen als het décor vertelt “SEED” het verhaal van een cult in een visueel formaat, en combineren ze hun metal invloed met hun djent invloed – welke ondanks niet eerder beschreven al vaker teruggekomen is op dit album.

 
EPISODE 06 – DANCING ON THE ROOF
“DANCING ON THE ROOF” gooit het over een andere boeg dan z’n voorganger, door gebruik te maken van een opbouwende sinistere sfeer in plaats van de chaotische stijl die het album al meedere keren gepresenteerd heeft. Het gebuik van de dual-vocalen wordt in dit nummer niet alleen kracht bijgezet, maar ook perfect uitgevoerd in de vorm van een gesprek tussen de duivel -vertolkt door ZERO- met de screamo/growling stijl en zijn slachtoffer -vertolkt door 曜 (You)- met de clean vocals.
De duivel fluistert in je oor dat je niet moet aarzelen, maar als de menselijke helft weet 曜 (You) maar al te goed dat de duivel beneden op hem staat te wachten.

 
EPISODE 07 – TO START OVER AGAIN AND RESET
“TO START OVER AGAIN AND RESET” laat een totaal andere zijde van de groep zien die we nog niet eerder in de andere nummers van “7” hebben gezien. Door meer gebruik te maken van hun djent en hip-hop invloed laat de groep zien dat ze tot meer in staat zijn dan alleen screamo en heavy metal. Maar vergis je niet, het overheersende genre is nog steeds heavy metal – dus de andere invloeden zijn eerder ter ondersteuning dan een ommekeer van wat ze tot nu toe gepresenteerd hebben.
Met woorden die de titel van de track duidelijk door laten schemeren laten de lyrics weten dat je naar jezelf moet kijken. Je demonen hebben een grip op je, en je hebt je ziel aan de duivel verkocht. Is er nog een mogelijkheid voor je om overnieuw te beginnen en te resetten?
Ondanks dat het grootste gedeelte van het nummer nog steeds een hoger tempo en dezelfde hoeveelheid aggressie bevat als de rest van het album, eindigt deze met een kalmere djent stijl die naadloos overgaat in de introductie track aan het begin van het album – mocht je je muziekspeler op repeat hebben staan. Het thema van “overnieuw beginnen” is op deze manier compleet.

 

Conclusie

In z’n geheel is “7” een album dat niet op je deur klopt, maar er direct mee in huis valt.
De technieken die de leden gebruiken in hun optreden op dit album zijn een frisse wind die door een alom bekend genre dat geen grenzen in sound of taal kent heen waait. Want zoals ik eerder al zei heeft de band ervoor gekozen om hun lyrics in het Engels te presenteren om interessanter te zijn voor internationale fans en niet alleen voor de Chinese markt.
Ondanks dat je af en toe een duidelijk accent of een grammaticale fout naar voren hoort komen zijn deze twee aspecten makkelijk te negeren, simpelweg door hoe interessant deze groep met hun muziek is.

En ondanks dat “7” een fysieke release heeft is het voor ons internationale liefhebbers waarschijnlijk makkelijk om een digitale kopie via de Bandcamp pagina van de groep te verkrijgen. Tenzij je natuurlijk een connectie in China hebt die voor je op zoek kan gaan en het naar je kan versturen natuurlijk. 😉

 

Release informatie

Ben je geïnteresseerd in het idee om de band te steunen door je eigen kopie van de release aan te schaffen? Dan heb ik hier wat informatie om je op weg te helpen:

7
01. EPISODE 00 - INTRO
02. EPISODE 01 - CASH
03. EPISODE 02 - AFTER PARTY (FEAT. CAZQUI)
04. EPISODE 03 - LAZY NIGHT
05. EPISODE 04 - EAT ME
06. EPISODE 05 - SEED
07. EPISODE 06 - DANCING ON THE ROOF
08. EPISODE 07 - TO START OVER AGAIN AND RESET

Artiest: Scarlet Horizon
Release: 7 (album)
Release datum: 27 oktobe 2019
ISRC nummer: 3616 4016 8661 2

 

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie