Kyuho Lee // Geïnspireerd door Japan, uitgevoerd in Zuid Koreaanse stijl als Madmans Esprit

Wellicht heb je al eens van 叫號 (Kyuho) en zijn werk als Madmans Esprit gehoord, maar voor het geval dit volledig aan je voorbij gegaan is… Madmans Esprit is 叫號 (Kyuho)’s solo project, en wel eente die geïnspireerd is door de ヴィジュアル系 (Visual Kei) scene uit Japan, iets wat je misschien wel gemerkt hebt aan het visuele plaatje van de band. Maar de band haalt ook veel invloed uit het black metal genre voor z’n werk.
Het project werd in 2010 gestart in Zuid Korea, maar toen 叫號 (Kyuho) een aantal jaren later naar Duitsland verhuisde nam hij het project met zich mee. Deze tour is zelfs hun tweede tour in Europa, na de eerste in 2017. Maar deze keer zijn er veel meer mensen bewust van hun aanwezigheid. Waarom? Madmans Esprit is recentelijk toegevoegd aan de groeiende lijst van artiesten van het Gan-Shin label, en dat geeft hun ook meteen een veel betere positie in Europa.

Naast Madmans Esprit is 叫號 (Kyuho) ook de gitarist van “ms. isohp romatem”, de band van Juho -wie toevallig ook de gitaar in Madmans Esprit speelt- en een derde project genaamd “HUMAN TRACES”. Ben je al in de war? Ik geef heel eerlijk toe dat dit voor mij ook wel een beetje een puzzel was.
Desondanks heb ik 叫號 (Kyuho) voor een praatje gevraagd om meer te weten te komen over zijn project, maar ook over hemzelf. Want zijn muziek heeft wel indruk gemaakt hier in Europa… Hoe denkt hij daar zelf eigenlijk over?

Dus, om daarachter te komen…

 

Let’s Start!

Ongeveer een jaar geleden begonnen mensen hier in Europa te praten over jouw project Madmans Esprit, dus ik neem aan dat een groot gedeelte van de lezers al weet wie je bent, maar kun je je alsnog even voorstellen voor diegenen die nog van niets weten?
叫號 (Kyuho): Ik ben 叫號 (Kyuho) van Madmans Esprit. Dit is eigenlijk een solo project van mij. Deze tour word ik bijgestaan door support muzikanten uit zowel Zuid Korea als Duitsland. Mijn muziek wordt beïnvloedt door veelverschillende genres, zoals black metal en zelfs klassiek, maar ook experimentele werken zoals Pink Floyd. Daarnaast haal ik ook nog eens veel invloed uit Japanse muzikanten in het ヴィジュアル系 (Visual Kei) genre.

叫號 (Kyuho)
Vocalist 叫號 (Kyuho) tijdens het optreden in de Popcentrale in Dordrecht.

Door de jaren heen heb ik geleerd dat ヴィジュアル系 (Visual Kei) artiesten van over de gehele wereld inspireert, maar hoe zit het met jou? Hoe ben jij in Korea in contact gekomen met het ヴィジュアル系 (Visual Kei) genre?
叫號 (Kyuho): Ik geloof dat het ongeveer vijftien jaar geleden is geweest, maar toen was er in ヴィジュアル系 (Visual Kei) band in Korea, genaamd “THE TRACKS”. Het zag eruit al seen K-Pop boyband, maar dan met een ヴィジュアル系 (Visual Kei) stijl en metal sound. Ik zag ze op tv en was er meteen in geïnteresseerd. Ik begon meer van deze bands online op te zoeken en kwam uit bij bands zoals X JAPAN, DIR EN GREY en LUNA SEA, allemaal grote ヴィジュアル系 (Visual Kei) bands, zoals je zelf waarschijnlijk ook weet. Ik wilde al een ヴィジュアル系 (Visual Kei) band beginnen toen ik nog jong was, maar ik kon geen mensen vinden die ook interesse in dit concept hadden. Daarnaast is Korea ook nog eens verschrikkelijk conservatief, dat wil zeggen dat je het al moeilijk gaat krijgen als je wat alternatiever of zelfs gothic stijl bent. Ik vond uiteindelijk geïnteresseerde mensen en ben toen alle ヴィジュアル系 (Visual Kei) elementen samen gaan voegen. Toen ik alleen was kon ik doen waar ik zin in had, maar nu ik daadwerkelijk met anderen speelde moest ik hen vertellen dat ik een bepaald idee voor ogen had. Ze waren het met me eens en nu zijn we hier. Voor zover ik weet zijn er ook geen andere ヴィジュアル系 (Visual Kei) projecten die nu actief zijn in Korea.

Je bent duidelijk al met muziek in contact gekomen toen je nog vrij jong was, maar besloot je onmiddelijk dat je zelf ook muziek wilde maken? En hoe is het om vandaag de dag je eigen muziek te schrijven? Er is zoveel wat je in je teksten kan stoppen, is dit een manier voor jou om met de wereld om je heen om te gaan?
叫號 (Kyuho): Ik weet het niet, om eerlijk te zijn. Ik vond het vanaf jongs af aan al leuk om m’n eigen dingen te maken. Ik was altijd aan het schrijven, tekenen, schilderen, video games aan het maken of programmeren aan het bestuderen. Toen ik naar muziek begon te luisteren was het een natuurlijke progressie voor mij om iets van mijzelf te maken. Dat is voor mij het meest interessante, om zelf iets te maken. Ik weet niet hoe dit mijn omgeving beïnvloedt, of de realiteit waar ik elke dag mee te maken heb.

Je geeft al aan dat er verschillende artiesten zijn die jouw werk beïnvloeden, maar un je me hier iets meer over vertellen? Wat vind je zelf leuk?
叫號 (Kyuho): X JAPAN is zeker een invloed vanwege hun klassieke en dramatische nummers. DIR EN GREY ook, maar ik luister eigenlijk niet echt naar ヴィジュアル系 (Visual Kei), ik geloof maar een stuk of vijf artiesten. De andere invloeden komen meer van black metal. Ik heb dit al vaker verteld, maar er is een Zweedse band genaamd “Shining”, een black metal band. Mijn persoonlijke favoriet is echter “Radiohead”. Ondanks dat ze een aantal flutnummers hebben die erg beroemd zijn geworden denk ik dat ze op muzikaal niveau briljant zijn. Het nieuwe album van Bullie Eillish heb ik ook erg van genoten, die vond ik ook briljant.

 

Van Zuid-Korea naar Europa

Laten we het even hebben over de reden waarom je vandaag hier bent, aangezien je nu op je eerste Europese tour als artiest van het Gan-Shin label. Sinds je bij het label zit heeft je muziek wel een vlucht genomen zeg. Heb je het idee dat je als muzikant gegroeid bent door deze ervaring?
叫號 (Kyuho): Oh ja, zeker. Het is een totaal andere situatie dan voordat ik bij het label hier geaccepteerd werd…

Guitarist Juho
Gitarist Juho tijdens het optreden in de Popcentrale in Dordrecht.

Je hebt ook een tijdje in Duitsland gewoond, en dit is niet je eerste show hier in Europa. Je hebt al eerder door dit continent getourd, maar is er iets wat je deze keer nog zou willen zien?
叫號 (Kyuho): Ik weet het eigenlijk niet, ik ben namelijk niet echt geïnteresseerd in de toerist uithangen of iets nieuws te ontdekken. Niet alleen hier, maar ik ben er gewoon niet echt in geïnteresseerd. Ik vind het wel leuk om naar een café te gaan en daar te zijn met m’n vrienden. Ik vind wel meer leuk, maar ik kan nu even niets bedenken.

Je komt zelf uit Zuid-Korea, maar daarnaast heb je ook nog een paar andere talen opgepakt. We doen dit interview momenteel in het Engels, maar je spreekt ook nog Duits en Japans. Je hebt echter gekozen om Engels te gebruiken in Madmans Esprit. Was dit om een breder publiek aan te speken, of was het gewoon makkelijker om je verhaal in deze taal over te brengen?
叫號 (Kyuho): Dat hangt ervan af, denk ik. Ik probeer juist om niet alles in het Engels te doen, aangezien het wel makkelijker kan zijn maar het kan het ook erg verstoren op taalkundige basis. Ik probeer wat ik wil uit te drukken door wat ik in m’n hoofd had naar buiten te brengen. Met het nummer “SUICIDOL” wilde ik een boodschap overbrengen en daarvoor heb ik bewust voor Engels gekozen. Zo kunnen meer mensen deze boodschap begrijpen. Een boodschap werkt niet als mensen het niet begrijpen. Dus ik kijk welke taal het beste past bij wat ik uit wil drukken.

Naast Madmans Esprit ben je ook actief met “ms. isohp romatem” en “HUMAN TRACES”, maar hoe houd je dit allemaal in de lucht? Lopen ze soms niet in elkaar over, of houd je ze bewust gescheiden?
叫號 (Kyuho): Ik denk dat ze erg van elkaar gescheiden blijven. Natuurlijk maak ik deel uit van ze alledrie, dus er is wat invloed van mij die overal in terug komt. Maar ik weet meestal meteen welk project een nieuw nummer voor is. Vanaf de eerste noten van de gitaar kan ik bijvoorbeeld besluiten “oh, dit ga niet gebruiken voor “ms. isohp romatem”. Als ik dit onderscheid niet maak dan heeft het ook weinig zin om meerdere projecten te hebben, toch?

Voor deze tour heb je ook een diverse lineuo, aangezien sommigen uit Korea komen en anderen uit Duitsland. Maar hoe werkt dit in de praktijk? Is er soms wat verwarring over de taal of de cultuur? Of juist helemaal niet?
叫號 (Kyuho): Ik denk dat we het als groep best goed doen, eigenlijk. We spreken allemaal Engels en daarom communiceren we ook in die taal. We lusten allemaal ook graag eendrankje, en iedereen respecteert de grenzen van de anderen. Ik denk dat de afstand tussen onze culturen juist een goed iets is. Op muzikaal vlak kiezen we alles stuk voor stuk uit. We zijn twee dagen voordat de tour begon al hier aangekomen, hebben samen een paar biertjes gepakt en zijn toen alles gaan plannen.

Een van je gitaristen is ook de zanger in “ms. isohp romatem”, dus voor dat project draaien jullie de rollen om. Maar is dat niet raar?
叫號 (Kyuho): Eigenlijk niet! Hij speelt ook gitaar in de andere band, maar daarnaast vertrouw ik hem en zijn stijl ook. Als hij met mij speelt in Madmans Esprit dan is zijn karakter en persoonlijheid eigenlijk niet zo verschullend als wanneer we in “ms. isohp romatem” spelen. Het is voor mij heel normaal dat hij in beide bands speelt.

 

Toekomstplannen

Tot nu toe hebben we het gehad over het verleden en het heden, maar laten we het ook even over de toekomst gaan hebben. Heb je al plannen voor wanneer de tour voorbij is? Zoemt er al wat rond in je hoofd, of misschien iets heel anders zoals mode of kunst?
叫號 (Kyuho): Er zijn een paar grote plannen die ik wel werkelijkheid wil laten worden, maar ik weet op dit moment niet of ze dat ooit gaan worden, of wat ik ermee wil doen. Ik ben van plan om muziek te maken, natuurlijk, maar ook andere dingen zoals mode, kunst of zelfs video. Alles eigenlijk, zolang het maar samengaat met de muziek. Het kan niet het hoofdonderdeel van de band worden, want dat is de muziek al. Dus als er wat nieuws is zullen de andere dingen volgen.

Vocalist 叫號 (Kyuho)
Vocalist 叫號 (Kyuho) tijdens het optreden in de Popcentrale in Dordrecht.

In je muziek ben je heel open over de wereld en de situatie waar jij je in bevind, wat inhoudt dat je dagelijks leven van grote invloed is op je werk. Als je situatie anders was geweest, denk je dan dat je muziek ook anders zou zijn, of zou je ook zoiets als Madmans Esprit doen?
叫號 (Kyuho): Als ik in een andere omgeving zat dan zou mijn werk waarschijnlijk ook heel anders zijn dan nu, ja. Een van de hoofdpunten van Madmans Esprit -en eigenlijk alles wat ik maak- is de uitdrukking van pijn, onderdrukking en verdriet, denk ik. Deze thema’s komen uit mijn omgeving, de realiteit waar ik elke dag mee te maken heb. Dus als mijn situatie anders geweest zou zijn dan denk ik dat mijn muziek dat ook zou zijn ja.

Om je meest recente werk “SUICIDOL” te promoten heb je wat juwelen ontworpen om dit nummer kracht bij te zetten. Maar is dit eenmalig, of zou je het graag nog een keer willen doen?
叫號 (Kyuho): Dat hangt ervanaf, denk ik. Het nummer en de video voor “SUICIDOL” zijn nogal luxieus, dus ik dacht dat de choker en de andere dingen wel gepast waren als merchandise ervoor. Ik heb ook een verschrikkelijke hekel aan bandshirts waar alleen maar het logo op staat. Als mensen geld uitgeven aan mijn merchandise dan wil ik ook dat ze er supercool uit zien als ze het gebruiken. Het kan werkelijk alles zijn, dus ik denk wel dat het in de toekomst mogelijk is dat er weer meer komt.

Dit is eigenlijk mijn laatste vraag voor vandaag… Wat dus betekent dat we zometeen alweer gaan afronden. Heb je nog iets wat je wil delen met de lezers voordat ik je weer “vrij” ga laten?
叫號 (Kyuho): Dit is ook zo’n moeilijke vraag om te beantwoorden… Uh- ik weet natuurlijk niet hoe de lezers gaan zijn, maar gisteren had ik een show in Keulen en ik was echt ontroerd door de mensen daar. We begonnen heel erg laat en er waren vantevoren niet zo heel veel tickets verkocht. Dus ik was erg bezorgd dat ik voor een lege zaal zou gaan spelen. Het bleek echter dat de sfeer een van de beste van deze tour was. Ik ben heel erg dankbaar voor alle fans, en als je een fan bent en dit interview leest: ik ben heel, heel, heel dankbaar voor je support!

 

Extra informatie

Dit gesprek met 叫號 (Kyuho) was echt een nieuwe ervaring voor mij, want ik had nog nooit met een artiest uit Zuid-Korea gesproken, en zeker niet eentje die helemaal anti-K-Pop is. Dus dit was een geheel nieuwe wereld voor mij. Zeker vanwege 叫號 (Kyuho)’s international connectie met Duitsland.
Ondanks dat z’n werk niet iedereen aan zal spreken heeft hij wel een duidelijk idee van wat hij wil en welke boodschap hij aan z’n luisteraars over wil brengen via zijn muziek en merchandise. Dus geef z’n werk zeker een kans, en niet alleen Madmans Esprit, maar ook “ms. isohp romatem” en “HUMAN TRACES”, aangezien elk project toch z’n eigen stijl heeft, en het laat duidelijk de verscheidenheid die 叫號 (Kyuho) en Juho in hun werk hebben zien!

Tijdens zijn show in Popcentrale (Dordrecht) hebben we ook foto’s gemaakt. Deze foto’s zijn terug te vinden op ons fotografie portfolio, Arlequin Photography, door op de afbeelding hieronder te klikken!

 

Volg Madmans Esprit op het web

叫號
(KYUHO)
🎂 04/16


ARC

🎂 06/18

JUHO

🎂 10/17

GEON

🎂 06/29

YOEL

🎂 08/24

 

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie