Alpha999 // “Als ik het hardop blijf zeggen zal het uiteindelijk werkelijkheid worden.”

Alpha999 is het solo project van zanger TAKA, en dit is niet zijn eerste verschijning op Arlequin Magazine. In de afgelopen jaren hebben we al een introductie-interview gedaan, en een interview voor zijn online project “Lounge Room”, welke hij samen met Syu tijdens de pandemie startte om fans -zowel dichtbij als ver weg- te amuseren en een gevoel van connectie te geven tijdens deze onzekere tijden. En dat alles werd mogelijk gemaakt door livestreaming via TwitCasting.

Tijdens die interview spraken we ook over TAKA’s dromen en wensen, en een van die dromen was “een live show in Europa”. Een droom die begin oktober werkelijkheid werd door een live show tijdens Aki no Matsuri in Zwitserland.
Je raad denk ik al dat wij deze kans om hem live op het podium te zien en vervolgens een in-person interview konden doen niet konden laten schieten. Even bijpraten na deze pandemie. TAKA is natuurlijk de focus voor dit interview, maar we hebben Syu, de drummer van de 999’z support band, gevraagd om ook bij ons aan te schuiven. De reden hiervoor is de invloed die hij de afgelopen jaren op TAKA’s activiteiten gehad heeft, en hoe zijn aanwezigheid altijd motivatie uitstraalt.

 

Let’s start!

Zoals we net al in de introductie aangaven, dit is niet de eerste interview met Arlequin Magazine, maar het is de eerste keer dat we face-to-face met elkaar kunnen praten! Aangezien het vorige interview alweer even geleden is, kun je het geheugen van de lezers nog even opfrissen met een introductie?
TAKA: Ik ben TAKA, en ik ben een zanger. Alpha999 is mijn solo project.

In ons vorige interview hebben we het al gehad over wat Alpha999 precies is, maar net als de vorige vraag, kun je ook hier het geheugen even opfrissen?
TAKA: Maar natuurlijk! Ik ben gek op de sterren, en het “alpha” gedeelte van de naam van het project is eigenlijk de naam van een ster. Maar toen ik het project officieel een naam moest geven vond ik “Alpha” wat gewoontjes. Plus in Japan hebben we het bijgeloof dat bands met nummers in de naam het op een of andere manier beter doen. Daarom wilde ik er een nummer aan toevoegen. Het nummer “9” is eigenlijk het “engelennummer”, dus heb ik besloten om drie 9’s en “alpha” samen te combineren om zo tot de betekenis “om de sterren te bereiken” te komen. Je kan ook zeggen dat het zoiets als “om de top te bereiken” betekent.

 

Aki no Matsuri – Je allereerste stappen buiten Japan

Een van de dingen waar we het de vorige keer over hadden was de connectie die je wilde maken met fans waar ook ter wereld. Dit was ook een van de redenen dat je tijdens de pandemie “Lounge Room” gestart was, maar nu de wereld weer open is kun je deze connectie het beeste staven via live shows. Je hebt je allereerste live show buiten Japan gisteren al gespeeld, dus wat zijn je indrukken tot nu toe?
TAKA: Ik was enorm geroerd. In Japan zijn de ristricties rondom de pandemie een stuk strenger, daar moeten we allemaal nog een masker dragen. Gisteren was de allereerste keer dat ik op kon treden zoals ik gewend ben, vrij van alle regels en ristricties. De reactie van het publiek die ik vanaf het podium zag heeft me echt geraakt.

In plaats van een solo optreden ben je gevraagd als de opening act voor “Aki no Matsuri”, en ik ben er vrij zeker van dat je een evenement als deze nog nooit in Japan hebt gezien. Wat vind je van deze “Waardering van Japanse Cultuur”-evenementen in het buitenland? Is het zoals je verwachtte dat het zou zijn?
TAKA: Ik vind het super leuk! Wanneer we muziek spelen doen we dat in principe alleen. Om te zien dat onze muziek zo ver van huis bekend is was echt fantastisch, daar ben ik echt blij om. Ik had echter geen voorstelling of verwachtingen van hoe het evenement zou zijn. Nu ik hier ben is het “oh, dus zo gaat het”, en er zijn zoveel indrukken… Maar dat heeft me ook gemotiveerd om in de toekomst naar andere landen te gaan, en ik ben enorm blij dat ik hier kon komen.
Ik moet me even verontschuldigen voor dit antwoord (lacht), het is gewoon heel erg moeilijk om de juiste woorden voor mijn gevoelens te vinden!
Syu: Ik heb ook tegen hem gezegd: “Niet denken, gewoon voelen!”.
(Iedereen lacht)
雪 (Yuki): Het is voor ons ook een beetje gek om hier te zijn, want dit evenement is toch anders dan wat wij in Nederland gewend zijn.
TAKA: Oh! Dus voor jullie is het ook een beetje een cultuurschok?
雪 (Yuki): Een klein beetje wel, maar lang niet zo erg als voor jou!
Syu: In 2017 was ik in Nederland op AnimeCon met G.L.A.M.S, en ik kan inderdaad bevestigen dat dat een heel ander evenement is dan Aki no Matsuri!

Alpha999 is jouw solo project, maar voor dit optreden heb je de volledige lineup met de 999’z member-support band meegenomen. Natuurlijk wilde je het publiek de beste-versie van Alpha999 laten zien, maar soms doe je ook optredens met slechts een gedeelte van de support band. Wat voor problemen werk je in dit soort optredens waarin je met slechts een gedeelte van de support speelt heen?
TAKA: Ik wilde graag als een groep met vijf leden komen. Met twee gitaren op het podium heb je een geluid dat veel “groter” is en een veel sterkere invloed heeft. Helaas is het niet zo dat ik altijd als een vijf-koppige band kan komen. Voor deze show, de allereerste live show buiten Japan, wilde ik kostte wat het kost met de volledige lineup komen om het buitenlandse publiek ons best mogelijke optreden te laten zien!

 

Maar het publiek buiten Japan kan nog groter…

Sinds ons laatste interview heb je ook stappen genomen om nog meer fans te kunnen bereiken, zowel in Japan als daarbuiten. Je hebt bijvoorbeeld een account aangemaakt op TikTok, welke een beetje naast je YouTube kanaal bestaat. Maar merk je nu ook een verschil nu je deze account regelmatig update?
TAKA: Ik geloof zeker dat ze helpen ja. Ik doe cover songs en nummers die ik zelf heel leuk vind en post ze dan op deze accounts. En nu ik er vaker dingen naartoe upload zie ik ook dat het aantal volgers groter wordt. Dus ik denk dat het actief zijn op deze accounts zeker een verschil maakt ja!

Ik heb in de introductie al een hint gegeven naar “Lounge Room”, het project dat je samen met Syu gestart bent tijdens de pandemie. Dit project was destijds uniek en heeft de “Alphamily” dichter tot elkaar gebracht ondanks de afstand tussen ons allen. Maar ben je van plan om in de toekomst hier ook nog iets mee te doen nu de wereld weer open gaat?
TAKA: “Lounge Room” werd tijdens de pandemie gecreeërd, omdat het onmogelijk was om live shows te doen of om in levende lijve met fans om te gaan. Maar ondanks dat we al deze limitaties kregen wilden we fans laten zien dat we ze niet vergeten waren, en zelf tegelijkertijd ook wat pret maken natuurlijk. Nu de wereld weer open gaat is “Lounge Room” voor nu op z’n einde gekomen, maar wellicht doen we in de toekomst nog wel eens iets zoals dit. Op het moment heb ik daar nog geen idee van.

Een andere internationale stap die je genomen hebt was het openen van de officiële webshop voor Alpha999, welke ook orders vanuit het buitenland kan verwerken. Maar zijn er naast de webshop nog andere manieren voor fans om je muziek te vinden en je werk te steunen?
TAKA: Voor fysieke CD’s en andere producten is het slechts de webshop of de merchandise tafel bij live shows, maar je kunt mijn muziek ook in digitaal formaat terugvinden op iTunes, Apple Music, Line Music en Spotify. Via al deze methodes help je mij om mijn werk voort te zetten!

 

Toekomstplannen – of eigenlijk, Dromen

Helaas is het al bijna tijd om dit interview af te sluiten, dus laten we nog snel even naar de toekomst kijken. Heb je al plannen gemaakt waar je ons meer over kunt vertellen?
TAKA: Ik wil graag op een groot podium optreden… 日本武道館 (Nippon Budokan) om precies te zijn.
雪 (Yuki): Dit heb je inderdaad nog niet voor elkaar gekregen nee, dat is waar. Ik herinner me dat je dit in je vorige interviews ook verteld hebt.
TAKA: Het is nog steeds een van mijn wensen, en deze is inderdaad nog steeds niet uitgekomen. Maar ik zal natuurlijk bezig blijven met muziek. Ik geloof dat “als ik tegen mezelf blijf zeggen dat het zal gebeuren, het ook zal gebeuren”. Het is eigenlijk hetzelfde als dat ik hier nu ben. Ik wilde heel graag een show buiten Japan spelen, en nu ben ik hier! Als ik het hardop blijf zeggen dan zal het uiteindelijk werkelijkheid worden!
雪 (Yuki): Ik denk dat een heleboel mensen baat zullen hebben bij deze manier van denken, inclusief ikzelf. Dus laten we blijven wensen, en uiteindelijk zullen al onze wensen uitkomen!

Inmiddels zijn we nu echt bij de laatste vraag van dit interview aangekomen, en je kunt waarschijnlijk al raden wat deze laatste vraag is, of niet? Heb je ook nog een boodschap voor iedereen die dit interview gelezen heeft?
TAKA: Ik wil graag dat mensen in contact komen met muziek. Het is niet belangrijk hoe je het doet, het is belangrijk dat je het doet!
Syu: Ik wilde heel graag weer naar Europa komen, en ik ben heel dankbaar dat ik deze keer met Alpha999 kon komen. Ik zal hard blijven werken om in de toekomst nog een keer terug te komen!

 

Extra informatie

Zoals TAKA al in z’n interview zei is het momenteel als buitenlandse fan alleen mogelijk om hem via zijn webshop en streaming services te steunen. Het lijkt op het eerste gezicht alsof zijn webshop geen orders van buiten Japan kan verwerken, maar dat is zeker niet het geval! De webshop herkent orders die vanuit het buitenland geplaatst worden, dus maak je geen zorgen!

Op het moment lijkt TAKA niet met een nieuwe release bezig te zijn, voornamelijk omdat hij zijn aandacht richt op YouTube, Twitter en TikTok om zo meer mensen te bereiken, en natuurlijk de live shows in Japan. Deze shows worden ook vaak gestreamd via TwitCasting, dus houdt zijn Twitter accounts (of natuurlijk onze accounts van Arlequin Magazine) in de gaten voor de volgende stap in TAKA’s carrière!

 

Live foto’s tijdens Aki no Matsuri

Naast een interview hebben we ook foto’s gemaakt tijdens de live show van Alpha999 op Aki no Matsuri.
Deze foto’s zijn op ons portfolio, Arlequin Photography, terug te vinden door op de afbeelding hieronder te klikken!

 

Volg Alpha999

Alpha999


TAKA
🎂 02/21


masato
🎂 05/26

Any
🎂 ??/??

seiya
🎂 10/20

Syu
🎂 08/05

SHOW-TA
🎂 12/19

 

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie