響 (Hibiki) // “Ik wil een actieve rol spelen in allerlei genres, niet alleen metal.”

Ondanks dat het pas heel kort geleden is dat ik alle leden van 摩天楼オペラ (Matenrou Opera) een hele waslijst aan vragen over de band en hun individuele projecten mocht stellen bleef er steeds iets aan me knagen: er was iets wat niet helemaal goed voelde. Want de meeste van jullie herkennen 響 (Hibiki) wel als de drummer van 摩天楼オペラ (Matenrou Opera), maar er is zoveel meer dan dat.

Wie is 響 (Hibiki) nou precies? Want ja, hij is momenteel het meest bekend als de drummer van de band, maar er is zoveel meer om te zien en te verkennen. Ondanks dat hij nog vrij jong is heeft hij een echte passie voor muziek, maar ook een geweldig talent wat hij iedere dag probeert te verfijnen. En dan hebben we het nog niet eens over zijn YouTube kanaal gehad.
We hebben veel om over te praten vandaag, dus laten we maar meteen met een korte introductie beginnen…

 

Een snelle, mini geschiedenis

響 (Hibiki)’s liefde voor muziek is zeker niet uniek in zijn familie, want zijn beide ouders zijn ook aardig bekend als professionele musici.
Ondanks dat hij al op jonge leeftijd begon met percussie heeft het tot zijn studententijd geduurd voordat hij besloot om zich serieus toe te leggen op de drums. In deze tijd heeft hij ook zijn YouTube kanaal aangemaakt, maar deed hij er nog niet echt iets mee. Ook studeerde hij onder de drummer van “Kiba of Akiba”, VAVA.
Hij kwam bij de electronic core band “SEVER BLACK PARANOIA” in 2014, tekende een aanbevelingscontract bij Pearl Drums en Zildjian Cymbals in 2016 en voegde zich vervolgens bij de metalcore band “A Ghost of Flare” in oktober van datzelfde jaar.
In mei van 2018 kwam hij bij 摩天楼オペラ (Matenrou Opera) als support drummer, maar werd een volwaardig lid in januari 2019. Een positie die hij vandaag de dag nog steeds bekleed.

Een aantal artiesten waar hij support drums voor heeft gespeeld zijn DIMLIM, Earthists, Broken By The Scream, iNSOMNiA en Sailing Before The Wind, om er maar een aantal te noemen. Want eigenlijk is het een veel langere lijst.

Nu we dit gehad hebben, op naar het daadwerkelijke interview!

Ondanks dat je deel uitmaakte van het grote interview met de gehele band is dit interview enkel en alleen voor en over jou! Kun je je daarom nog een keer aan de lezers voorstellen alsjeblieft?
響 (Hibiki): Ik ben Hibiki Shiraishi (白石響). Dat is ook mijn echte naam. Ik ben geboren op 13 juli 1993. In 2014 ben ik met muziek in de genres rock en metal gestart, maar ik ben ook (support) drummer geweest voor een heleboel bands, inclusief die van mezelf. Ik ben in 2019 bij 摩天楼オペラ (Matenrou Opera) gekomen als drummer, en ik heb in februari van datzelfde jaar mijn major debut gemaakt via KING RECORDS. Daarnaast maak ik ook deel uit van verschillende andere activiteiten zoals support voor verschillende artiesten, live participatie in een educatieve setting en drum seminars.

In 2016 heeft 響 (Hibiki) een aanbevelingscontract getekend bij zowel Pearl als Zildjian, wat als bijverschijnsel heeft dat hij beiden nog steeds gebruikt in zijn huidige setup. Maar wat trok hem precies aan naar deze twee merken? En waarom heeft hij voor zijn huidige setup gekozen?

Laten we het even hebben over je setup, want je gebruikt momenteel een mix van Pearl drums en Zildjian cymbalen, maar dat zijn zeker niet de enigen op de markt. Waarom heb je specifiek voor deze setup gekozen?
響 (Hibiki): Ik heb deze setup gebruikt sinds ik een aanbevelingscontract bij zowel Pearl als Zildjian getekend heb in 2016. Maar de hoofdreden is dat ik het geluid van de Pearl “Reference” series gewoon geweldig vindt. Het produceert een krachtig geluid dat geen andere producent kan evenaren. Ik gebruik Zildjian omdat het al heel lang gebruikt wordt, maar ook omdat er zoveel verschillende cymbalen zijn om uit te kiezen.

Je gebruikt een grote setup met twee bas drums, en een heleboel andere onderdelen. De meeste drummers gaan niet zo ver in hun opzet, dus is er een speciale reden waarom jij besloten hebt om twee bas drums te gebruiken in plaats van een? En is er nog iets wat je graag aan je huidige opzet toe zou willen voegen?
響 (Hibiki): De reden dat ik ben begonnen met de drums is vanwege de setup van Yoshiki van X JAPAN. Het is een droom van mij geweest om een grote drum set die twee bas drums gebruikt te gebruiken. Een andere reden waarom ik dit blijf gebruiken is omdat 摩天楼オペラ (Matenrou Opera) een ヴィジュアル系 (Visual Kei) metal band is. Op het moment denk ik erover om キャノンタム (Canon Toms / Octoban) uit te proberen, maar het is erg moeilijk omdat ik geen plek in mijn opzet kan vinden om ze te plaatsen.

 

YouTube: 響 / 摩天楼オペラ [Hibiki from Matenrou Opera]

Naast 摩天楼オペラ (Matenrou Opera) heeft Hibiki nog verschillende andere activiteiten, zoals educatie (want hij vindt het super leuk om drumlessen te geven!) en cursussen, drum seminars (welke hij vaak op z’n eigen verjaardag doet) en lezingen, support voor andere muzikanten en bands, en een ander project dat zelfs in zijn eigen portfolio uniek is. Daar komen we zometeen op, want we moeten het eerst even over zijn YouTube kanaal hebben.

Hij is al een jaar actief bezig om drum covers naar zijn kanaal te uploaden. Met groot succes, want vlak voordat we begonnen te praten voor dit interview bereikte hij de mijlpaal van 30.000 abbonees. Een mijlpaal die hij vervolgens vierde met een speciale live video op zijn kanaal. Dus laten we dat even aansnijden.

響 (Hibiki)’s look de release van het “Chronos” mini-album van 摩天楼オペラ (Matenrou Opera)

Je YouTube kanaal heeft je zeker geholpen met je naam en skills aan de man te brengen bij een groot, wereldwijd publiek. Zeker nu een hoop muzikanten hun podium naar een online omgeving verplaatsen vanwege de pandemie. Jij hebt je kanaal echter al een paar jaar geleden aangemaakt, maar je bent het ongeveer een jaar geleden pas echt gaan gebruiken. Was dat vanwege de pandemie, of was er nog een andere reden?
響 (Hibiki): Ik heb het YouTube kanaal aangemaakt toen ik nog een student was. De aanvankelijke bedoeling was om er drum covers die ik had gedaan naar te uploaden als hobby, maar het was totaal ongehoord voor een professionele muzikant om covers op YouTube te zetten. Dus toen ik bij 摩天楼オペラ (Matenrou Opera) kwam heb ik het kanaal volledig verlaten. Maar, de tijd heeft een nieuw beroep gecreeërd: “YouTuber”. We leven momenteel in een tijd waar professionals YouTube in grote getalen betreden, dus ik voel me een stuk geruster om een cover te uploaden tegenover hoe ik me eerst voelde. En ja, de reden dat ik het kanaal weer opgepakt heb was vanwege de COVID-19 pandemie.

Jouw succes heeft anderen zowel gemotiveerd als geïnspireerd om hun eigen YouTube kanaal te starten. Het mooiste voorbeeld hiervan is waarschijnlijk 苑 (Sono), de vocalist van 摩天楼オペラ (Matenrou Opera), wie jouw toewijding voor je kanaal opgemerkt heeft en daardoor zijn eigen kanaal gestart is. Maar hij is zeker niet de enige die door jou geïnspireerd is. Is er enig advies wat je die mensen die ook een eigen kanaal willen starten zou willen geven?
響 (Hibiki): Ik denk dat het meest belangrijke is om cosistent te zijn. Je moet met vaste regelmaat content voor je kanaal produceren om de aandacht van je publiek vast te houden en ze uit te laten kijken naar je volgende upload. In mijn geval heb ik besloten om iedere vrijdag om 20:00 (Japanse tijd) een video te uploaden. Omdat ik wil dat mijn publiek komt om mijn video’s te bekijken wanneer ze live gaan. Daarnaast denk ik ook dat het heel belangrijk is om video’s van een hoge kwaliteit te maken, en om goed in de gaten te houden wat momenteel trending is zodat je aan de wensen van je publiek kan voldoen.

Maar, je moet natuurlijk ook aan je eigen kanaal denken. Momenteel hebben we een hoop vrije tijd en dit geeft jou de ruimte om een boel video’s te maken en te uploaden, en wij hebben genoeg tijd om ze te bekijken, maar dit houdt een keer op. Live shows zullen ook weer op jouw agenda komen te staan, evenals een hoop andere dingen waar jij je naast de band mee bezig houdt. Hoe zie jij je kanaal als de pandemie eindelijk aan z’n einde komt?
響 (Hibiki): De snelheid waarin mijn video’s geüpload worden zal waarschijnlijk wat lager worden, maar ik wil het kanaal zeker wel actief houden. Intussen heb ik al verschillende drum seminars gedaan, dus ik wil daar ook graag mee doorgaan.

 

Voorkeuren, toekomstplannen en dromen

摩天楼オペラ (Matenrou Opera)’s nieuwe single 儚く消える愛の讃歌 (Hakanaku kieru ai no sanka) is vorige maand uitgebracht, en hoewel er veel is wat ik over deze single kan zeggen wil ik het even beperken tot wat jij erover te zeggen had in het vorige interivew: het is je favoriete manier van drummen. Gebaseerd op alleen je YouTube kanaal kan ik an concluderen dat je favoriete genre metal is, maar waar komt de liefde voor dit genre nou precies vandaan?
響 (Hibiki): Ik wilde de drums van Yoshiki van X JAPAN kopieëren. Dat is de hele reden waarom ik zo opgegaan ben in de drums als instrument. Natuurlijk houd ik ook van muziek in andere genres, maar ondanks alles komt mijn liefde voor muziek vanuit het metal genre. Daarom wil ik er ook doorgaan met dit genre als mijn uitgangspunt.

Op het moment van schrijven ben je je ook aan het voorbereiden voor de eerste live show van het jaar met de band, en de single is nog niet officieel uitgebracht, maar toch moeten we aan de toekomst blijven denken. Kun je me al iets over jouw toekomstplannen vertellen?
響 (Hibiki): De single werd erg goed ontvangen door onze fans. Dus ik denk dat ik nu nog coolere muziek heb gemaakt zonder de trend waar ik nu op zit te verbreken.

In het laatste interview heb je me ook verteld over je dromen. Je wil beroemd worden met de band, en hoewel je er nog niet helemaal bent ben je al wel goed onderweg! Het is belangrijk om te blijven dromen, dus heb je al een nieuwe droom voor ogen voor als je deze huidige droom bereikt hebt?
響 (Hibiki): Naast beroemd zijn als een band wil ik ook beroemd zijn als een drummer. Voor deze droom wil ik een actieve rol spelen in allerlei genres. Niet alleen in metal. Maar natuurlijk blijft de droom om met 摩天楼オペラ (Matenrou Opera) op het podium van 日本武道館 (Nippon Budokan) te staan een heel belangrijk doel!

Inmiddels zijn we aan het einde van mijn vragenlijst gekomen… Dus heb je nog iets wat je tegen de lezers wil zeggen als afsluiter?
響 (Hibiki): Ik wil m’n best blijven doen, zowel als onderdeel van de band als individuele drummer. Dus blijf me alsjeblieft aanmoedigen! Ik zal mijn best blijven doen, en ik ga voor de 100.000 abbonees op mijn YouTube kanaal!

In dit interview hebben we het voornamelijk gehad over 響 (Hibiki)’s YouTube kanaal, maar zoals ik al eerder zei is er zoveel meer dan dat. Maar mocht je intussen nieuwsgierig geworden zijn naar zijn setup en kanaal, dan heb ik hier alvast een kleine preview in de vorm van een drum playthrough van de nieuwste single van 摩天楼オペラ (Matenrou Opera).

摩天楼オペラ (Matenrou Opera) – 儚く消える愛の讃歌 (Hakanaku kieru ai no sanka) (drum playthrough):

 
Wil je meer van 響 (Hibiki)’s video’s zien?
Dan verwijs ik je graag door naar zijn YouTube kanaal: https://www.youtube.com/c/HibikiShiraishi/videos
Daarnaast heb ik ook een aanrader voor als je: mocht je 響 (Hibiki)’s setup in detail willen zien, dan kan dat via deze video.

 

~Thank You~

Kortom: er is zoveel meer dan wat je in een oogopslag ziet. Normaal gesproken zien fans van de J-Rock en ヴィジュアル系 (Visual Kei) genres hun favoriete artiesten ook niet buiten deze genres. En terwijl ik achter de schermen bezig was met het interview voor de hele band kwam ik zoveel informatie tegen dat ik hier toch nog even op terug wilde komen aangezien het niet in dat interview kon.
Meer dan genoeg reden om 響 (Hibiki) nog even voor een speciaal solo interview te vragen, toch? Ondanks dat dit interview voornamelijk gefocused was op zijn YouTube kanaal omdat dat vandaag de dag een heel populair platform en onderwerp is wilde ik toch nog een beetje extra achtergrond informatie toevoegen. Zeker aangezien 響 (Hibiki) hier en daar wel een hint heeft laten vallen, maar geen volledig antwoord gaf.

Mijn zeer speciale dank gaat natuurlijk naar 響 (Hibiki) zelf omdat hij bereid was om wat meer vragen die alleen voor hemzelf waren bedoeld te beantwoorden. Het was namelijk vanaf het allereerste moment mijn bedoeling om een interview zoals deze te doen, maar dit was op dat moment niet mogelijk. Een interview met de hele band was wel mogelijk, maar toen we eenmaal begonnen te praten was het 響 (Hibiki) zelf die op het verzoek van een solo interview terugkwam.
Ik heb hem toen mijn ideeën uitgelegd, en zijn reactie was “we gaan ervoor!”, waar dit interview het resultaat van is. Voor een muzikant die zijn instrument met zoveel passie bespeelt als 響 (Hibiki) doe ik graag wat extra werk!

 

Volg 摩天楼オペラ (Matenrou Opera) en 響 (Hibiki) op social media


(Sono)
🎂 12/18
彩雨
(Ayame)
🎂 08/28耀
(Yo)
🎂 10/30
(Hibiki)
🎂 07/13雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie