KAMIJO // Achter het Masker (3/3): OSCAR

Bonjour! (Ik beloof dat dit de laatste keer is dat ik deze opening gebruik, voorlopig…)
Om je voor te bereiden op KAMIJO’s aankomende Europese tour “The Anthem”, hebben we deel één en twee van “Achter het masker” – serie al gedeeld. Nu is het eindelijk tijd voor de finale: deel drie.
In deel één behandelden we de EP “Symphony of The Vampire”, waarin KAMIJO het eerste deel van het verhaal vertelt van Lodewijk XVII, de Franse revolutie, de dood van Lodewijk XVI en Marie Antoinette, zijn ontmoeting met de graaf van Saint-Germain en zijn vriendschap met Ludwig van Beethoven.
In deel twee bespraken we de gebeurtenissen die op het album “Sang” plaatsvonden. Hierin vertelde KAMIJO ons over de ambitie van Lodewijk om een ideale wereld te creëren met de hulp van “emigranten”. Dit zijn overleden lichamen die zijn speciale bloed hebben gekregen. Deze lichamen wekken elektriciteit op, die het globale energietekort, waar deze wereld last van heeft, zou moeten helpen bestrijden. Er zijn echter veel vragen over de ethiek en moraal bij het gebruik van overledenen ten behoeve van de levenden en Lodewijk begint de graaf van Saint-Germain te betwijfelen.

Maar “Sang” is nog niet het einde van het verhaal. We hebben nog steeds het album “OSCAR” dat in 2022 uit is gekomen.
Op dit album bevindt Lodewijk zich nog steeds in de Verenigde Staten (hij reisde hierheen tijdens de gebeurtenissen in “Sang”) en Napoleon is als nieuw personage geïntroduceerd in dit verhaal. Er vinden nog al gebeurtenissen plaats op dit album, dus ik hoop dat je klaar bent voor dit laatste deel van deze serie.

Laten we beginnen!

 

“Een tijdperk eindigt. Ik had nooit gedacht dat je het met eigen handen zou doen.”

“OSCAR” heeft, net als “Sang”, geen historische inleiding of een grote videoversie die het begeleidt. Er is een videoclip voor “SHADOW OF OSCAR”, die bij het album werd geleverd, en een videoclip voor “Behind The Mask”, dat ruim een jaar vóór de release van het album was uitgebracht. Dit betekent helaas dat “Behind The Mask” als videoclip in deze recensie zal worden genegeerd.

Dit album bevat echter wel nummers van de singles “Eye of Providence”, “TEMPLE -Blood sucking for praying-“, “Symbol of The Dragon” en “Persona Grata”, die in 2019 en 2020 werden uitgebracht. Dit betekent wederom dat sommige gebeurtenissen die plaatsvinden op dit album al zijn aangeduid in deze singles. Aangezien we ons alleen focussen op de hoofdalbums, gaan we dat met deze recensie dat ook doen.

Net als de vorige delen is deze serie sterk gericht op het verhaal dat KAMIJO ons vertelt via zijn werken en dus veel minder op het muziekgedeelte. Daarom zullen muziek- of compositie aspecten amper worden benoemd. Je weet inmiddels wel welke muziekstijl je van KAMIJO kunt verwachten, toch? Net als de vorige delen in deze serie, vormt ook “OSCAR” geen uitzondering op die regel.😉

Het verhaal van “OSCAR” gaat vrijwel meteen verder waar “Sang” was geëindigd, beginnend met “AGENDA”. Geleid door een piano die het middenpodium neemt, levert KAMIJO de tekst van dit nummer in het Japans. In tegenstelling tot “Sang” bevat “OSCAR” voornamelijk Japanse teksten. Er staan slechts twee nummers op het album die grotendeels in het Engels worden gezongen. Maar daar gaan we het later over hebben.
“AGENDA” dient als een soort introductie op het album, waarbij er wordt terugverwezen naar de gebeurtenissen op het vorige album, zonder dit direct te vertellen. “Er was iemand die zowel het verleden als de toekomst kende. Mensen noemden hem een duivel en verwijderden hem van deze wereld.” Naar wie hij nou precies verwijst, laat ik aan jou over. Het roept ook de vraag op waar dit album om draait: “Wie is Oscar?”

Direct daarna volgt “Habsburg”. Deze naam herken je misschien wel als de familienaam van Marie Antoinette, de moeder van Lodewijk die tijdens de Franse Revolutie werd onthoofd door de guillotine.
Hoewel de teksten niet direct over de gebeurtenissen spreken, is het refrein van dit nummer behoorlijk interessant. “Heb meelij met het vervloekte bloed. Herover de gestolen troon. Met het bewijsmateriaal achtergelaten. Revolutie nu.”
Met hoe deze gebeurtenis beschreven is met “Symphony of The Vampire” in gedachten, lijkt het erop dat dit nummer vanuit het perspectief van Marie Antoinette is geschreven, vlak voor haar executie.

Het volgende is “SHADOW OF OSCAR”, waarvan ook een videoclip voor dit album is. De videoclip bevat KAMIJO en zijn ondersteunende muzikanten in wat we nu visueel het beste kunnen omschrijven als een “klassieke KAMIJO- stijl”. Maar het geeft ons niet veel informatie voor het verhaal.
De tekst vertelt verrassend genoeg ook niet zoveel. Ondanks dat “SHADOW OF OSCAR” een hele goede keuze is als leidende videoclip voor dit album, is het nog steeds een van KAMIJO’s bekende liefdesliedjes in een romantische stijl die slechts lichtjes op het verhaal van Lodewijk ingaan. Teksten zoals “Niemand kan alleen leven, zoals de maan en de zon die in de donkere nacht schijnen” en “Ik alleen lopen. Iemand die zo’n misdaad begaat, beseft de fout” vallen op tussen de verder contrasterende teksten over licht en duisternis, vermengd met gevoelens van liefde en natuurlijk rozen.

KAMIJO // SHADOW OF OSCAR (MV)

Hoewel “Symbol of The Dragon” niet de eerste single is uit deze serie die werd uitgebracht, het is wel de eerste die op het album verschijnt. “Sang” introduceerde Napoleon Bonaparte en de strijd om Waterloo al en de tekst van “Symbol of The Dragon” is absoluut met dit in gedachten gecomponeerd. De gebeurtenis wordt getoond vanuit de ogen van Napoleon die zijn leger leidt. “Een boodschapper gestuurd door de duivel die de wonden behandelt” illustreert de instructies van de graaf van Saint-Germain. “Een nederlaag spelen en terugtrekken om de troon door te geven aan de toekomstige koning.”

“Rock is dood? Nee! Nee! Nee! Nee!”Beautiful Rock’n Roll” levert op instrumentaal vlak precies wat de naam doet vermoeden. Hoewel het niet dezelfde impact heeft als “Vampire Rock Star” op “Sang”, heeft het absoluut een vergelijkbare sfeer dat ongetwijfeld luisteraars zal trekken en ik twijfel er geen seconde aan dat dit een erg populair nummer zal zijn op tijdens de liveshows.
De tekst geeft ons niet veel informatie dat gerelateerd is aan Lodewijks verhaal, maar met de rock-’n-roll en vampier elementen in gedachten, kun je hier nog wat vage verbanden leggen als je dat zou willen. Het is ook een van de liedjes die voornamelijk in het Engels wordt gezongen.
“Mooie roos is, “Nooit eindigende rock-’n-roll”, rock is nog niet dood!”

Zoals je weet hebben we deze driedelige serie “Achter het Masker” genoemd. Vanaf het allereerste begin hebben we gezegd dat we ons er goed van bewust zijn dat KAMIJO een nummer met dezelfde naam in zijn discografie heeft. Als je hoopte dat we deze naam vanwege het nummer gekozen hebben, moeten we je helaas teleurstellen. We streefden een andere betekenis na dan de betekenis die in deze tekst wordt weergegeven. 😉
Behind The Mask” is ook een van KAMIJO’s liefdesliedjes waarbij de tekst een droevig verhaal vertelt. In plaats vanuit zijn eigen perspectief te spreken, lijkt KAMIJO te zingen voor een vrouw dat misschien wel een liefdesbelang is. “Als je huilt in dat masker, zal ik je naar de wereld van dromen leiden en je dicht bij me houden.”
Opnieuw lijkt “Behind The Mask” geen deel uit te maken van Lodewijks verhaal – of in ieder geval niet voor zover zichtbaar is op basis van teksten en het overkoepelende verhaal. Als KAMIJO wel ergens goed in is, is het wel schrijven van liefdesliedjes en dit nummer bevestigt dit nogmaals. “Als we ons hart samenbrengen dat we het aan niemand kunnen vertellen, verbrijzelt het masker zonder een geluid te maken.”

Hetzelfde kan helaas gezegd worden over het volgende nummer, “fairytale“. Net als “Mystery” en “mademoiselle” bij “Sang”, heeft “fairytale” niets te maken met het overkoepelende verhaal en voegt het alleen een extra vinkje toe aan KAMIJO’s verzameling aan liefdesliedjes. Dit keer met een meer sprookjesachtig thema, zoals de naam al suggereert.
“Wanneer ik de bladzijde omdraai, begint de naald te bewegen, verdwaal in je verhaal, ongeveer voordat we elkaar ontmoeten, staar ik je van een kleine afstand aan.”

“Een acceptabel persoon, voornamelijk een diplomatieke vertegenwoordiger die aanvaardbaar is voor de regering waarbij zij zijn geaccrediteerd.”
Hoewel het in KAMIJO’s bekende liefdes-achtige tekst verborgen is, is “Persona Grata” eigenlijk een voortzetting van het verhaal van Lodewijk. De wat meer theatrale introductie suggereert dit al een beetje.
Verrassend genoeg is het ook de laatste van de singles die vóór het album zijn uitgebracht, maar verschijnt het hier als tweede van de set in de lijst.
De songtekst is niet echt direct, maar spreekt over een organisatie met een enigma en over een Gevallen Engel die niet onder controle kan ademen. “Voor ik het wist, was ik medeplichtig geworden.”

Op dit moment komt de informatie van KAMIJO’s eigen synopsis pagina overeen met de gebeurtenissen die plaatsvinden in de teksten. Je hebt alleen beiden nodig om het volledige verhaal achter zijn werk te kunnen begrijpen, omdat de teksten alleen veel meer suggestief en poëtischer zijn. Helaas is deze pagina inmiddels verwijderd van de website van KAMIJO, dus ik zal het zo goed mogelijk samenvatten voordat we weer verder gaan:
Evan heeft de verschijning van de graaf in de media niet gemist om de “emigre” te promoten. Na zijn mislukking met het bloed van Napoleon verandert hij zijn doelwit in iemand minder dan de graaf. Door hem te benaderen met een deal om Napoleon te ruilen met de graaf, gaat de graaf akkoord. De deal eindigt in een vuurgevecht waarbij Christophers baas Carlson wordt neergeschoten en bewusteloos wordt achtergelaten. Maar met de hulp van Napoleon (die op eigen kracht van de Crimson Family wist te ontsnappen) werd verdere schade voorkomen.

De graaf ging naar het Witte Huis om deze gebeurtenissen aan de president te rapporteren, maar werd in plaats daarvan gevangengenomen door Evan, waar uiteindelijk zijn bloed werd afgenomen. Hij kreeg het vaccin dat het antiverouderingsproces tenietdoet, waardoor de graaf een maand later overlijdt. Evan zet zijn onderzoek voort met het bloed van de graaf. Deze keer in een poging het eeuwige leven te verkrijgen, maar uiteindelijk faalt hij opnieuw. De graaf was ook geen “OSCAR”.

Geconfronteerd met de ernstige energietekorten verlangden de mensen over de hele wereld naar “emigres”. De mensen werden wanhopig, omdat de dood van de graaf het onmogelijk had gemaakt om “emigres”te creëren.
Lodewijk, de echte “OSCAR”, verschijnt voor deze mensen en redt de wereld.

Ik ben nu al vooruitgesprongen, omdat ik de conclusie al bij deze samenvatting heb toegevoegd. Maar we hebben nog een aantal liedjes om naar te kijken. Dit is ook het punt waar deze serie verrassend moeilijk wordt, omdat er veel “aannames” en “speculaties” gedaan moeten worden op de poëtische stijl waarin KAMIJO zijn teksten heeft gepresenteerd. Maar ik zal mijn best doen, dat beloof ik je!

Beginnend bij “Eye of Providence”, de eerste van de singles die tussen “Sang” en “OSCAR” werden uitgebracht. Het is ook het andere nummer dat in het Engels wordt gezongen, zonder dat er Japans in de tekst voorkomt.
Gebaseerd op de synopsis, “Eye of Providence” zou Evans acties en onderzoek naar het eeuwige leven kunnen illustreren, als je het verhaal in gedachten houdt terwijl je naar de tekst luistert. “Jullie zijn mysterieuze wezens, je bent lelijk mooi, zie je eigen, kwaadaardige zelf in het glas.”

TEMPLE ~真夜中に咲いた薔薇~” (TEMPLE ~Mayonaka ni Saita Bara~ // De roos die bloeide om middernacht) is de tweede single die vóór het album werd uitgebracht, maar de laatste is die in de lijst verschijnt. “TEMPLE” doet zijn naam eer aan door de tekst door een roos te beschrijven die midden in de nacht bloeide. “Ik hield van degenen die ik met mijn doornen raakte, ook al was het een tragedie. Op een dag zal het licht er doorheen schijnen.”
Of deze tekst naar Lodewijk suggereert, die terugkijkt op de gebeurtenissen die met de graaf hebben plaatsgevonden, valt niet met zekerheid te zeggen. Maar de tekst suggereert hoop, zelfs als de maan verdwijnt.

Het titelnummer van het album is uiteraard “OSCAR” en het zou raar zijn als dit geen deel uitmaakte van Lodewijks verhaal, vind je ook niet? “Het is de natuur van de mens om weerstand te bieden aan de prijs van verlies.”
Het is waarschijnlijk veilig om aan te nemen dat graaf van Saint-Germain op dit punt is overleden, alleen al op basis van die zin. De teksten zijn ook geschreven vanuit het oogpunt van Lodewijk, wat overduidelijk is als je naar de tekst kijkt. Lodewijk schuift, ondanks al zijn bedenkingen bij “Sang” (wat de hele reden was voor de graaf van Saint-Germain om naar voren te treden), langzaam zijn twijfels opzij. “Als ik naar voren kom, zal de geschiedenis van de koninklijke familie eindigen. De sterren aan de nachtelijke hemel schijnen dat dit mijn lot is.”
De echte “OSCAR” wordt eindelijk onthuld. “Ik wil omringd zijn door de liefde van mensen, als je mij accepteert. Ik ben OSCAR.”

Avec toi ~君と共に~” (Avec toi ~kun to tomo ni~ // Avec toi ~met jou~) is een van KAMIJO’s favoriete liedjes op het album (volgens zijn recente interview met Asianstyle.cz) en als je iets van KAMIJO weet, is het makkelijk te begrijpen waarom. Het is opnieuw een van zijn hoopvolle, poëtische ballades, druipend van de liefde. Deze hele serie heeft Lodewijk gesproken over hoe hij een wereld wil creëren op basis van liefde en “Avec toi” weerspiegelt deze wens heel goed. Gedurende deze hele serie heb ik fragmenten van de tekst van elk van deze liedjes geciteerd, maar ik kan op geen enkele manier een “fragment” voor dit liedje maken, dus in plaats daarvan krijg je het refrein en een couplet. Dit is alleen maar vanwege hoe erg de gevoelens die Lodewijk de hele serie heeft geprobeerd uit te drukken weerspiegelt.
“Ik loop met je mee, ook al heeft het geen vorm. Het maakt me niet uit, geloof me. Laat het me weten, alsjeblieft. Heb je het ontvangen? Kun je dit gevoel in je hart horen? Kun je mij horen? Ik zal altijd van je houden.”

Het album wordt afgesloten met “NOBLESS OBLIGE”, waarmee het verhaal nu letterlijk rond is.
Dit album begon met “AGENDA” en de compositie van “NOBLESS OBLIGE” is vergelijkbaar met het punt dat je meteen het gevoel hebt dat je teruggestuurd bent naar het begin van het album. Maar de tekst verwijst helemaal terug naar “Symphony of The Vampire”, waarin hij spreekt met de jongen achter de tralies in de tempeltoren.
In deze serie wordt verschillende keren naar de vervangende jongen verwezen. Soms met Lodewijk in hetzelfde liedje, maar deze keer lijkt het erop dat alleen Lodewijk zelf wordt genoemd. De menselijke versie van Lodewijk dan, niet de vampier die nog steeds leeft.

Bovendien keert “NOBLESS OBLIGE” ook nog terug naar de compositie van “Throne”, het laatste nummer op de EP “Symphony of The Vampire”.
KAMIJO heeft dit lied verwezen als het “8ste deel van Symphony of The Vampire” en dit kan ik absoluut niet ontkennen. Dit lied voelt absoluut alsof het thuishoort op de EP die in 2014 is uitgebracht, ondanks het heel veel later in de tijd is uitgebracht.
“Als je in deze wereld was, als ik ergens leef, wil ik samen naar deze prachtige lucht staren, beste XVII.”

 

Conclusie

Vanaf het moment dat ik “Sang” af had, wist ik dat “OSCAR” de moeilijkste release in deze serie zou worden. En dat was echt een understatement! Eerlijk gezegd heeft het onderzoek en het schrijven voor dit deel minstens drie keer zo lang als de andere twee delen samen geduurd, vooral vanwege hoe “modderig” de liedjes op dit album eigenlijk zijn. Het verhaal van Lodewijk zit zeker in “OSCAR”, maar er zijn ook veel andere liedjes die weinig met Lodewijk te maken lijken te hebben. Tenminste, dat denk ik.

KAMIJO’s eigen synopsis voor dit album ook relatief kort, wat betekent dat het ook moeilijker was om de beschreven gebeurtenissen te scheiden en te koppelen aan de liedjes op “OSCAR”. Zoals ik al zei in de conclusie van “Sang”, betekent dit dat er mogelijk onnauwkeurigheden in deze artikelen kunnen voorkomen. Maar de enige persoon die we om meer opheldering kunnen vragen, is KAMIJO zelf. (En geloof me, ik hem graag meer over dit onderwerp zou willen vragen als ik ooit de kans krijg om dat te doen!)

Na de gebeurtenissen van “OSCAR” zal Lodewijk terugkeren als koning en hartelijk worden verwelkomd door de mensen van deze wereld – aldus KAMIJO zelf in ons recente interview. Persoonlijk kijk ik er naar uit hoe dit verhaal van Lodewijk vanaf nu verder gaat en ik hoop jij ook!
Voor nu hoop ik dat je genoten hebt van de drie delen van onze “Achter het Masker”-serie, en wie weet komt er in de toekomst nog een vierde deel!

 

Photographer & Translator of Arlequin Magazine, Photography & Creations | Website

Misaki is de eigenaar van Angry Juice Official, een klein bedrijfje dat knuffels in een kawaii stijl maakt.
Haar stijl is geïnspireerd door ヴィジュアル系 (Visual Kei), cosplay, anime en andere elementen uit de Japanse popcultuur.

Voor Arlequin is ze voornamelijk actief als fotograaf tijdens live shows, maar ze helpt soms ook mee als vertaler voor de Nederlandse versie van het project en dingen voor Arlequin Creations.

Ze spreekt Nederlands als moedertaal, maar begrijpt ook Engels.

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie