BURN WOUND // Metalcore uit Tokio

BURN WOUND is een gloednieuwe metalcore band, gevormd in Tokio tijdens de hectiek van de pandemie in 2020.
Maar wie zijn yu-to, Yuma, Яin en wataru precies? En waarom hebben ze zo’n moeilijke tijd gekozen om een band te starten en promoten? Want ik hoef jullie niet te vertellen dat 2020 ons nou niet bepaald de beste kaarten uitgedeeld heeft, en het was zeker niet het meest ideale moment om een band te beginnen. Geen -of zeer gelimiteerde- mogelijkheden voor live optredens zorgen er al meteen voor dat je heel wat ogen misloopt. En met alle artiesten die hun podium verplaatsen naar digitale platformen zoals YouTube en TwitCasting, maak je dan nog wel een kans als je jezelf ook in de mix gooit? Laten we even heel eerlijk zijn, als je me nu zou vertellen dat je nog nooit van deze heren gehoord hebt zou met dat niet verbazen.

Maar voor mij is dat juist de reden om ze een paar vragen te stellen om een beter beeld te krijgen wie ze zijn, wat voor ideeën ze hebben, en hoe ze naar de toekomst kijken. Dus, als niemand op dit moment vragen heeft…

 

Let’s chat!

Vocalist yu-to in Shinjuku ANTIKNOCK.
Foto gemaakt door yuuu_kum

BURN WOUND is een relatief nieuwe band, en ik weet zeker dat de meeste mensen die dit interview lezen nog nooit van jullie gehoord hebben. Kunnen jullie jezelf en de band daarom even in jullie eigen woorden voorstellen?
yu-to: Dankjewel voor dit interview! Ik ben yu-to, de zanger en schrijver van de lyrics voor BURN WOUND. BURN WOUND is gevormd in mei 2020, we spelen metalcore met een snufje van andere genres erin gemixt.
Yuma: Ik ben Yuma. Ik heb de leiding over de gitaar en het songwriting gedeelte. Ik ben gek op blues muziek!
Яin: Ik ben de bassist. Ik ben begonnen met de multi-string basgitaar vanwege de invloed die KoЯn en Dream Theater op me gehad hebben. Als muziekant speel ik metal en jazz-fusion.
wataru: Ik ben de drummer van BURN WOUND, wataru.

Sommigen van jullie hebben elkaar ontmoet op een online website voor muzikanten, dit hoor ik zeker niet vaak. Kunnen jullie me hier wat meer over vertellen?
Яin: wataru en ik hebben elkaar via deze route leren kennen. Er was nog een member, maar rond dezelfde tijd kwam yu-to er ook bij. Vanwege mijn interesses heb ik een kopie gemaakt van de metal band, en het daarna bij het oefenen gematcht.
yu-to: Daarna was er een verandering in de positie van gitarist, en dat is het moment dat Yuma bij ons kwam. Yuma was al bekend met Яin, maar we hebben momenteel ook een support gitarist, TOMO (je kan hem op Twitter vinden als @tomtheredbeard). Dus nu zijn we met z’n vijven!

Yuma is erbij gekomen dankzij Яin nadat de positie van gitarist beschikbaar kwam, maar Yuma heeft een totaal andere muzikale achtergrond dan de rest! Wat maakt Yuma de perfecte gitarist voor BURN WOUND?
Яin: Zijn toegewijde gitaarspel en onopvallende muzikaliteit waren heel erg aantrekkelijk. Ik denk dat hij een heel goed gevoel heeft voor compositie en aspiraties.
wataru: Als componist denk ik dat het mijn kracht is om vele genres in muziek te kunnen verwerken, dus niet alleen metal. Daarnaast heeft Yuma ook een persoonlijkheid waarmee ik erg graag wilde werken.

 

Een band starten in een pandemie

Gitarist Yuma in Shinjuku ANTIKNOCK.
Foto gemaakt door yuuu_kum

Niemand had verwacht dat 2020 zo’n moeilijk jaar zou worden, en toch hebben jullie de beslissing genomen om een band te starten. Ondanks dat er geen- of zeer gelimiteerde opties waren voor live optredens. Zou het voor jullie niet beter geweest zijn om even te wachten tot de wereld weer wat “open” zou gaan voordat jullie officieel activiteiten gingen starten onder de naam BURN WOUND?
Yuma: Om eerlijk te zijn was ik onder de invloed van het coronavirus. Maar ik dacht dat dit het juiste moment was, dus ben ik begonnen. De situatie zou niet veranderen ook al zou ik wachten, dus ik dacht dit een nodige stap was voor de band om vooruit te komen.
yu-to: We hebben erg vaak gehoord dat we onze activiteiten in een erg moeilijke tijd gestart zijn. Maar, ik heb geleerd dat er veel dingen zijn die je uit kan drukken, en activiteiten die je kan doen ondanks deze situatie.

Aangezien jullie de optie van live shows niet hadden om jullie sound naar het publiek te brengen hebben jullie voor een digitale route gekozen. Hebben jullie het gevoel dat jullie het publiek dat jullie wilden bereiken ook daadwerkelijk bereikt hebben? En terugkijkend op 2020, zouden jullie met de kennis die jullie nu hebben iets anders hebben gedaan?
Yuma: We hebben waarschijnlijk wel wat publiek bereikt, maar voor mijn gevoel is het er nog niet. Ik heb wel het idee dat de dingen die we in 2020 gedaan hebben goed gegaan zijn en ik heb nergens spijt van. De dingen die we voor de toekomst doen zijn belangrijk.
yu-to: Ik zou graag in meer “diversen” afspeellijsten willen zitten. Ik denk dat er nog steeds vele manieren zijn voor mensen om de muziek van BURN WOUND te leren kennen. Zowel in Japan als wereldwijd. Persoonlijk zou ik ook meer cover songs willen doen.

Het genre dat jullie voor de muziek hebben gekozen is metalcore, maar waarom hebben jullie specifiek voor dit genre gekozen? Was het een voorkeur van alle members, een meerderheid, of was er een andere reden?
Яin: Metalcore is het genre dat alle elementen van de favoriete artiesten van ieder member samenvoegt, en het tot een compleet systeem vormt.
yu-to: Ik houd van dit genre, dus ik wilde zeker deel uitmaken van een metalcore band. (lol)
Yuma: Ik wilde in een metalband spelen als uitdaging voor mezelf.

Support gitarist TOMO in Shinjuku ANTIKNOCK
Foto gemaakt door yuuu_kum

Ondanks dat BURN WOUND de eerste band is voor alle members, zijn jullie al jaren actief in andere delen van de muziekindustrie. Vertel me alsjeblieft over jullie connectie met muziek, en waarom jullie de stap gemaakt hebben tot muzikant in een band?
yu-to: Ik was al langer geïnteresseerd in muziek, maar ik ben pas drie jaar geleden begonnen met vocals. Ik werkte in andere bands, maar ik kon het niet met volle overtuiging doen. Destijds was het Hiro, de vocalist van NOCTURNAL BLOODLUST, degene die me vocals heeft geleerd.
Yuma: Ik was in een band die een totaal ander genre speelde, maar ik voelde geen uitdaging. Ik speel niet alleen gitaar, ik repareer ze ook. Het optreden is wellicht handig voor het reparatiewerk, en tegelijkertijd is de reparatie ook nuttig voor het optreden. Ik ben nu constant bezig met de gitaar. (lol)
wataru: Ik ben begonnen met de drums toen ik 16 jaar oud was, en het was een beetje laat. Sinds ik ben begonnen met de drums heb ik in verschillende bands gespeeld terwijl ik ook muziekstudent was. Deze bands waren geen van allen succesvol, om verschillende redenen. Ik heb altijd het idee dat het heel erg moeilijk is om iedereen in een band op een lijn te krijgen.
Яin: Ik ben actief in verschillende vormen van muziek op verschullende manieren. Ik ben begonnen met het bespelen van instrumenten toen ik nog een kind was.

Aangezien jullie nog een vrij jonge band zijn is er niet zo heel erg veel muziek van jullie waar we op dit moment van kunnen genieten, maar op jullie YouTube kanaal hebben jullie ook cover songs van artiesten zoals Slipknot en NOCTURNAL BLOODLUST gedaan. Gezien de situatie wereldwijd is het momenteel erg moeilijk om gezien te worden op een platform zo grot als YouTube, maar cover songs helpen zeker op een positieve manier mee. Zijn jullie van plan om in de toekomst meer covers te doen, en zo ja, welke artiesten zouden jullie graag willen coveren?
Яin: Op het moment heb ik geen duidelijk doel voor ogen, maar ik wil graag elke artiest die ik leuk vind coveren. Covers leiden ook tot verbetering in zowel technologie als motivatie.
Yuma: Ik wil graag popmuziek samenvoegen met BURN WOUND. (lol)
yu-to: Ik wil persoonlijk veel cover songs doen. Ik wil artiesten in de metalcore en deathcore genres coveren, en niet alleen Japanse artiesten, maar ook artiesten uit andere landen.
wataru: Ik wil meer cover songs uitbrengen in 2021. Ik wil mezelf graag uitdagen ongeacht het genre.

Over verschillende genres gesproken, Yuma heeft al luid en duidelijk laten weten dat hij erg fan is van het blues genre. Desondanks speel je in een metalcore band. Wat heeft je doen besluiten om je bij BURN WOUND te voegen? En dan niet alleen als een gitarist, maar ook als de hoofd componist? Is het niet heel erg moeilijk voor je om jouw liefde te combineren met de interesses van de andere members?
Yuma: Zoals ik eerder al zei, bij BURN WOUND komen was een uitdaging. Ik luisterde al een beetje naar metalcore, maar het was niet mijn voorkeur om zelf te spelen. Ik ben wel van mening dat dit een diep en leuk genre is wanneer je het probeert. Ik ben sterk beïnvloed door de werken van Zakk Wylde en John Mayer, maar dat is maar klein in de nummers. (lol)
De gitarsolo van het nummer is zeker niet snel. Het is sterk beïnvloed door gitaarsolo’s. Ik denk dat het spelen met intensieve choking en vibrato terwijl je de gitaar laat huilen mensen bij zal blijven. Ik durf dit te spelen met een genre als metalcore, wat een erg technisch genre is, en ik ben erg specifiek met waar ik naar luister.

 

Cover songs, originele werken and live optredens

Bassist Яin in Shinjuku ANTIKNOCK.
Foto gemaakt door yuuu_kum

Het laatste originele nummer van BURN WOUND is vorig jaar augustus uitgebracht, maar laten we het toch even hebben over “Until You Surrender”. Kunnen jullie me wat vertellen over het nummer, zoals de ideeën die jullie hadden tijdens het componeren, en vergeleken met “Liquid” en “Chain of Command” die ervoor kwamen, welke is jullie persoonlijke favoriet van de drie?
Yuma: “Until You Surrender” is geboren omdat ik niet naar buiten kon door het coronavirus en veel stress had. Ik maakte het nummer terwijl ik het gevecht met mijn stress aanging. Mijn persoonlijke favoriet van de drie is “Liquid”, omdat deze makkelijk te spelen is. (lol)
wataru: Ik geef de voorkeur aan “Until You Surrender”, omdat deze het gemakkelijkste is om te spelen. Momentum nummers zijn mijn favoriet. Ik zou deze graag op de setlist zetten voor het 1.2e nummer tijdens de live. De drums voor dit nummer zijn zo gemaakt dat ze makkelijk te horen zijn en het momentum niet verpesten.
yu-to: Ik ga ook voor “Until You Surrender”. Omdat het een nummer is dat volgestouwd is met verschillende vocale werken.

BURN WOUND is ook onderdeel van de 110e editie van OHH!!FEST in Shinjuku ANTIKNOCK. Dit evenement zou aanvankelijk eind januari plaatsvinden, maar werd verplaatst vanwege de noodtoestand in Japan. Ik weet dat jullie bij vorige live shows cover songs hebben gespeeld, maar hoe zit het met di optreden? Kunnen mensen, wanneer dit evenement plaats gaat vinden, vooral originele nummers van jullie verwachten, of kunnen ze ook uitkijken naar covers?
yu-to: Dat klopt inderdaad. Vele live optredens die gepland stonden werden verplaatst vanwege de noodtoestand. Deze was daarop geen uitzondering. Maar we zijn toch langzaam met live activiteiten aan het starten. Tijdens dit optreden spelen we alleen onze eigen nummers, dus geen covers. Ik heb namelijk ook nummers die ik nog niet bekendgemaakt heb.

De toekomst is voor iedereen onzeker, zelfs nu nog. Maar wat zijn jullie toekomstplannen? Jullie hebben al laten weten dat jullie graag een EP uit willen brengen en regelmatig een live optreden willen doen, maar hoe zit het met daarna? Willen jullie bijvoorbeeld naar andere landen reizen om jullie muziek te spelen bijvoorbeeld?
Яin: Vanwege het genre waar we in zitten zullen we blijven werken met uitzicht op andere landen dan Japan. We willen natuurlijk graag dat we meer luisteraars in andere landen krijgen, niet alleen maar in Japan. En natuurlijk dat er meer mensen naar onze shows komen.
Yuma: Mijn huidige doel is om meer mensen kennis te laten maken met deze band. Ik wil ook graag naar het buitenland gaan als het weer mogelijk is!
yu-to: Ik ben ook aan het oefenen met converseren in het Engels. (lol) Daarna wil BURN WOUND het coronavirus uitroeien. (lol)

 

Kijken naar een groter, wereldwijd plaatje

Drummer wataru in Shinjuku ANTIKNOCK.
Foto gemaakt door yuuu_kum

Zoals jullie al weten run ik Arlequin Magazine vanuit Europa. Daarom probeer ik altijd manieren te vinden voor andere fans buiten Japan om toegang te krijgen tot nieuwe muziek en de artiesten die ze leuk vinden te kunnen steunen. Dus je kan mijn vraag waarschijnlijk al raden: “hoe kunnen buitenlandse fans jullie muziek nu steunen?”
yu-to: Allereerst zou ik natuurlijk graag willen dat jullie onze muziek beluisteren via streaming services zoals Apple Music en Spotify. Als je het leuk vind, laat het ons dan ook weten! In de toekomst wil ik ook een webshop openen, en als het mogelijk is wil ik ook onze distributie naar het buitenland verbeteren.
Яin: Er komt een dag waarin we het limiet bereiken van onze eigen kracht door het netwerk van social media. Dan kunnen we zelf niet meer mensen bereiken die ver bij ons vandaan zijn. Maar we zijn ook met zakelijke relaties bezig. We willen Arlequin Magazine uitbreiden. Laten we ons best doen om elkaar’s hoogtes te bereiken!

We hebben het al meerdere keren gezegd, maar jullie hebben besloten om een band te starten in een erg moeilijke omstandigheden. Het starten en promoten van een band was niet gemakkelijk in 2020, en we kunnen alleen maar hopen dat het vanaf 2021 beter wordt. Maar na deze ervaringen, hebben jullie enig advies voor mensen die hun eigen project willen starten?
yu-to: Het allereerste wat je moet doen is tijd steken in je activiteit, ondanks dat je niet weet wat de toekomst zal brengen. We moeten nog steeds ons best doen, en ik heb geen idee of dit goed advies is of niet. (lol)
Yuma: Geef ons liever wat advies… (lol)
Яin: Het draait allemaal om een relatie gebasseerd op vertrouwen met alle members, en het creeëren van een omgeving waarin ze niet alleen hun suggesties, maar ook hun zorgen kunnen uitspreken.

Ik ben bang dat ik momenteel geen vragen meer heb, war dus inhoudt dat we het einde van het interview bereikt hebben. Voor nu tenminste. Dus laten we dit even op een goede manier afsluiten: hebben jullie nog iets wat jullie willen delen met iedereen die dit interview leest?
yu-to: Dankjewel voor het lezen! Check alsjeblieft onze nummers. We hebben al drie originele nummers op YouTube, Spotify, Apple Music en zo geüpload. Onthoud alsjeblieft de naam “BURN WOUND”!

 

Extra informatie

Zoals al eerder gezegd, BURN WOUND had niet bepaald de beste start door het gebrek aan mogelijke live optredens. Maar dat heeft de mannen er niet van weerhouden om toch outside of the box te denken en zo met andere ideeën ter promotie van hun werk te komen, allemaal dankzij het internet. Je kan al een goed gevoel voor hun muziek krijgen door hun YouTube kanaal danzij “Liquid”en “Chain of Command”, maar hun laatste release -ookal is deze uitgebracht in augustus vorig jaar- is momenteel “Until You Surrender”, en de visualizer daarvoor kun je hier al bekijken:

BURN WOUND – Until You Surrender (Visualizer)

De heren hebben het zelf al gezegd, maar de voornaamste manier om hun muziek de wereld in te krijgen is momenteel de digitale route. Je kan hun muziek vinden op Spotify, iTunes, Apple Music, DEEZER en TIDAL. Dit is ook de gemakkelijkste manier om hun werk financieel te steunen, want er zijn geen fysieke CD’s of andere merchandise. Tenminste, nog niet. Zoals yu-to al zei: ze willen graag in de toekomst een webshop starten, maar daar is het nu nog een beetje te vroeg voor.

 

Steun de band door naar hun muziek te luisteren

Ondanks dat de band op het moment van schrijven maar drie singles heeft, kun je deze alledrie beluisteren door verschillende streaming services. Als je op de covers hieronder klikt kom je in een overzicht van beschikbare streaming services en kun je je eigen voorkeur aanklikken.

 

 

Volg BURN WOUND

BURN WOUND

yu-to
🎂 ??/??

Yuma
🎂 11/12

Яin
🎂 ??/??

wataru
🎂 07/15

Tomo
🎂 ??/??

 

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie