TAKA & Syu // Online entertainment dankzij project “Lounge Room”

Het is nu bijna een jaar geleden sinds we voor het eerst te maken kregen met de pandemie, en ik denk niet dat het nodig is om nog een keer uit te leggen hoe erg de situatie wereldwijd in all beroepen is. Maar gezien het onderwerp wat we hier meestal aansnijden wil ik me even limiteren tot “muzikanten” en “fans”.

Aangezien er geen (of zeer, zeer gelimiteerde) live optredens zijn is het erg moeilijk voor muzikanten om in contact te blijven met hun fans, en velen van hen zijn hard op zoek naar nieuwe, unieke manieren om niet alleen toch in contact te blijven, maar ook om hun fans te entertainen. Voor zover dat mogelijk is natuurlijk. De meeste artiesten hebben voor de digitale route gekozen met online activiteiten zoals chats, livestreams van hun shows of soms zelfs video games. Kortom, er is meer dan genoeg als je nog iets zoekt om te kijken!
Ik heb hier en daar al een hint laten vallen, maar het is eindelijk tijd om over een uniek project in deze “digitale TV gids” te praten…

TAKA en SYU hebben de handen ineen geslagen om samen een uniek project te starten: “Lounge Room” (en soms “Lounge Radio”, maar daar komen we later op terug).
Maar wat is “Lounge Room” precies? Wat maakt het uniek ten opzichte van wat andere artiesten aan het doen zijn? Nou, laat me je dat even uitleggen… Of eigenlijk, laat TAKA en SYU dat even uitleggen!

Ik heb de heren een paar vragen gesteld over hun project, aangezien de makers het natuurlijk een stuk beter kunnen uitleggen dan een buitenstaander, toch? Wat is “Lounge Room” precies, en nog belangrijker, hoe kun jij een van de livestreams bijwonen?
Laten we er meteen in duiken!

 

Let’s chat!

Ik kan Lounge Room natuurlijk beschrijven vanuit mijn perspectief, maar hoe zouden jullie Lounge Room zelf omschrijven?
TAKA: Lounge Room is gebasseerd op de distributie programma’s gemaakt door twee muzikanten (die ook artiesten zijn) genaamd TAKA en SYU. We willen via dit online platform graag voor vermaak zorgen, en niet alleen voor onze fans, maar voor iedereen ter wereld.
Syu: Tegelijkertijd willen we ook dat mensen ons leren kennen door Alpha999. Het is een bonus dat iedereen van waar ook ter wereld onze livestreams bij kan wonen.

Een tekening van TAKA en SYU gemaakt door een fan (Kaoru), speciaal voor “Lounge Room”

Waarom zijn jullie begonnen met Lounge Room? Was het vanwege de pandemie, of had je deze unieke manier van interactie met fans al eerder in gedachten?
TAKA: De hoofdreden is natuurlijk deze pandemie veroorzaakt door COVID-19. Vanwege deze moeilijke situatie kunnen we geen muzikale activiteiten of plannen uitvoeren zoals we normaal zouden doen. En zoals je weet kunnen we ook niet met onze fans omgaan zoals we normaal gesproken zouden doen.
Syu: We hebben veel gepraat over wat we konden doen vanwege deze situatie. Na veel discussiëren kwam het idee voor Lounge Room in april vorig jaar ineens naar boven. Ondanks dat ons “podium” veranderd is, we willen deze plek toch bewaren en ons publiek iedere keer vermaken.

Jullie doen een hoop verschillende dingen zoals informatie over bepaalde onderwerpen, spelletjes en gewoon kletsen, maar hoe besluit je nou wat je wanneer doet? Of helpt het publiek je hierbij door hun mening te geven?
TAKA: Normaal gesproken hebben we aan het begin van iedere maand een meeting waarin we het schema voor iedere livestream opmaken, maar het verandert ongeveer dagelijks. Het is belangrijk dat mensen zich amuseren. Daarom zijn we altijd bezig met denken over de details van iedere stream met de intentie om deze nog beter te maken.
Syu: Soms vragen we het publiek wat we in de volgende stream gaan doen. Sterker nog, sommige programma’s zijn in hun geheel gemaakt door fans. Maar desondanks zijn we nog erg specifiek over wat we willen voor iedere stream.

Lounge Room vindt exclusief plaats op Twitchcasting, een erg populair streaming platform in Japan, maar niet zo populair daarbuiten. Waarom hebben jullie voor Twitcasting gekozen en niet voor bijvoorbeeld YouTube, welke wel erg populair is buiten Japan?
Syu: Het voornaamste thema voor Lounge Room is “Live Distributie”. Als onze streams niet in real time zijn maar van te voren opgenomen zullen we voor YouTube kiezen.
TAKA: Twitcasting paste meer bij onze plannen en intenties. Natuurlijk zijn we ook voor nieuwe shows als muzikanten TAKA & SYU aan het plannen, deze zijn wel voor YouTube bedoeld.

Lounge Room is bijna geheel in het Japans, maar jullie verwelkomen ook buitenlandse fans omdat SYU Engels naar Japans voor iedereen kan vertalen. Maar zouden jullie het leuk vinden als meer buitenlanders de stream zouden bijwonen? Zelfs als ze geen Japans spreken of begrijpen? Maakt dat het niet lastiger voor zowel jullie als de Japanse fans in de chat?
TAKA: Natuurlijk willen we graag dat meer en meer buitenlanders Lounge Room leren kennen en bijwonen. De voornaamste taal is inderdaar Japans, maar ookal begrijp je geen of nauwelijks Japans proberen we toch om een show neer te zetten die voor iedereen leuk is om bij te wonen.
Syu: Geen zorgen! Zoals je al zei kan ik Engels voor jullie vertalen! xD
Ik hoop dat buitenlanders Lounge Room ook leuk vinden, en ons natuurlijk ook. Het zal veel vreugde zijn!

Is er iets dat je nog wil doen met Lounge Room? Zoals een specifiek spel, of iets wat je nog niet eerder hebt kunnen doen?
TAKA: Eigenlijk, we hebben al wat echte muziek shows gedaan in Lounge Room. Maar we zijn ook bezig met andere nieuwe live shows voor de toekomst. Deze zullen we erg snel aankondigen. En natuurlijk willen we ook streams doen die niet het “blijf thuis” thema hebben zoals nu. In plaats vanuit onze eigen huizen willen we vanaf speciale locaties streamen.
Syu: Zoals bijvoorbeeld, wat denk je van het idee van SYU die livestreamt vanuit Europa, en TAKA vanuit Japan? Trouwens, de eerste “speciale locatie” livestream zal al plaatsvinden op 10 februari!
Het zal een van de nieuwe uitdagingen voor Lounge Room zijn.

En als een laatste vraag, hebben jullie nog een boodschap voor iedereen die dit mini-interview leest?
TAKA: Ik kan me voorstellen dat jullie het inmiddels wel gehad hebben met deze pandemie veroorzaakt door COVID-19. Ik ook. Lounge Room is in het leven geroepen als een manier om toch met jullie samen te kunnen zijn in deze moeilijke tijd.
Natuurlijk is mijn voornaamste project nog steeds Alpha999. Muziek is altijd de meest belangrijke activiteit in mijn leven, en ik denk dat Lounge Room hier perfect op inhaakt. Ik hoop dat dit het begin is van de wereld die TAKA leert kennen als artiest, en natuurlijk Alpha999. Dus kom alsjeblieft naar onze livestreams, we doen altijd onze uiterste best voor iedere stream!
Syu: Allereerst hoop ik natuurlijk dat het goed met jullie gaat. Want ik mis jullie heel erg. De wereld is erg veranderd in dit afgelopen jaar. Ik kan mijn familie en vrienden niet bezoeken en ik ben al bijna een jaar niet naar mijn geboorteplaats geweest. Bijna al mijn live optredens en muzikale activiteiten zijn afgelast of verplaatst, en dat allemaal in een enkel jaar. Niemand weet hoe de wereld hierna verder zal gaan.
Lounge Room is in het leven geroepen in een wanhopige situatie, en ik waardeer TAKA enorm. Hij heeft me gevraagd om dit programma met hem samen te doen voordat het zelfs maar aangekondigd was, en nu is het onze voornaamste activiteit geworden. Als je Lounge Room bijwoont zul je dit ook merken en begrijpen.
Laten we elkaar in de toekomst weer ontmoeten, in jullie landen en steden. Stay safe!

 

Wat is “Lounge Room” precies?

The official logo for “Lounge Room”

Natuurlijk hebben de heren dit zelf al uitgelegd, maar “Lounge Room” is in het leven geroepen om in contact te blijven met hun fans, maar ook om ze te vermaken. Ondanks dat de voornaamste taal Japans is (aangezien maar een van de heren Engels begrijpt) blijft hun doel om te entertainen. Het maakt niet uit waar je vandaan komt. Hun manier om dit te doen is om een relaxte, lounge-achtige (vandaar de naam “lounge room”) omgeving te creeëren waar ze niet alleen met hun fans chatten, maar ook over interessante onderwerpen praten en party games spelen (waar de chat ook aan mee kan doen). En ondanks dat TAKA’s voornaamste project nog steeds Alpha999 is, is dit zeker niet het hoofdonderwerp van “Lounge Room”!
(Onthoud wel: het is niet verplicht om mee te doen. Als je liever achterover leunt en gewoon de kat uit de boom kijkt vinden de heren dat net zo leuk!)

Een leuk weetje: TAKA is voorheen ook een tijdje radio DJ geweest voor de show “DOUBLE BILLION”, welke ongeveer een jaar uitgezonden is. Dus hij is zeker geen nieuwkomer in deze vorm van entertainment, en het komt voornamelijk terug in “Lounge Radio”, maar je ziet het ook terugkomen in “Lounge Room”. Voeg hier SYU’s open persoonlijkheid met een wijd scala aan interesses aan toe en je hebt een duo dat gewoon niet verkeerd kan gaan!

“Lounge Radio” is bijna hetzelfde als “Lounge Room”, maar het voornaamste verschil is dat de heren een zogenaamde “face cam” gebruiken in “Lounge Room”, maar niet in “Lounge Radio”. De laatste is namelijk meer een interactieve podcast waarin ze geen spelletjes spelen, maar dat wil niet zeggen dat de interactie met fans daaronder lijdt!

 

Twitcasting

Zoals al meerdere keren vermeld, TAKA en SYU hebben ervoor gekozen om “Lounge Room” exclusief te streamen via Twitcasting.
Twitcasting is een erg popular streaming platform in Japan, waarschijnlijk door de verbinding met Twitter, welke met gemak de meest populaire social media in Japan is (naast LINE natuurlijk). Vergelijk het een beetje met Twitch, als je wil. De stijl en setup lijken erg op elkaar, maar natuurlijk zijn er wat belangrijke verschillen. Je kan creators sponsoren met cadeautjes, maar het is ook geheel aan het publiek om te besluiten hoe lang een creator kan streamen. Elke 30 minuten kun je de streamers coins geven om hun stream te verlengen, tot een maximum van 4 uur. Het is dus een erg interactief platform! Maar je kunt ook alles negeren en gewoon van de show genieten. Het is geheel aan jou!

Daarnaast is de website ook nog eens beschikbaar in het Engels, dus hoef je niet te worstelen met de Japanse taal als je deze niet of nauwelijks begrijpt.
Je kan je aanmelden voor Twitcasting met je Twitter account. Het is zo simpel als inloggen met je Twitter account, en alles wordt gelijk overgedragen. Je username en avatar zijn hetzelfde als je Twitter account, en veranderingen die je op het ene platform maakt zijn direct zichtbaar op het andere platform, plus je kan alles instellen naar je persoonlijke voorkeuren.
In het kort: je hoeft dus niet nog een gebruikersnaam en wachtwoord te onthouden, je kan gewoon je Twitter informatie gebruiken.

Je kan Twitcasting via de volgende link vinden: https://twitcasting.tv/

 

Hoe kom ik bij “Lounge Room”?

TAKA & SYU Lounge Room schema (voor februari 2021)

“Lounge Room” vindt dus exclusief plaats op Twitchcasting, dus je hoeft alleen maar in te loggen met je Twitter account en je bent al klaar.
Vanaf dat punt kun je naar TAKA’s account zoeken in de zoekbalk (Alpha999_TAKA), of gebruik de volgende link: https://twitcasting.tv/alpha999_taka?r6060

De dagen waarop de heren streamen verschillen, maar worden wel aan het begin van de maand vooraf bekendgemaakt. Ze posten altijd een schema op hun social media, en op de dag zelf laten ze nog even weten wanneer ze gaan beginnen, mocht je het vergeten zijn. Je kan het schema voor deze maand hier rechts bekijken (klik op de afbeelding om deze te vergroten zodat deze beter leesbaar is!).
Alle tijden aangegeven op het schema zijn wel voor de tijdzone van Japan, dus je moet even uitzoeken wanneer het voor jouw tijdzone geldt (hier in Nederland lopen we ongeveer 8 uur achter, dus “Lounge Room” begint meestal om 13:00 uur en “Lounge Radio” om 16:00 uur, als we weer op zomertijd gaan leven is het een uurtje later).

SYU heeft dit al in het interview gezegd, maar laat me dit nog een keer naar boven brengen: hij begrijpt Engels en kan jullie comments vertalen naar het Japans voor de rest van de chat en TAKA. De mannen besteden erg veel tijd om edere livestream uniek te maken, zelfs voor degenen die geen Japans of nauwelijks Japans spreken.
Dus ik kan jullie alleen maar aanraden om een kijkje te nemen, al is het maar een keer, zodat je het zelf mee kan maken!

Als een extra bonus, de eerstvolgende “Lounge Room” nadat dit artikel gepubliceerd is zal een speciale versie zijn. In plaats van hun gebruikelijke “blijf thuis” setup zullen de heren hun stream vanuit een recording studio doen, waardoor er nieuwe mogelijkheden zijn voor deze livestream. Je wil deze zeker niet missen!

 

Volg Alpha999

Alpha999


TAKA
🎂 02/21


masato
🎂 05/26

Any
🎂 ??/??

seiya
🎂 10/20

Syu
🎂 08/05

SHOW-TA
🎂 12/19

 

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie