JILUKA // “Teveel fakers, ik laat je zien wie de G.O.A.T is”

Als je bekend bent met de moderne ヴィジュアル系 (Visual Kei) scene is het best waarschijnlijk dat je de naam “JILUKA” wel eens voorbij hebt zien komen, of een foto of een video van Sena’s YouTube kanaal. Wat we proberen te zeggen is dat het best moeilijk is om helemaal niets van deze groep te herkennen. Of het nou hun nummers zijn, hun looks, of hoezeer ze zich bezig houden met social media.

JILUKA is aanvankelijk in 2013 gestart, maar door een pauze in hun activiteiten zijn ze pas sinds 2015 nadat drummer Zyean bij de groep kwam en de single “Screamer” uitgebracht werd publiek gaan trekken. Sindsdien zijn ze erg actief geweest met zowel releases als live shows, en altijd blijven leren, groeien en ontwikkelen.
In september 2022 brachten ze hun single “BLVCK” uit, welke een tune change voor de band teweeg bracht, maar ook een “nieuw” genre: EGM. EGM staat voor “Electronic x Gothic x Metal”, en ondanks dat dit niet echt “nieuw” is voor de leden zelf, geeft het hun wel de mogelijkheid om een sound te creeëren dat momenteel exclusief met hen verbonden is. Dit benadrukten ze nog even met “OVERKILL”, de het tweede nummer in deze stijl welke in maart 2023 uitkwam.

“BLVCK” trok afgelopen september al onze aandacht, maar op dat moment was het een beetje te vroeg om de leden voor een interview te vragen. De release van “OVERKILL” gaf ons meer mogelijkheden om naar hun werken tot nu toe en hun toekomstplannen te vragen, maar ook om hun muziek aan mensen die nog nooit van ze gehoord hebben te introduceren. En als je het nummer “OVERKILL” nog niet gehoord hebt krab je je nu vast achter je oren met de vraag hoe we tot zo’n gedurfde titel voor dit interview zijn gekomen… 😉

Zanger Ricko, gitarist Sena, bassist Boogie en drummer Zyean zijn er meer dan klaar voor, dus we hopen dat jullie dat ook zijn.
Laten we beginnen!

 

“We zijn nog steeds hebberig, dus we zullen zonder twijfel blijven evolueren”

Voordat ik mijn lijst van vragen op jullie los ga laten wil ik jullie nog een keer bedanken dat jullie ons verzoek voor een interview aangenomen hebben. Ik heb jullie al ietwat voorgesteld in de introductie, maar toch wil ik vandaag beginnen met het verzoek of jullie jezelf ook even aan de lezers voor kunnen stellen?
Ricko: Ik ben de zanger, Ricko.
Sena: Lieve lezers van Arlequin Magazine & Photography, ik ben Sena van JILUKA. Gitaar en rap, ik schrijf alle nummers van de band. Leuk om jullie te ontmoeten.
Boogie: Ik ben de bassist, Boogie.
Zyean: Ik ben Zyean op de drums, leuk om jullie te ontmoeten!

De JILUKA die we kennen is al actief sinds 2015, maar er zijn nog steeds mensen die nog nooit van jullie of jullie muziek gehoord hebben. Dus laten we beginnen met wat mensen vaak als eerste zien: de naam van de band. Zit er een verhaal achter de naam “JILUKA”? Of een speciale betekenis?
Sena: Eigenlijk… Heb ik nog niemand het antwoord op deze vraag verteld. Ik houd het zo erg geheim dat ik er zelf iets van vergeten ben. (lacht)
Ricko: Ik kan je ook geen antwoord geven op deze vraag…
Zyean: Nu je het zegt… Ik weet de betekenis of de oorsprong van de band naam niet eens!

Wat, echt? Wauw, dat verwachtte ik niet, zelfs met de kennis dat Zyean pas later bij de groep gekomen is! Maar dit is wel een mooie intro voor mijn volgende vraag, aangezien er al twee versies van JILUKA waren (de 2013 versie en degene die na de pauze in 2015 verder ging), maar nu hebben we ook twee verschillende geluiden van JILUKA.
In september 2022 brachten jullie het nummer “BLVCK” uit onder het nieuwe “EGM” concept. Vanuit het perspectief van de luisteraar is er een groot verschil in jullie sound, maar is het vanuit jullie kant echt zo verschillend?

Sena: De fundamenten zijn niet veranderd, ik heb het alleen makkelijker gemaakt. JILUKA is altijd Electronic geweest, het was altijd Gothic en het was altijd Metal. Maar deze elementen zaten voorheen nooit samen in een nummer. Het nieuwe JILUKA-concept “EGM” staat voor ons dat we al deze elementen in een nummer kunnen verwerken. In andere woorden, het komt er op neer dat je zou kunnen zeggen dat het krachtig was.
Zyean: Tot nu toe zijn we hebberig bezig geweest om verschillende muzikale elementen in onze nummers te stoppen, en ik denk dat wat we nu hebben duidelijk geclassificeerd kan worden als EGM. Desondanks zijn we nog steeds hebberig, dus we zullen zonder twijfel blijven evolueren.

 

JILUKA // BLVCK (MV)

 

Jullie zeiden net al dat alles wat in “Electro x Gothic x Metal”, of “EGM”, zit altijd al in JILUKA’s werk aanwezig geweest is, maar dat “BLVCK” het eerste nummer is dat al deze elementen in een nummer heeft. Maar waarom heb je besloten om ineens alle drie de elementen te combineren? Had je het idee dat het iets unieks voor JILUKA was zodat jullie je konden onderscheiden van andere bands in hetzelfde genre?
Sena: Dat is een hele goede vraag. De primare reden waarom ik deze “nieuwe” stijl besloot te gebruiken is omdat JILUKA tot nu toe verschillende elementen had. Het is goed dat er door de jaren heen verschillende variaties ontstaan zijn, maar er is ook het risico dat je een kans mist. Luisteraars luisteren vaak maar naar een nummer voordat ze een besluit nemen of ze een artiest leuk vinden en meer willen horen, of juist niet. Dat is waarom ik besloot om alle elementen in een nummer te verwerken.
Daarnaast was het voor dit nieuwe begin niet simpelweg een kwestie van alles bij elkaar duwen, het moet afgewerkt worden met het nieuwste sound. Ik wilde iets creeëren da teen chemische reactive veroorzaakt wanneer deze drie elementen samenkomen.
Zyean: Je hebt wel gelijk, we wilden iets creeëren met een sound die exclusief voor JILUKA is.

Een nummer maken is niet zo simple als alles in een blender gooien en wachten wat eruit komt. Sena, aangezien jij het brein achter alle JILUKA nummers bent, kun je jouw creatieve process achter de schermen voor ons omschrijven?
Sena: Ik begin eerst met muziek maken. Inspriatie komt van een hoop verschillende brokken, maar de laatste tijd geef ik vaak vorm aan de taferelen en kleuren die geprojecteerd worden op een scherm in mijn hoofd. Vanaf dat punt, wanneer het hele nummer compleet is, vraag ik de andere leden om ernaar te luisteren. Ik vind het niet fijn om een nummer te presenteren dat nog in de zogenaamde “demo-fase” zit omdat het mijn ontvankelijkheid voor het nummer negatief beïnvloedt. Dus ik breng mijn nummers pas naar de anderen als het de laatste fases voordat het voltooid is bereikt heeft. Nadat ieder onderdeel apart gearrangeerd is nemen we het op, en dan maken we het uiteindelijke arrangement voordat we het afronden.

 

“Ik denk dat “BLVCK” JILUKA tot nu toe overtreft, en “OVERKILL” “BLVCK” overtreft”

Dat is best een interessante manier van werken, aangezien niet veel mensen zo ver zullen gaan als “bijna voltooid” voordat ze het aan de rest van de groep presenteren. Maar naast de eerste “tune change” sinds de formative van de band is er nog een grote verandering in de productie, of niet? “BLVCK” werd geproduceerd door Jeff Dunne, wie vooral bekend is door zijn werk met groepen zoals Motionless in White en Nine Inch Nails – twee grote bands uit de Verenigde Staten. Hoe is de samenwerking tussen jullie ontstaan? Ambieërden jullie een sound die ook buiten Japan meer herkenbaar oogt, misschien?
Sena: Toen ik de nieuwe nummers aan het maken was stelde ik me altijd een breed, groot punch-y sound voor. Het is niet alleen dit nummer, het is eigenlijk altijd zo geweest. Ik wilde met iemand samenwerken die dezelfde gevoeligheid had voor geluid als wij. Ik was zinnen aan het maken, en daarom had ik geen andere optie dan hem. De timing van het nieuwe EGM-concept was ook een goed moment om de team compositie te herzien.
Zyean: Natuurlijk zijn er invloeden van die bands. De rol van een sound engineer in een band is ontzettend belangrijk om het geluid te perfectioneren, dus heb ik hem gevraagd om de uitdaging van het vinden van nieuwe mogelijkheden aan te gaan. De voornaamste reden is waarschijnlijk omdat de geluiden die hij maakt gewoonweg cool zijn. (lacht)

Na de release van “BLVCK” wordt de samenwerking met Jeff Dunne voortgezet in het nummer en MV voor “OVERKILL”, welke in februari dit jaar al onthuld werd. Het EGM-concept wordt hier ook in doorgevoerd en zet zelfs nog een tandje bij! In de YouTube omschrijving voor “OVERKILL” zeggen jullie dat “BLVCK” zowel in Japan als daarbuiten zeer goed ontvangen werd. Maar hoe zit het met “OVERKILL”? Was de reactive net zo positief?
Zyean: Ik ben trots dat beide nummers de beste nummers zijn, end at ze niet met elkaar vergeleken kunnen worden.
Sena: Ik had het volste vertrouwen in “BLVCK”, maar de reactive was meer dan ik had verwacht. En “OVERKILL” kreeg ook een duidelijke reactie die de evaluatie van “BLVCK” bepaald heeft, die dus al een goede reactie gekregen had. Voor mij is het niet belangrijk well nummer “beter” is, maar dat deze nummers EGM uitdrukken en dat EGM nu volledig geaccepteerd is als een nieuwe stijl.
Ricko: Ik denk dat “BLVCK” een werk is dat JILUKA tot nu toe overtreft, en dat “OVERKILL” een werk is dat “BLVCK” overtreft. We blijven constant groeien.

 

JILUKA // OVERKILL (MV)

 

Jullie weten vast ook dat JILUKA’s werk door de jaren heen ook best goed door luisteraars buiten Japan ontvangen is. Waarschijnlijk komt dat mede door hoeveel Engels jullie in jullie lyrics gebruiken, maar waarom kiezen jullie ervoor om zoveel Engels erin te verwerken? Zijn internationale fans zo’n grote invloed op jullie beslissingen, of “klinkt het simpelweg beter in het Engels”?
Sena: Het is waar dat het ritme van de Engelse woorden beter matcht, maar ik hoop ook dat onze muziek zo een breder publiek buiten Japan aanspreekt. Wanneer ik muziek schrijf ben ik zeer ontvankelijk voor de woorden die via de instrumenten tot mij komen, snap je.
雪 (Yuki): Ik begrijp wat je bedoelt, ondanks dat het moeilijk uit te leggen is. Alles wat ik voor Arlequin Magazine & Photography doe is vaak eerst in het Engels, daarna wordt het pas vertaald naar Nederlands, Spaans en Japans. Ik kom het “maar het klinkt beter in het Engels!”-probleem zelf heel vaak tegen! (lacht)

 

Het bereik vergroten

Laten we het ook nog even over een andere kant van JILUKA hebben, want naast muziek hebben Sena, Boogie en Zyean ook hun eigen YouTube kanalen. Sena’s kanaal is zonder twijfel het meest populair met de diverse content die niet alleen over muziek gaat, maar kunnen jullie me iets vertellen over waarom jullie een kanaal gemaakt hebben? En wat zijn Boogie en Zyean op hun kanalen aan het doen?
Sena: De reden dat ik een kanaal gemaakt heb was omdat ik een medium dat een gevoel overbrengt dat je niet alleen met woorden en foto’s kan krijgen wilde maken. Om het maar simpel te zeggen wilde ik gewoon het bereik van content uitbreiden.
Boogie: De reden dat ik mijn kanaal heb gemaakt was omdat ik video’s van mijn optredens wilde uploaden, maar ik ben nu vooral gefocusd op streamen op Twitch, dus YouTube wordt momenteel niet echt bijgewerkt. Ik wil dit jaar wel meer moeite in YouTube stoppen.
Zyean: Mijn kanaal upload drum playthroughs van JILUKA’s nummers met electronische drums, en drum covers van nummers van andere bands. Maar het is meer een gevoel van tevredenheid dat ik nummers die ik zelf wil spelen kan filmen en uploaden. (lacht)
Ik zal echter doorgaan met video’s uploaden voor mensen die benieuwd zijn hoe JILUKA’s drums worden gemaakt, drummers in het bijzonder.

Zoals ik net al zei is Sena’s kanaal zonder twijfel het meest populair door de diverse content die niet alleen JILUKA’s muziek in het zonnetje zet. In 2020 werd je kanaal ineens super populair door de make-up en mode video’s die meer dan alleen fans van je muziek wisten te trekken. Maar wat denk je er zelf van? Was het een goede beslissing om je te richten op andere dingen dan alleen muziek? En hoe zit het met de toekomst, heb je al ideeën voor nieuwe video’s?
Sena: Ik denk dat ik het aanvankelijke doel van het uitbreiden van de communicatie mogelijkheden zeker bereikt heb. Maar, ik heb nog steeds ideeën in m’n hoofd om iedereen tevreden te stellen. Ik ben zelf echter ontevreden da tik niet consistent heb kunnen uploaden omdat ik er simpelweg de tijd niet voor heb, maar ik heb wel fans die aanbieden om mijn video’s te vertalen. Dus dat heeft zich op een onverwachte manier uitgebreid. Als ik een ding mag verzoeken, dan zou ik graag een goede assistant willen. (lacht)

De enige die zich niet bezig houdt met streaming is Ricko, of niet? Of heb je het gewoon zo goed verstopt dat nog niemand het gevonden heeft?
Ricko: … Ik heb erover gedacht om een YouTube kanaal te beginnen…

 

Toekomstplannen & support

Het klinkt alsof we nog even moeten wachten op het antwoord of Ricko ook onderdeel gaat worden van de streaming-crew! Maar een ander iets waar wij buitenlandse fans altijd op zitten te wachten – je raad het waarschijnlijk al – zijn live shows buiten Japan. De pandemie heeft voor iedereen een groot gat in de planning gemaakt wat waarschijnlijk nog jaren gaat duren om te fixen, maar kunnen jullie al iets zeggen over de reis-dromen van JILUKA?
Sena: We zijn momenteel bezig om dingen in gang te zetten, dus ik wil onze internationale fans vragen om nog iets langer op ons te blijven wachten!
Ricko: Ik wil zeker een live show buiten Japan spelen!
Zyean: Natuurlijk willen we ook buiten Japan spelen. Maar de tijd daarvoor is in zicht, dus houd de toekomstige nieuwsberichten in de gaten!
Boogie: Ik weet zeker dat het ons gaat lukken!

We houden de nieuwsberichten in de gaten! Maar tot die tijd zijn we beperkt tot officiële releases en merchandise, wat me tot de volgende vraag brengt: hoe kunnen we jullie vanuit het buitenland steunen? Kan de webshop internationale orders verwerken, of moeten we een tussenpersoon zien te vinden?
Sena: Helaas kan onze webshop geen internationale orders verwerken, maar ik kan je wel verwijzen naar de website van Tenso. Zij kunnen van Japanse shops (niet alleen die van ons) bestellen en het dan doorsturen naar jouw adres!

Voordat we het interview van vandaag afronden wil ik jullie nog even vragen naar jullie plannen voor de nabije toekomst waar we misschien al naar uit kunnen kijken. Kunnen we wellicht een album in de nieuwe EGM-concept stijl verwachten?
Sena: EGM ideeën zitten nog steeds in mijn computer. Het zal duidelijk worden wat ermee te doen voordat er vorm aan gegeven wordt.
Ricko: Kijk alsjeblieft uit naar de release!
Zyean: Zoals ik al in een eerder antwoord zei: we zijn hebberig. Dus we beloven dat we een nog verder geëvolueerde JILUKA aan iedereen in de toekomst presenteren. Ik kan nog niet over details praten, maar kijk er alsjeblieft naar uit!

Daar kijken we zeker ook naar uit! We zijn nu bijna klaar met het interview, maar ik heb jullie tot nu toe de hele tijd gebombardeerd met vragen. Zullen we de rollen even omdraaien? Is er iets wat jullie aan jullie fans, Japans of wereldwijd, willen vragen?
Sena: Ik hoor vaak dat JILUKA best bekend is buiten Japan, maar dat “Sena” meer bekendheid heeft dan de band zelf. Is dit waar?
雪 (Yuki): Ik kan hier geen definitief antwoord op geven, maar van wat ik weet is het antwoord “ja”, als individu is “Sena” meer bekend dan “JILUKA” als band. (lacht)
Zyean: Laat me alsjeblieft weten welke nummers je een drum playthrough voor wilt zien in een van de toekomstige uploads van mijn YouTube kanaal! (lacht)

Jullie zijn echt geweldig dat jullie mijn lange lijst aan vragen zo geduldig beantwoord hebben vandaag! Super bedankt! Laten we het nog even afsluiten met een laatste vraag: hebben jullie nog een boodschap voor iedereen die het interview van vandaag gelezen heeft?
Ricko: Dankjewel voor het lezen! We willen heel graag ook buiten Japan actief zijn, dus wacht alsjeblieft totdat we kunnen gaan. Laten we er echt van genieten!
Sena: Dankjewel dat je dit interview gelezen hebt… Zie je in onze show!! Bye!
Zyean: Dankje dat je tot hier gelezen hebt. Ik kijk ernaar uit om je bij de live te zien!
Boogie: Dankjewel voor de steun van buiten Japan! We zullen zeker ooit internationaal touren. Tot die tijd, kom ons alsjeblieft in Japan bezoeken!

 

Nog even ter afsluiting

Het interview van vandaag was zeker een lange, dus we willen JILUKA nogmaals bedanken voor hun tijd en moeite vandaag. We kunnen wel stellen dat ze ons zeker hebben laten zien wie er de G.O.A.T (Greatest Of All Time) is qua interview vragen beantwoorden!

Zoals ze al in hun antwoorden zeiden kun je de groep natuurlijk steunen via hun webshop (wel met een beetje hulp van Tenso), maar hun werk is ook terug te vinden op Apple Music en Spotify als streaming meer jouw ding is.
En als je een antwoord hebt voor de vragen van Sena en Zyean aan jullie allemaal, laat het ze dan gerust weten! 😉

We hopen dat jullie net zo genoten hebben van hun antwoorden als wij ervan genoten om dit interview te doen, maar we hebben ook een vraag voor jullie: Wat denken jullie van deze “nieuwe” versie van JILUKA? Zijn jullie net zo enthousiast over “BLVCK” en “OVERKILL” als de leden zelf?
We zijn benieuwd naar jullie mening!

Zoals gewoonlijk kunnen jullie de informatie voor al hun socials hieronder terugvinden, dus vergeet ze niet te volgen!

 

Volg JILUKA

JILUKA


Ricko
🎂 12/30

Sena
🎂 08/25

Boogie
🎂 04/03

Zyean
🎂 01/22

 

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie