JILUKA // VENΦM: Je zal een nieuwe hel zien

Welkom bij V Reviews. Mijn naam is V.
En in deze nieuwste editie van muziekvideo reviews ga ik het hebben over JILUKA’s nieuwste geweldige track “VENΦM”.

Voor degenen die nog niet zo bekend zijn met de band heb ik hier een korte introductie: ze zijn een ヴィジュアル系 (Visual Kei) band met een van de meest unieke sounds die ik ooit heb gehoord. Het enige wat het kort samen kan vatten zijn hun eigen woorden, “Electro Gothic Metal”, ookwel EGM genoemd als afkorting. Ze begonnen in februari van 2013 en sindsdien is er maar een verandering in de lineup geweest in de vorm van JaiL (drums) in 2015 toen ze met hun huidige lineup een herstart maakten: Ricko (zang), Sena (gitaar/songwriting), Boogie (bass) en Zyean (drums).

Het nummer waar ik het vandaag over ga hebben is vers van de pers in de vorm van de digitale single “VENΦM”, welke op 29 september 2023 gedropt werd.

Voor meer info over de band (en wat ik ook een geweldig interview zou noemen) kun je hun recente gesprek met 雪 (Yuki) hier bekijken.

Nou, laten we aan het hoofdprogramma beginnen! De video gaat van start met close ups van Ricko terwijl hij de lyrics eruit gromt, en de rest van de band in een locatie die erg industrieel aanvoelt. Al doet deze korte verklaring het absoluut geen recht. Waar het gefilmd is in combinatie met de effecten die eraan toegevoegd zijn doet het echt aanvoelen als iets uit Cyberpunk of Blade Runner. Er is datzelfde gevoel van bitterzoete futuristische schoonheid, wat zowel schoon aanvoelt als absoluut niet – een subtiele vorm van verval. Dit gevoel wordt kracht bijgezet door het gebruik van religieuze standbeelden en korte momenten van engel-achtige instrumentale tonen. Net zoals hun vorige video’s “OVERKILL” en “BLVCK” verschijnen er zeer toepasselijke groene lyrics op het scherm, die met zowel hun kleur en toon echt het gevoel van hoe “VENOM” uit zou kunnen zien uitstralen.

Als het aankomt op het geluid van de muziekvideo zelf, mijn god hebben ze even de knop open gedraaid zeg. Er is een intensiteit in Ricko’s vocals die je niet kunt ontkennen. Het klonk en voelde echt alsof hij een demoon was terwijl hij deze lyrics gromde en snauwde. Gecombineerd met Sena’s waanzinnige gitaar skills, Boogie’s matchende bas-lijn en de harde ondertoon van Zyean’s drums is het echt een gigantische pot van waanzinigheid geworden. Er is zelfs een segment waarin Sena z’n stem totaal onverwacht toevoegt aan het geheel, wat nog een te gekke bonus is op deze track.

 

JILUKA // VENΦM (MV)

 
Ik kan niet ontkennen dat deze track en video meteen toegevoegd zijn aan mijn workout playlist. De agressieve beat is perfect om niet op te geven, om door te zetten voorbij dat punt waarin je lichaam niet meer wil. De lyrics zijn direct en een echte wake up call. “To make the chaos to get a new fate” (“Om de chaos te maken om een nieuw lot te krijgen” – het werkt niet zo goed in het Nederlands…), om een gedeelte ervan even aan te halen.

JILUKA is een band die constant hun sound aan het verbeteren is en me bleef verrassen met hun creativiteit. Voor iedereen die nog twijfelt of ze deze band moeten bekijken of niet: ik zou jullie zeker aanraden om deze video te bekijken en de rest van hun werk te beluisteren. Ik denk dat je meer dan verrast zal zijn. Ondanks dat “VENΦM” slechts de derde release in hun nieuwe EGM-sound is, is deze net zo verrassend als voorgangers “BLVCK” en “OVERKILL”.
Ondanks dat ze altijd in het ラウド系 (Loud Kei) genre gezeten hebben hebben ze door de elementen die altijd in hun muziek gezeten hebben (dus Electro, Gothic en Metal) te combineren een stijl ontwikkeld die exclusief voor hen is. Ondanks dat dit een teleurstelling kan zijn voor de fans die erg gesteld waren op de stijl die ze gebruikten voor bijvoorbeeld “KUMARI” lijkt EGM de toekomst te zijn voor JILUKA – en wij zitten er al klaar voor.

Tegen de tijd dat dit review online komt heeft JILUKA hun Amerikaanse debuut gemaakt op Anime Weekend Atlanta op 27 oktober 2023. Ik denk dat ik voor alle fans aan deze kant van de wateren spreek als ik zeg dat dit alsjeblieft de eerste van vele live shows mag zijn.

 

Volg JILUKA

JILUKA


Ricko
🎂 12/30

Sena
🎂 08/25

Boogie
🎂 04/03

Zyean
🎂 01/22

 

Content Creator of Arlequin Magazine & Photography | Website

V is ook een groot liefhebber van Anime en ヴィジュアル系 (Visual Kei) muziek.
Haar liefde voor beide genre begon in 2003, en daarom is ze in 2023 begonnen met het schrijven van reviews en andere originele content.

Haar moedertaal is Engels.

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie