Mr.SunFace // Straatcultuur en graffiti gecombineerd tot mode

Als je bekend bent met DaizyStripper dan ken je まゆ (Mayu) waarschijnlijk als de leadgitarist van de band. Maar wist je dat hij recentelijk een heel ander project gestart is dat niets met de band te maken heeft? Recentelijk heeft hij zijn eigen kledinglabel Mr.SunFace gelanceerd!

De allereerste collectie, bestaande uit drie sweatshirts en een oversized T-shirt, ging live op 22 november 2020, maar wat waren zijn gedachten en inspiraties? Waarom is hij zijn eigen kledinglabel begonnen? Ik heb まゆ (Mayu) om een interview gevraagd om juist dit soort vragen te stellen, maar natuurlijk ook om over een paar andere dingen die niets met z’n kledinglabel te maken hebben te praten.

 

Dus, wat is Mr.SunFace precies?

Laten we met de meest prominente vraag beginnen. Het design van je logo is duidelijk zeer geïnspireerd door graffiti, maar waarom heb je voor graffiti en niet voor een andere kunstvorm gekozen?
まゆ (Mayu): Graffiti laat een wereld zien die alleen in de gedachten van een mens bestaat, het is meestal onzichtbaar en onrealistisch, dus ik wilde dit element in mijn werk terug laten komen.

Betekent dit dat je de kunst voornamelijk leuk vindt? Want ik begrijp dat je het al op vrij jonge leeftijd tegengekomen bent. Of maak je zelf ook graffiti kunst?
まゆ (Mayu): Ik maak zelf ook graffitikunst, maar het design op de achtergrond van mijn debuut collectie is eigenlijk mijn eerste werk. Ik wil er wel mee doorgaan en nog meer kunst maken!

Ondanks dat graffiti zo’n groot deel van je leven beïnvloed heeft is de naam niet echt graffiti-gerelateerd, of begrijp ik dat verkeerd? Waarom heb je voor de naam “Mr.SunFace” gekozen? Is er een verhaal achter deze naam?
まゆ (Mayu): Ik ben gek op de zon. Ze zit vol vitaliteit, ze is warm, helder, en soms is ze zwaar, maar ze schijnt altijd op ons neer. Dus ik wilde het woord “sun” (zon) in de naam terug laten komen.

Maar waarom heb je dan besloten om kleding te ontwerpen? Waren mensen het niet eens met je persoonlijke voorkeur voor de designs van je kostuums, of vond je het juist moeilijk om kleding te vinden die je normaal in je vrije tijd graag draagt?
まゆ (Mayu): Ik heb kleding altijd leuk gevonden. Maar ik wilde graag iets origineels dragen, zoals een ander ontwerp. Dus heb ik besloten om daar zelf werk van te maken. De designs die ik nu heb zijn gemaakt vanuit de gedachte “wat zou ik graag zelf willen dragen?”, dus het is niet specifiek gemaakt voor mannen of vrouwen. Ik wilde gewoon proberen hoe de designs op mezelf uit zouden zien.

Hoe zit het met de andere leden van DaizyStripper? Vinden ze je designs leuk? Hebben ze je gevraagd of je ook iets voor hen wil maken?
まゆ (Mayu): Toen ik naar de studio kwam om te oefenen had ik een shirt aan wat ik zelf ontworpen had, en ze zeiden dat het er cool uit zag! Maar ieder lid van DaizyStripper is op zichzelf al een artiest. Daarom denken ze allemaal dat ze zelf de beste keuze kunnen maken over waar ze er goed in uit zien qua kleding.

Iets ontwerpen voor je mede-bandleden zit er voorlopig dus niet in, maar hoe zit het met andere artiesten? Is er een artiest waarvoor je graag een kledingstuk of zelfs volledige outfit voor zou willen ontwerpen?
まゆ (Mayu): Ik kan zo niemand bedenken. Maar ik zou wel ontzettend vereerd zijn als iemand me zou vragen om iets voor ze te maken omdat ze de look en stijl van mijn designs leuk vonden! Toen ik na begon te denken over het zelf kleding te ontwerpen ging ik er steeds van uit dat een item iets moest zijn wat ik leuk zou vinden om te dragen, dus ik heb niet het gevoel dat ik iets gemaakt heb wat specifiek voor iemand anders is.

Op het moment dat we dit interview doen heb je 4 items beschikbaar in je online shop. 3 oversized sweatshirts en 1 T-shirt. Kun je me iets vertellen over elk item?
まゆ (Mayu): Alle items zijn gemaakt zodat ze losjes passen zodat je ze altijd comfortabel kunt dragen. Het T-shirt is extra lang zodat je het als een uniek item kan dragen, of als een enkel item als dat je stijl is. Aangezien het design aan de voorkant simpel is kun je het gemakkelijk dragen en combineren met andere items.
De sweatshirts zijn ook simpel aangezien het alleen een logo is, maar de mouwen hebben een design waarvan ik persoonlijk denk dat het de shirts een erg leuk accent geeft.

Volgens je website zijn alle items beschikbaar tot 24 december, dus maar voor een korte tijd. Waarom heb je hiervoor gekozen?
まゆ (Mayu): Dat is eigenlijk alleen het T-shirt. De sweatshirts zijn verkrijgbaar totdat ze allemaal uitverkocht raken. Dus als je ze later nog beschikbaar ziet kun je ze nog steeds aanschaffen! Als je nieuwsgierig bent naar de items of de verkrijgbaarheid ervan, kijk dan even op de website!

Ben je nu ook al aan nieuwe designs bezig, of ben je nog aan het kijken hoe deze eerste collectie het doet bij het publiek?
まゆ (Mayu): Jazeker, ik ben al aan nieuwe designs bezig. Ik wil het aantal standaard items die ik zelf kan dragen graag uitbreiden, dus ik ben zeker al aan nieuwe bezig!

Je bent ook al bezig met een samenwerking met Ruka (de eigenaar van Dearest CROWN, een label wat juwelen produceert)! Het thema voor deze samenwerking heeft ook te doen met graffiti, en je hebt al een beetje verteld over een van de items (de “Graffiti Tag”), maar hoe is deze samenwerking tot stand gekomen? Aangezien graffiti niet iets is waar Ruka zich normaal gesproken mee bezig houdt in haar designs?
まゆ (Mayu): Ik ken Ruka al heel erg lang, en onze gesprekken komen vaak uit op graffiti. We waren gewoon aan het praten en hebben toen besloten dat we samen iets moesten maken. Ik denk dat ze het graffiti thema al eens eerder gedaan heeft, maar als we in de toekomst nog een onderwerp tegen komen waar we beiden interesse in hebben zou daar best nog eens een keer een samenwerking uit kunnen komen.

Ruka is zeer bekend met het maken van juwelen als Dearest CROWN, maar het klinkt alsof dit onbekend terrein is voor jou. Zou je in de toekomst ook eens je eigen juwelen (dus zonder samenwerking) willen maken?
まゆ (Mayu): Zoals je inderdaad al zei, voor mij is het maken van juwelen onbekend terrein. Dus ik heb echt iemand nodig die me hierbij kan helpen. Als ik besluit om in de toekomst nog iets met juwelen te doen dan zal het waarschijnlijk weer een samenwerking worden.

Over samenwerkingen gesproken, is er een artiest of een ander merk waar je in de toekomst mee samen zou willen werken?
まゆ (Mayu): Ik ben erg fan van merken zoals Dr.Martens en Paul Smith, maar ik ben alsnog gewoon maar een fan. Ik zou erg blij zijn als ik het geluk zou hebben om ooit met ze samen te werken…

Zoals je waarschijnlijk al weet is de Japanse cultuur ook erg populair buiten Japan. Buitenlanders zijn erg geïnteresseerd in de muziek en mode die in Japan populair is, dus voor mij als Europese is het niet ongewoon om kleding items van een Japans merk hier gedragen te zien worden. Is het op dit moment mogelijk voor buitenlandse fans om jouw werk direct te steunen zonder tussenpersoon, of is dit iets wat je nog wil doen voor de toekomst?
まゆ (Mayu): Op dit moment is het voor buitenlandse fans helaas niet mogelijk om een order te plaatsen in de webshop. Dus het is momenteel de beste optie om een shopping service te gebruiken, of om iemand in Japan te vragen of ze het pakket namens jou willen ontvangen en vervolgens doorsturen naar jouw adres. Ik ben wel in gesprek om dit in de toekomst te veranderen, dus als je geïnteresseerd bent in de items laat dit dan geen obstakel vormen! Ik hoop dat mijn items ook interessant zijn voor buitenlandse fans!

We weten allemaal dat 2020 een moeilijk jaar geweest is voor de muzikanten en iedereen die in deze industrie werkzaam is. Voor jou was het echter een goed moment om je aandacht op Mr.SunFace te richten omdat je verplichtingen met DaizyStripper niet zo overheersend waren voor je agenda. Maar wat gaat er na deze pandemie gebeuren? Ga je na deze pandemie nog steeds door met Mr.SunFace naast de activiteiten van DaizyStripper?
まゆ (Mayu): Jazeker, ik zal zonder twijfel verder gaan met Mr.SunFace. Alleen… Ik ga dat wel op mijn eigen tempo doen.

Aangezien dit interview over Mr.SunFace gaat en niet over DaizyStripper wil ik niet te veel over de band vragen, maar ik maak toch een uitzondering voor deze vraag. Kunnen fans van DaizyStripper al uitkijken naar iets van de band?
まゆ (Mayu): Natuurlijk kunnen ze dat! Ik blijf natuurlijk een gitarist hè! Ik ben eigenlijk nu in de studio voor opnames, dus kijk alsjeblieft uit naar 2021!

Om dit interview af te ronden heb ik nog een laatste vraag, is er nog iets wat je wil zeggen tegen iedereen die dit interview leest?
まゆ (Mayu): Heel erg bedankt dat jullie me op deze manier door het scherm wilden ontmoeten.
Kleding en muziek zijn perfecte afleidingen, dus ik heb het iedere dag wel naar m’n zin. Laat je hart niet roesten!

 

Fotogalerie

Nieuwsgierig geworden naar welke items onderdeel waren van de debuutcollectie van Mr.SunFace? Geen zorgen, ik hoor je!

 

Extra informatie

Zoals まゆ (Mayu) al zei in zijn antwoorden is het momenteel niet mogelijk voor ons buitenlandse fans om een directe order te plaatsen in zijn webshop. Maar hij is ons zeker niet vergeten!
Als je まゆ (Mayu)’s werk wil steunen dan kun je dat doen via een shopping service, of iemand in Japan die namens jou een order wil plaatsen, ontvangen op hun adres in Japan en vervolgens naar jou door wil sturen. Het is niet gemakkelijk om orders naar het buitenland toe te voegen aan een webshop, dus als まゆ (Mayu) erin slaagt om dit aan zijn kant te regelen zal ik jullie zeker een update geven hierover!

 

Mr.SunFace Links

Mr.SunFace
まゆ
(Mayu)
🎂 11/24


Dearest CROWN official website: http://dearest-crown.jp/
Dearest CROWN official webshop: https://dearest-crown.shop/

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Eén reactie op “Mr.SunFace // Straatcultuur en graffiti gecombineerd tot mode“

  1. Wow, een heel informatief en helder artikel.
    Het artikel gaat waar het over hoort te gaan, de man en de kleding en niet over de band ?, het is prettig geschreven en gemakkelijk te volgen.
    Chapeau.

Geef een reactie