Clownus // “Noem ons clowns zoveel je wilt, we doen alsnog ons eigen ding”

De naam “Clownus” is waarschijnlijk net zo nieuw voor jullie nu als voor ons toen wij van ze hoorden, ondanks dat de band al sinds 2018 muziek maakt. Zoals de titel misschien al doet vermoeden, deze groep doet alles op hun eigen tempo.

Maar wie zijn Clownus eigenlijk? Als je me een momentje geeft dan geef ik je een snelle introductie voordat ik de band het zelf over laat nemen: Clownus zijn een -hier moet ik me even verontschuldigen, want ze willen geen label op zichzelf plakken, maar…- metal band uit Zuid Korea. De band bestaat uit Irohana als zangeres, Sue als gitarist, Hanwool als bassist en Limu als drummer.
Wat het thema betreft zoeken ze meer in de duistere onderwerpen van menselijke emoties voor hun lyrics en muziek om ons hun versie van deze negatieve emoties te laten zien.
Dit thema keert ook terug in hun nieuwste single “Defect”, welke op 21 januari dit jaar uitgebracht werd.

In plaats van dat ik jullie erover ga vertellen, ga ik nu de baton doorgeven aan Clownus zelf!
Ik heb echter nog een klein dingetje: dit interview is misschien een beetje anders opgesteld dan je van ons gewend bent, omdat bijna alle antwoorden van de leden samengevoegd zin tot “een groot band-antwoord”. Ze vonden zelf dat ze zo een beter antwoord konden geven in plaats van korte individuele antwoorden, en hier konden wij ons ook prima in vinden.
Ik weet zeker dat jullie als lezers het ook met ons eens zijn als jullie hun antwoorden zien. 😉

Dus, laten we er niet langer omheen draaien, en…

 

Let’s Start!

Voordat ik aan de vragen zelf begin, kunnen jullie jezelf en de band eerst even in jullie eigen woorden voorstellen zodat de lezers ook weten met wie we vandaag praten?
Clownus: Hoi. Wij zijn Clownus uit Zuid Korea. We zijn gewoon mensen die de muziek die we willen maken en spelen gebasseerd op metal muziek. We hebben Irohana als zangeres, Limu als drummer, Sue als gitarist en Hanwool als bassist.

Ondanks dat Clownus al sinds 2018 bestaat durf ik wel te wedden dat weinig tot geen van de lezers enig idee hebben wie jullie zijn of wat jullie op muzikaal gebied doen. Kunnen jullie me iets vertellen over jullie geschiedenis als band?
Clownus: De aanvankelijke concepten waren van demo tracks die Limu gemaakt had, vooral duister, gloomy, hopeloos en wanhopig. Het grappige is, Limu wilde eigenlijk geen nieuwe band beginnen nadat hij het moeilijk had met zijn vorige band. Hij was het helemaal zat om met mensen en band-gerelateerde dingen om te gaan. Hij wilde gewoon muziek maken al seen one-man-band of zo.
Irohana zat in dezelfde band als Limu, en zij had daar ook dezelfde ervaringen als hij. Zij wilde echter wel een nieuwe band beginnen en met andere mensen omgaan, dus bleef ze Limu steeds vragen om een nieuwe band met haar te vormen en zo samen hun eigen muziek te maken. Limu weigerde eerst, maar stond er uiteindelijk wel voor open om een nieuwe band met haar te beginnen.
Vanwege eerdere ervaringen hebben ze besloten om niet het “band met een leider”-concept te volgen. Vervolgens werd de naam “Clownus” door Irohana aan de nieuwe band gegeven, met “Noem ons clowns en maak ons belachelijk zoveel je wilt, we doen alsnog ons eigen ding en spelen onze eigen muziek” als achterliggende gedachte, haha.
Even kort samengevat: het aanvankelijke concept komt van Limu, de identiteit komt van Irohana, en de democratische werkhouding van het team komt van hen beiden. Limu zegt wel dat als Irohana niet steeds aangedrongen had Clownus nooit gecreeërd zou zijn!

Zangeres Irohana

Hoe zit het met het thema voor het project? Is er een groot overkoepelend thema, of is het eerder een thema voor iedere release tot nu toe, gebasseerd op wat er gaande is in jullie levens?
Clownus: Als een componist (tot nu toe is dat altijd Limu geweest) muziek aan Irohana geeft, evenals het thema of gevoel waar hij aan dacht dan maakt Irohana het thema van het nummer compleet door de lyrics in een matchende stijl te schrijven. Zoals we al eerder uitlegden komt de essentie van de identiteit van Irohana, dus haar gedachten en lyrics worden het thema van de nummers. Maar de muziek zelf is net zo belangrijk. Dus ik denk dat we kunnen zeggen dat de emoties van de componist en Irohana het overkoepelende thema van de band worden.
We willen ons niet beperken tot een thema in onze lyrics of stijl van muziek, we willen verschillende thema’s aansnijden. Zoals menselijke emoties als depressive, wanhoop, woede, en ironisch genoeg soms ook hoop. Maar ook filosofisch denken zoals wezen, bestaan, onszelf, de wereld, het universum en ga zo maar door. Of gewoonweg de pure verwarring en chaos die we als mensen binnenin voelen.

Ondanks dat Clownus gezien wordt als een metal band is jullie sound niet direct wat men van een zangeres verwacht. Ik was zelf behoorlijk verrast toen ik merkte dat Irohana een vrouw is, maar toch dit soort vocalen produceert. Was het altijd de bedoeling om een vrouwelijke vocalist voor Clownus te hebben?
Clownus: We hebben tijdens het oprichten van de band eigenlijk nooit nagedacht of onze vocalist een man of een vrouw zou moeten zijn. Irohana en Limu hebben de band opgericht en onze enige wens was om samen onze eigen muziek te kunnen maken.
We zijn eigenlijk van mening dat er maar een geschikte vocalist voor Clownus bestaat, en dat is natuurlijk Irohana. 😉

En hoe zit het met jou, Irohana? Waarom heb je besloten om een carriére als zangers in dit genre wat zo erg gedomineerd wordt door mannen na te jagen? Vind je de stijl gewoon leuk, of wilde je juist iets heel anders doen dan de meeste andere zangeressen?
Irohana: Ik ben begonnen met metal stijl vocals omdat ik als student het metal genre leuk begon te vinden. Ik heb geen idee waarom ik het leuk vond, maar ik denk dat het emotionele gedeelte van het genre mij troost bood, en ik vond het leuk dat ik mijn eigen emoties kon uiten met het explosieve geluid van metal muziek.

Voor de meeste mensen zal de muziek uit Zuid Korea hun meteen doen denken aan het super populaire K-Pop genre, niet zozeer metal. Hebben jullie zelf het idee dat dit gigantische genre jullie overschaduwt?
Clownus: Korea is wereldwijd erg bekend geworden dankzij K-Pop en andere genres, en als mensen die zelf in Korea wonen zijn we daar dankbaar voor. In plaats van te voelen alsof we in de schaduw ervan staan en het daardoor moeilijk hebben, denken we er liever positief over. Mensen van over de hele wereld zijn zich nu meer bewust van het feit dat Korea als land bestaat, en we hopen dat fans van het metal genre ons land ook zullen vinden. We hopen dat deze luisteraars Korea en Koreaanse metal zullen leren kennen.
Maar het is altijd moelijk geweest, toch? (iedereen lacht)

 

“Tinnitus”, het “Defect” van “The Time; We Purged”

Laten we het ook even over jullie releases hebben, om maar meteen bij het begin te beginnen met “Tinnitus”. Wat waren jullie gedachten en bedoelingen met deze release, en wat vond jullie gloednieuwe publiek ervan?
Clownus: “Tinnitus” was onze allereerste single, en ook onze eerste release. Het symboliseert de start van Clownus, om het zo maar te zeggen. Het was een van Limu’s old-school muziekstukken, en we hadden geen speciale bedoelingen met deze release. We denken dat we onszelf gewoon voor wilden stellen aan de luisteraars van metal. We denken dat mensen ons verwelkomden en het nummer leuk vonden, dus dat waardeerden we heel erg.

En hoe zit het met jullie tweede release, “The Time; We Purged”? Want ik weet zeker dat jullie de reactie van de luisteraars op de een of andere manier gezien hebben, en dat had vast wel iets van invloed op jullie werk?
Clownus: “The Time; We Purged” is voor ons het echte beginpunt van onze muzikale stijl. We hebben andere dingen geprobeerd met dit nummer, en we vonden de resultaten van deze experimenten erg leuk.
De reactie die het publiek op “Tinnitus” had was voor ons niet van invloed op “The Time; We Purged”. Natuurlijk vinden we het altijd leuk om te horen wat onze luisteraars van onze muziek vinden, maar aangezien we deze groep gevormd hebben op het concept van “we maken en spelen de muziek die we willen” is dat onze eerste prioriteit. We gaan zoals het nu uit ziet ook met deze stijl verder.

Gitarist Sue

Wat betreft de namen voor deze singles… “Tinnitus” is een mogelijk gevolg van te lang naar muziek te luisteren op een te hoog volume, en uit jullie verhaal tot nu toe kan ik concluderen dat dit wel past bij het thema van Clownus, maar “The Time; We Purged” is toch net even een andere titel?
Irohana: Je zou kunnen zeggen dat de naam “Tinnitus” past bij de stijl van muziek die we maken, ja. Maar tegelijkertijd was mijn intentie ook om de titel iets van een “auditieve hallucinatie” te laten bevatten. Het gaat over het horen van het geluid of de stemmen van de verleiding om jezelf pijn te doen of te doden, veroorzaakt door depressie en angst, welke in je oren blijft hangen. (In de lyrics komt dit terug als “mijn oren”), zoals een auditieve hallucinatie.
Misschien komt dit omdat ik vaak aan de dood denk. De lyrics van onze tweede single gaan ook over de dood. Ik heb geprobeerd om de wanhoop die veroorzaakt wordt door een lot waar je door het concept van tijd niet aan kan ontsnappen uit te drukken. Ik schrijf mijn gedachten op zoals ze zijn. Dus ik hoop dat je me niet verkeerd begrijpt.
Ik denk dat ik in de toekomst ook vaak lyrics zal schrijven over mijn gedachten over de dood, haha.

Daarmee komen we bij jullie nieuwste release, “Defect”, welke het thema van “je vanaf het begin defect voelen door een chronische aandoening of iets waardoor je je kapot kan voelen”. Een thema waar ik me persoonlijk heel erg in kan vinden. Normaal gesproken praat ik niet over dit onderwerp op Arlequin Magazine, maar ik heb ook een aangeboren afwijking die een chronische aandoening is geworden… Dus ik vraag me heel erg af, waarom heb je voor dit thema gekozen? Worstel je zelf ook met een chronische aandoening?
Irohana: De lyrics van “Defect” zijn inderdaad gebasseerd op mijn eigen chronische aandoening, ja. De lyrics gaan over de leegte van het accepteren van mijn defect. De leegte is best verdrietig, maar ironisch genoeg zou het me heel erg blij maken als mensen met pijn of een handicap naar dit nummer luisteren en hun negatieve emoties uiten. Of dat nou met mij of met anderen is, zolang je maar geen wanhoop voelt.
De lyrics en het gevoel van je “kapot voelen” kan op iedereen slaan, aangezien al het leven niet aan de dood kan ontsnappen. Maar het kan ook slaan op mensen met pijn of een handicap, welke soort ook.
Desondanks, de lyrics zijn erg subjectief en hopeloos, het kan wel eens moeilijk zijn om iemand te troosten of medeleven te tonen, haha.
Ik ben ook erg blij dat 雪 (Yuki) haar verhaal met mij gedeeld heeft (ook al kun je dit verhaal niet teruglezen in dit interview). Het voelt alsof ik samen met haar getroost wordt.

 

Clownus – “Defect” (MV)

 

Een nieuwe manier om voor een groter publiek op te treden

Om maar even meteen naar een ander onderwerp over te springen, op 16 januari dit jaar hebben jullie een live show gedaan met Madmans Esprit en Dark Mirror Of Tragedy. Deze show werd ook wereldwijd gestreamd via het internet. Maar hoe was dit voor jullie?
Clownus: Ondanks dat het voor ons de allereerste keer was dat we live op het internet uitgezonden werden, hadden we vele andere bands dit eerder zien doen. Zo erg anders was het dus niet. We traden gewoon op zoals we altijd doen, dus het extra publiek wat we niet konden zien stoorde ons helemaal niet. We zijn ook van mening dat deze manier van uitzenden voor iedereen voordelen heeft, niet alleen voor de artiesten en het publiek, maar ook voor degenen die het evenement organiseren. Daar bovenop komt nog het voordeel dat je niet fysiek in het publiek hoeft te zijn om toch van de show te kunnen genieten. Je kan overal ter wereld meekijken. In een tijd zoals deze vinden wij dat geweldig!

Bassist Hanwool

Deze manier van uitzenden heeft echter wel een trieste reden natuurlijk, aangezien het een van de oplossingen is waar artiesten mee gekomen zijn vanwege de COVID-19 pandemie. We hebben sinds het begin al met vele artiesten gesproken, waardoor lezers ook een redelijk beeld hebben van hoe de situatie in Japan is, maar hoe is het in Korea? Zijn jullie ook veel beperkingen en problemen tegengekomen met de plannen die jullie hadden gemaakt?
Clownus: We denken dat de situatie in Korea ongeveer hetzelfde is als in andere landen. Ondanks dat we geen “complete lockdown” hebben gehad zijn er wel beperkingen opgelegd wat betreft privé aangelegenheden, kantooruren voor faciliteiten met meerdere functies en verschillende evenementen zoals shows en ga zo maar door. Live shows en releases van artiesten zijn sterk afgenomen dankzij de pandemie, en een hoop podia konden door een gebrek aan financiën niet verder gaan en hebben hun zaak voorgoed moeten sluiten. Dus het voelt wel alsof alles gestagneerd is. Het komt vast niet als een verrassing voor je om te horen dat de pandemie ook roet in ons eten heeft gegooid.
Het is een moeilijke tijd voor iedereen op deze planeet. Of de pandemie nou eindelijk eindigt of meer onder controle gehouden wordt, we hoppen dat de situatie zo snel mogelijk beter zal worden.

 

Nieuwe luisteraars voorstellen aan de wereld van Clownus

Vanwege de pandemie zijn mensen van over de hele wereld constant op zoek naar entertainment. En natuurlijk kan ik de lezers zeggen dat ze de muziek van Clownus eens moeten proberen, maar als jullie een reden moesten geven waarom ze dat moeten doen, wat zou die reden zijn?
Clownus: Om eerlijk te zijn kunnen (en zullen!) we geen sub-genre toekennen aan onze muziek. We zien onze muziek niet als “melodische death metal”, “deathcore”, “black” of “(volledig) progressief”. We zien onze muziek als “gewoon Clownus”. Misschien is dit waarom we referenties zoals Gojira, Faceless en Shining hebben gegeven. (iedereen lacht)
We willen liever van de verschillende meningen over onze muziek van onze luisteraars zelf genieten.
Dus als je nieuwsgierig bent naar onze muziek, of een label op ons wil plakken, probeer onze muziek eens! 😊

En als mensen jullie muziek willen beluisteren, waar kunnen zed at doen? Kunnen ze jullie muziek ook vinden via streaming services, of zijn er alleen fysieke CD’s?
Clownus: Je kan onze muziek op Bandcamp terugvinden, maar ook op verschillende streaming platforms zoals Spotify of Apple Music. We hebben helaas geen fysieke CD’s van onze muziek, maar we hebben wel wat merchandise verkrijgbaar via de webshop van nO aUTHORITY.
Onze nieuwste single “Defect” heeft ook een muziekvideo, dus deze kun je ook op ons YouTube kanaal bekijken!

Drummer Limu

Hoe zit het met social media? Kunnen mensen jullie ergens volgen om op de hoogte te blijven van wat jullie in de toekomst gaan doen?
Clownus: Instagram is waarschijnlijk onze favoriet, maar we hebben ook Facebook, Twitter en natuurlijk ons YouTube kanaal. Vanwege COVID-19 kunnen we niet vaak optreden, dus proberen we in plaats daarvan meer online met onze fans te communiceren.
Het zal natuurlijk goed voor ons zijn als meer mensen naar onze muziek zouden gaan luisteren, maar het zou nog beter zijn als jullie het met jullie vrienden zouden delen. We waarderen jullie support enorm, of het nou door het kopen van merchandise is of simpelweg het delen van posts is. Elk klein dingetje zal ons enorm helpen.
Er mag dan een taalbarriére tussen ons en luisteraars van over de hele wereld zijn, maar we hopen dat onze muziek onze luisteraars op een bepaalde manier kan steunen, net zoals onze luisteraars ons steunen.

Kan ik al naar de toekomstplannen van Clownus vragen? Zijn jullie al bezig met iets nieuws?
Clownus: Als ultiem doel willen we gewoon verdergaan met onze eigen muziek te maken en daarmee met vele mensen communiceren. We zijn momenteel bezig aan een nieuwe single, maar omdat we pas net begonnen zijn kunnen we je er helaas nog niets over vertellen.

Ik heb nog een vraag, en die kunnen jullie vast al raden, het is namelijk ook de laatste vraag op mijn lijst voor vandaag. Hebben jullie nog een boodschap voor iedereen die het interview van vandaag heeft gelezen?
Clownus: We zijn klaar om te bewegen, en we zullen ons voort blijven bewegen.
We hopen dat jullie in 2022 een beter jaar hebben, en dat we samen het einde van deze pandemie zulen zien.
Dank jullie wel!

 

Extra informatie

We weten dat Clownus niet helemaal het type band is die we normaal op Arlequin Magazine behandelen, maar we hopen alsnog dat jullie het net zo leuk vonden om hun verhaal te horen (of eigenlijk, lezen) als de verhalen van de bands die we normaal interviewen. Want een ding blijven we hier toch leuk vinden: jullie helpen met nieuwe muziek te vinden om naar te luisteren, in plaats van alleen maar updates van de huidige stappen van artiesten die je waarschijnlijk al kent.

Als je besluit om meer van Clownus te beluisteren kun je ze terugvinden op Apple Music en Spotify voor streaming, en op Bandcamp als je ze wil steunen met een kleine financiële bijdrage voor een digitale download van hun nummers.
En ondanks dat Instagram hun persoonlijke favoriete social media is kun je ze ook terugvinden op Facebook en Twitter.
Al deze links zijn hieronder in het “follow” gedeelte terug te vinden!

 

Volg Clownus op het web

Clownus


Irohana
🎂 11/13

Sue
🎂 06/04

Hanwool
🎂 10/06

Limu
🎂 06/03

 

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie