ANCIENT MYTH // Een boodschap van Nyx met een toetje van Ambrosian Blood

ANCIENT MYTH is een female fronted symphonic metal band uit Tokio. Ze worden echter ook vaak ingedeeld in het ヴィジュアル系 (Visual Kei) genre vanwege hun visuele plaatje en hoe breed dit genre eigenlijk is als het op muziek aankomt.
Bestaande uit zangeres Michal, keyboardspeler Hal, gitarist Kohei en drummer Shibuki… wie geen van allen deel uitmaakten van de originele lineup toen de band gestart werd. Leden komen en gaan, maar sinds Michal in 2008 bij de band kwam is er niet alleen een constante factor, ze is ook de drijvende kracht die ANCIENT MYTH laat groeien, evoluëren en nieuwe hoogtes laat bereiken.

Ik wilde zangeres Michal al een paar jaar vragen voor en interview, maar er was altijd wel “iets” waarom dit uitgesteld werd. Maar vandaag kan ik eindelijk dit interview waarin we over de geschiedenis en de toekomst van ANCIENT MYTH praten.
En niet alleen dat, aan het einde van het interview geven we ook een uniek cadeautje weg voor jullie, de lezers!

Dus, laten we er niet langer omheen draaien en…

 

Let’s Start!

Voordat ik van wal steek met mijn vragenlijst voor deze ronde, kun je jezelf en je band even kort voorstellen zodat iedereen weet wie de vragenlijst van vandaag beantwoordt?
Michal: Hallo, en dankjewel dat je ons uitgenodigd hebt! Vandaag is het zangers Michal die de vragen van dit interview zal beantwoorden! Wat onze band betreft, wij zijn ANCIENT MYTH, een female fronted, symphonic metal band uit Tokio. De band is begonnen in 2002, maar ik ben er pas in 2008 bij gekomen. Momenteel ben ik het lid met de langstdurende connectie met de band.

Zoals je net al zei, ANCIENT MYTH werd in 2002 gevormd, maar geen van de leden van toen zijn nu nog actief in de band. Waarom ben je zo lang bij ANCIENT MYTH gebleven, ondanks dat er zoveel mensen kwamen en gingen sinds jij erbij kwam?
Michal: Ik ben niet goed in het weglopen of het veranderen van iets als ik er eenmaal aan begonnen ben. Ik blijf graag hetzelfde ding op dezelfde plek doen. Dus toen het laatste lid van de originele lineup in 2013 de band verliet was de band al zo’n groot deel van mijn leven geworden dat ik niet kon stoppen met eraan te werken. Ik kan deze band niet stopzetten of uit elkaar drijven. Voordat ik bij deze band kwam zat ik bij een soortgelijke band, ook female fronted, symphonic en met een keyboardspeler. Dus het was een gemakkelijke keuze om bij deze band te komen.

 

ArcheoNyx: Een teken van de Griekse Godin van de Nacht

Vocalist Michal
Vocalist Michal (ArcheoNyx look)
Dit jaar ben je erg druk geweest met de band, zoals de release van het eerste originele album van de band sinds een erg lange tijd afgelopen juli: “ArcheoNyx”. Wat kun je de lezers over dit album vertellen?
Michal: “ArcheoNyx” is het eerste originele album van de band sinds 9 jaar. “Aberration”, welke in 2016 uit kwam, was eigenlijk een re-recording.
Voor dit album zijn de grootste verschillen dat de nummers door Hal en mijzelf geschreven zijn, terwijl ik voorheen maar een paar nummers aanleverde. Mijn stijl van zingen is ook erg divers. Voor dit album hebben we ook voor “echte strings” gekozen voor de opnames van de viool, altviool, cello en shakuhachi (een Japans muziekinstrument) in plaats van digitale versies van deze instrumenten. Al deze factoren samen maken ons nieuwe album!
Vele van de nummers van “ArcheoNyx” zijn geïnspireerd door mythes en folklore van verschillende gebieden. “TENROU OOKAMI” is bijvoorbeeld geïnspireerd door een Japanse mythe.
Ik hoop dat jullie allemaal van ons album zullen genieten, ondanks de taalbarriére!

Vertel me ook eens over de naam van het album. Waarom hebben jullie gekozen voor “ArcheoNyx”? Wat is het verhaal hierachter?
Michal: Al onze voorgaande albums beginnen met de letter “A” vanwege platen die de band gemaakt heeft voordat ik erbij kwam. Of dit bewust of onbewust was weet ik niet, maar daarom hebben we besloten om de titel van dit album ook met de letter “A” te laten beginnen.
Voor sommige nummers kreeg ik inspiratie van de nacht. Het voelde alsof dit een teken was van Nyx, de Griekse Godin van de Nacht. Dus heb ik “Archeo” voor “Nyx” gezet om zo een nieuw woord voor ons album te creeëren.

Sinds de laatste release van ANCIENT MYTH is Kohei bij de band gekomen als gitarist, en Shibuki als drummer. Shibuki heeft het nummer “River of Oblivion” bijgedragen voor het nieuwe album, maar aangezien dit een totaal andere stijl is dan jullie gewend zijn, hoe ging dit achter de schermen? Hebben jullie een hoop consessies moeten doen?
Michal: Shibuki had het nummer aanvankelijk al in z’n eentje geschreven. Hij bracht het ons onder de aandacht omdat hij dacht dat de stijl ervan bij ANCIENT MYTH zou passen. Het maakt niet uit wie het nummer aanlevert, want Hal is degene die alles overziet en de arrangement doet. Shibuki was heel flexibel en stond open voor onze suggesties.
Shibuki heeft in het verleden ook bij andere metal bands gezeten en hij kan zelfs blast, dus dat gebruikt hij ook in zijn nummers. Het is een groot verschil voor ons, vergeleken met wat we eerst deden.

Keyboardspeler Hal
Keyboardspeler Hal (ArcheoNyx look)

Het album bevat ook een heel speciale cover song: “Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen” (“De woede van de hel kookt in mijn hart”), een nummer van Mozart’s opera “De Magische Fluit”. Dit nummer is natuurlijk beroemd vanwege z’n hoge soprano, maar waarom hebben jullie besloten om een cover voor dit nummer op “ArcheoNyx” te zetten?
Michal: Het is eigenlijk de eerste keer dat ik op een soprano gezongen heb. Na de release van “Aberration” in 2016 en ons optreden op het Metal Female Voices Festival besloot ik dat ik soprano op de juiste manier wilde leren, met dit nummer als mijn eerste doel. Zoals je al zei is het erg beroemd vanwege z’n hoge soprano. Ik dacht dat als het publiek toch een verschil in mijn zangtalent zou moeten vinden, dan is de hoge soprano (een hele hoge toon) de beste manier om ze dit verschil te laten zie.
Aanvankelijk was er nog geen titel, maar nadat we voor de titel van het album met de godin van de nacht, Nyx, hadden gekozen was het onvermijdelijk om het thema te matchen met de koningin van de nacht, dus hebben we besloten om het op te nemen.

Voor de muziekvideo’s voor dit album zijn de keuzes gevallen op “Chaos to Infinity” en “River of Oblivion”. Ik kan de reden voor het tweede nummer wel een beetje raden, omdat het nieuw en een andere stijl is, maar waarom “Chaos to Infinity”?
Michal: TDit nummer is het eerste nummer op het album, na de SE track “Abyss” natuurlijk. Dit is simpelweg het beste antwoord voor deze vraag. 😀
Het was ook de eerste keer voor zowel Hal als mijzelf in 5 jaar dat we een muziekvideo opnamen, dus het was een erg spannend moment voor ons. Ik ben een coördinator en art director voor alle muziekvideo’s van ANCIENT MYTH, en iedere keer vind ik dit zwaar werk, maar ook erg bevredigend!
Ik kon het prettige gevoel van creatie niet vergeten, dus daarom hebben we besloten om nog een muziekvideo van “ArcheoNyx” te maken, deze keer in de vorm van “River of Oblivion”. En eigenlijk, op het moment dat ik de vragen van dit interview aan het beantwoorden ben is onze nieuwe muziekvideo voor het mini-album “Ambrosian Blood” net live gegaan op ons kanaal.

ANCIENT MYTH – Chaos to Infinity (MV)

We stappen zometeen op het nieuwe mini-album over, maar ik heb nog een vraag over “ArcheoNyx”, aangezien er nog een extra gitarist op het album te horen is voor het nummer “Zenith”: HIZAKI (Jupiter/Versailles). Maar hoe is deze samenwerking tot stand gekomen? Was het lastig voor hem om achter een vrouwelijke vocalist te staan, of helemaal niet?
Michal: HIZAKI en Hal kennen elkaar al sinds Hal geholpen heeft met het arrangen van de nummers van Versailles. Ik help Jupiter al een aantal jaren als stafflid, dus het was een no-brainer voor ons om hem te vragen om gitaar te komen spelen met ons als een gastoptreden voor “ArcheoNyx”.
HIZAKI heeft een vrouwelijke violiste, Jill (Unlucky Morpheus/Rose Noire) die ook vaak bij zijn live shows aanwezig is, en de band Cross Vein -ook een female fronted band- had ooit een contract bij zijn label “zenorecords”. Dus voor mij voelde het alsof hij zich goed kon aanpassen om met vrouwelijke muzikanten te werken. De toon van zijn gitaar en zijn solo melodieën hebben een mannelijke en dappere “kleur”, in tegenstelling tot zijn look. Dus het ondersteunt, of past bij, het zachte van vrouwen.
Ik hoop dat ook andere muzikanten als gasten mee willen spelen op ons volgende album, zodat we een diepere wereld voor een fantastisch drama kunnen creeëren!

 

Een toetje van Ambrosian Blood

Laten we nu overstappen naar “Ambrosian Blood”, welke je net al genoemd had. Wat kun je me vertellen over deze release? Is het een vervolg op de stijl van “ArcheoNyx”?
Michal: “Ambrosian Blood” is inderdaad een vervolg op de stijl van “ArcheoNyx”, ja.
Door dit mini-album zul je zien onze evolutie, onze gloednieuwe stijl, z’n wortels stevig in de grond heeft gezet. Het mini-album is gebasseerd op de mythische episode van “Ambrosia”, welke naar zeggen ontsterfelijkheid aan degene die het eet geeft. Deze mythe komt uit Griekenland, en Nyx komt eigenlijk uit deze zelfde mythe.
Ik wil ook graag dat je een connectie voelt tussen beide releases, aangezien hun orgine zo vergelijkbaar is.

Niemand houdt er natuurlijk van om over dit onderwerp te praten, maar het is nog steeds een onderdeel van ons dagelijkse leven. Hoe is de pandemie voor jullie? Heeft het invloed gehad op de release van “ArcheoNyx”, of zijn jullier er pas nadat de pandemie begon mee aan de slag gegaan?
Michal: We hebben de laatste jaren aan dit album gewerkt, terwijl we ons afvroegen wat het goede moment om het uit te brengen zou zijn. Maar toen veranderede de wereld ineens, van de een op de andere dag. Mensen raakten een hoop amusement in hun dagelijks leven kwijt, en ik voelde dat de kracht van entertainment NU meer nodig was dan wanneer dan ook. En als we geen live optreden kunnen doen, dan is thuis ernaar luisteren veilig en ook een manier om ervan te genieten. De pandemie heeft ons eigenlijk naar onze releasedatum gepusht.

ANCIENT MYTH – Ambrosian Blood (MV)

 

Entertainment verzorgen tijdens de pandemie

Live shows zijn inderdaad even weggeweest, en hier in Europa zal dat waarschijnlijk nog wel even zo blijven, maar in Japan zijn ze toch al aardig terug als ik zo kijk. Maar hoe is het voor een muzikant in deze vreemde tijd van entertainment?
Michal: Ik voel dat er vele tere of gevoelige mensen in Japan waren, en zelfs nu zijn mensen nog bang om geïnfecteerd te raken en durven daarom niet naar een klein optreden te komen. In de meeste zalen moeten bezoekers ook binnen hun masker ophouden, zelfs tijdens de show, niet teveel geluid maken met hun stem en eten en drinken in een aparte ruimte. Het meten van de temperatuur en desinfecteren blijven essentieel.
Als muzikant mis ik het gejuich van het publiek heel erg, maar ik ben blij als ik een lach kan zien. Ik wil graag zodra het mogelijk is weer samen zingen.

Drummer Shibuki
Drummer Shibuki (ArcheoNyx look)

Natuurlijk is er social media, maar voor fans die niet in Japan wonen is TwitCasting een goede manier om toch nog de activiteiten van hun favoriete muzikanten “bij te kunnen wonen”, mits ze gebruik maken van het platform natuurlijk. Volgens mij stream jij zelf ook op TwitCasting, of niet? Ben je de enige, of doen de andere leden ook mee?
Michal: Oh, dankjewel dat je mijn livestreams bekeken hebt! Ik denk erover hoe de fans buiten Japan ons beter kunnen begrijpen, dus wacht alsjeblieft nog even voor de resultaten daarvan, maar blijf alsjeblieft naar mijn livestreams komen! Soms is Hal er ook, maar Kohei en Shibuki zullen als de tijd rijp is ook verschijnen! 😊

Naast de zangeres ben je ook de designer achter het visuele plaatje van ANCIENT MYTH. Maar hoe is dit gekomen? Ben je aanvankelijk bij de band gekomen als graphic designer, of ben je dit uit interesse gaan doen?
Michal: De meeste van de designs voor ANCIENT MYTH zijn dor mij gemaakt vanaf het moment dat ik bij de band kwam. Zoals de grote illustratie voor de Japanse versie van “Aberration: Au”, die is door mij gemaakt. De fotografie voor “Aberration: Ag” was het werk van een andere artiest. Maar bijna al het andere is door mij gemaakt, en ik wil dit ook blijven doen totdat uit ANCIENT MYTH uiteindelijk uit elkaar breek. Ik wil mijn eigen, originele, ontwerpen maken zolang als ik dat kan doen in mijn leven. Maar ik doe ook design of andere DTP-gerelateerde werkzaamheden voor andere bands. Zoals bijvoorbeeld Jupiter.

Lid zijn van ANCIENT MYTH is natuurlijk al een volledige baan, maar desondanks zijn alle leden ook bezig met andere dingen. Kun je me wat vertellen over deze “andere projectjes”?
Michal: Nou, Kohei is nog steeds de leider van THE GENIUS ORCHESTRATION en Hal zit ook in ETHEREAL SIN. Shibuki heeft naast ANCIENT MYTH nog verschillende andere muzikale projecten, maar ikzelf… Ik zou echt niet weten wat ik nog zou willen doen naast wat ik al doe!

Laten we het ook even hebben over verschillen, aangezien jullie al eerder in Europa opgetreden hebben en Europese fans hebben ontmoet. Wat is volgens jullie het voornaamste verschil tussen de fans in Japan, en de fans daarbuiten?
Michal: Zoals je weet zijn Symphonic Metal, Melodic Speed Metal, Melodic Metal en de Gothic-look op dit moment niet echt mainstream in Japan. De “Kawaii Girls Metal” heeft de wereld veroverd (met acts zoals BABYMETAL, om een voorbeeld te noemen), maar ANCIENT MYTH is naar mijn mening niet “kawaii”. Dus het is niet makkelijk om te overleven. Maar IK HOUD VAN DEZE STIJL!, dus we zullen doorgaan met het zoeken naar de plek waar wij voelen dat we thuishoren.
We willen echt terug naar Europa en daar ook weer optreden! Maar het grootste verschil tussen de Europese en Japanse fans is dat de Japanse fans heel erg verlegen zijn met het uiten van hun impressies. Ook online. De comments die we op onze muziekvideo’s op YouTube krijgen komen ook voornamelijk van buitenlandse fans, wist je dat?

Er is nog iets waar we het over moeten hebben, en dit begint echt een vaste prik te worden met mij omdat het moeilijker en moeilijker wordt om hier in Europa de fysieke releases in handen te krijgen. Hoe kunnen fans buiten Japan aan jullie CD’s komen?
Michal: Disk Heaven en SA MUSIC accepteren ook orders vanuit het buitenland, dus ik zou adviseren om daar te kijken omdat wij momenteel geen webshop hebben. We zijn momenteel op zoek naar een Europees label of distributeur om met ons in zee te gaan zodat we onze CD’s ook makkelijker uit kunnen brengen in Europa. Natuurlijk is er ook streaming, maar dat is alleen digitaal, zoals je weet.
Ik hoop dat de Europese fans in de toekomst gemakkelijker van onze muziek kunnen genieten!

 

Toekomstplannen: een stapje per keer

Gitarist Kohei
Gitarist Kohei (ArcheoNyx look)
Op het moment dat dit interview live gaat hebben jullie je nieuwe mini-album “Ambrosian Blood” al uitgebracht, maar hoe zit het met jullie plannen voor de toekomst? Is er iets wat jullie al met ons kunnen delen?
Michal: We doen een oneman live show op 10 januari 2022, en je kan een online ticket kopen zodat je van waar ook ter wereld mee kan kijken via TwitCasting! Hier is een link naar die livstream: https://twitcasting.tv/c:crescendo_live/shopcart/119703
We willen vanaf nu ook consistener albums uitbrengen, en ik ben al begonnen aan het componeren van nieuwe nummers. Dus kijk er alsjeblieft naar uit! ♥

En met die vraag hebben we alweer het einde van mijn lijst bereikt… Dus laten we dit interview nog even goed afronden. Is er nog iets wat je met alle lezers van vandaag wil delen?
Michal: Heel erg bedankt dat je me hebt uitgenodigd voor dit interview, en voor iedereen die meeleest: dankjewel dat je het interview gelezen hebt!
We hebben dit jaar in totaal 3 muziekvideo’s opgenomen, en het “visuele plaatje” is een heel belangrijke factor voor een band met de stijl van ANCIENT MYTH. Ik ben heel blij dat ik dit werkelijkheid kon laten woorden, en ik hoop dat jullie van deze video’s zullen genieten!
Ik hoop dat we elkaar weer tegen kunnen komen in de echte wereld, of dat nou in Europa of Japan is, na de coronapandemie. Blijf alsjeblieft veilig en gezond totdat die dag aanbreekt! 😊

 

Extra informatie

Zoals al in het interview gezegd werd is er aardig wat te verkennen met ANCIENT MYTH en de andere projecten van Kohei en Hal, THE GENIUS ORCHESTRATION en ETHEREAL SIN. Beide projecten kun je terugvinden in de follow-sectie als homepagina’s onder hun afbeeldingen, dus geef deze projecten ook een kans. Misschien vind je wel iets wat je heel leuk vind!

 
Oneman live show in 吉祥寺CRESCENDO (Kichijoji CRESCENDO)
Zoals Michal al zei, ANCIENT MYTH speelt op 10 januari een oneman show in 吉祥寺CRESCENDO (Kichijoji CRESCENDO).
Het is een beetje kort dag omdat dit interview later uit komt dan eigenlijk de bedoeling was, maar 10 januari is ook een hele speciale dag: het is namelijk Michal’s verjaardag!
Je kan de livestream van waar ook ter wereld bijwonen via TwitCasting door een ticket aan te schaffen via deze link: https://twitcasting.tv/c:crescendo_live/shopcart/119703
Een livestream ticket kost ¥3,000 en je kan de stream zo vaak kijken of opnieuw bekijken as je wil nadat de show afgelpen is dankzij het archief van TwitCasting. Dit archief is echter tijdelijk (meestal tot het einde van de maand), dus houdt dat wel even in je achterhoofd.

En natuurlijk kun je Michal ook een fijne verjaardag wensen via haar social media (ze staan allemaal hieronder)! Ik weet zeker dat ze dat heel erg leuk zal vinden! 😉

 
En tot slot… Een cadeautje!
Om onze samenwerking voor dit interview te vieren heeft Michal toegezegd dat ze haar skills als een grafisch ontwerper graag wil laten zien door een chibi versie te tekenen, of de naam in Kanji wil schrijven voor een gelukkige winnaar! Je mag zelf kiezen welke optie ze voor je maakt, maar hoe kan je winnen?

Wat moet je doen:
– Volg ANCIENT MYTH (@ancientmyth) en Arlequin Magazine (@arlequin_mag) on Twitter
Retweet onze interview aankondiging (deze kan je hier vinden)
– Voeg “I’m in! #ancientarlequincontest” toe aan je retweet

We kiezen op 11 januari een willekeurige winnaar, dus check even of je getagged kan worden en DM’s kan ontvangen! Succes! ^___^♪
(Let op: aangezien Arlequin Magazine in meerdere talen publiceert zal er één winnaar uit alle talen gezamelijk worden getrokken. Dus het maakt niet uit in welke taal je dit interview leest, iedereen maakt evenveel kans!)

 

Volg ANCIENT MYTH

ANCIENT MYTH

Michal
🎂 01/10

Hal
🎂 09/26

Shibuki
🎂 03/01

Kohei
🎂 02/25

 

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie