Versailles // Een mijlpaal die wordt gevierd door “JUBILEE”

“JUBILEE” is het eerste major album van Versailles onder Warner Music Japan. Met deze nieuwe release komen een variatie van nieuwe kenmerken en geluiden, evenals een geweldig optreden wat je aan het denken zal zetten.

De tracks op dit album wijken af van het zwaardere, symphonic metal geluid naar een zachterige, vlierige neo-klassieke stijl die Versailles nooit eerder geprobeerd heeft. Hoewel de nummers een vergelijkbaar thema van tragedie en voorbestemde romantiek hebben zijn de melodieën niet zo duister als voorgaande composities. De serie van nieuwe inspanningen zijn duidelijk merkbaar, moeilijk te missen zelfs. Je kan zelfs verbaasd zijn over de akoestische melodie in “Amorphous”, een sprookjesachtig ballad die zacht en simpel is, in tegenstelling tot de rivaliserende gitaren die ze meestal opvoeren. Daarnaast springt TERU er het meest uit met zijn martelende, krachtige en snelle composities, en de melodie die hij gecomponeerd heeft voor “愛と哀しみのノクターン (Ai to Kanashimi no Nocturne)” is een enorm contrast ten opzichte van zijn voorgaande werken, maar het heeft het neo-klassieke thema toch duidelijk weten te vangen. Ook niet te vergeten: KAMIJO geeft zijn positie van lyrics schrijven voor twee nummers af aan HIZAKI. Een daarvan is “月下香 (Gekkakou)”, welke ook gebruik maakt van Latijn. Een nieuwe stap voor Versailles. De Latijnse zang in dit nummer is erg interessant, maar ook ietwat misplaatst met uitzondering van hoe het samen gaat met de donderende melodie. Op het gebied van lyrics voegt het weinig toe, behalve de overkoepelende mysterieusheid van het nummer.

De opening track, “God Palace -Method of Inheritance-“ is zeker het sterkste nummer op “JUBILEE” en waarschijnlijk KAMIJO’s grootste compositie tot nu toe. Het is een episch verhaal van het album, een intimiderende en indrukwekkende 10 minuten en 30 seconden. Het nummer is opgedeeld in 4 fases: The Birth of a God, An Age of Upheaval, Destiny en The End of Eternity. De melodie past zich aan de fases aan, en de intensiteit ervan, evenals de passie en wederopstanding beschreven in de lyrics maken deze track zeker de moeite waard om te benoemen. Het duikt in de aard van de mensheid en het lijden ervan, evenals de lotbestemming, een terugkerend thema, vanuit verschillende invalshoeken en fases van het leven. Het is een paragon van kwaliteit en inspanning van ieder member. Een andere highlight van het album is de volgende track, “Ascendead Master”. Dit nummer is het meest commercieel, prachtig, maar helaas voorspelbaar. Het is catchy en slim, hetgene wat duidelijk aantrekt is de muziek video aangezien vampieren tegenwoordig een grote aantrekkingskracht hebben op de fans. Een plezierige bijkomstigheid is de gitaarsolo van een minuut lang, welke voornamelijk de nadruk legt op de kracht van rivaliserende twin gitaren.

“JUBILEE” is ook erg speciaal omdat het de laatste werken van bassist Jasmine You bevat, evenals zijn nagedachtenis. Zijn herinnering in het bijzonder is vastgelegd in het nummer “Serenade”, welke speciaal voor hem geschreven is. HIZAKI’s compositie is etherisch, vol van licht. Het verwerkt piano en viool in het nummer die niet alleen toevoegen aan de neo-klassieke en Chriselijke thema’s, maar ook aan het sentiment van KAMIJO’s lyrics tegenover Jasmine You, en het verlies wat de band geleden heeft. Het is een speciaal nummer, niet alleen voor Versailles, maar ook voor de fans.

Dit album, “JUBILEE”, staat voor een nieuwe fase van groei voor Versailles en hun originele esthetiek. Ze hebben gewaagd geëxperimenteerd met hun sound en hun talenten, en de moeite is indrukwekkend. Fans kunnen deze nieuwe kenmerken omarmen of afstoten, maar als een geheel kan “JUBILEE” zeker staan als een voorbeeld van totale esthetiek.

 

Release informatie

Ben je geïnteresseerd in het idee om de band te steunen door je eigen kopie van de release aan te schaffen? Dan heb ik hier wat informatie om je op weg te helpen:

Holy Grail
(Regular edition)
01. MASQUERADE
02. Philia
03. Thanatos
04. Flowery
05. Remember Forever
06. DESTINY -The Lovers-
07. DRY ICE SCREAM!! [Remove Silence]
08. Threshold
09. Judical Noir
10. Love Will Be Born Again
11. Vampire
12. Faith & Decision
13. The Theme Of Holy Grail
Holy Grail
(Limited edition A)
01. MASQUERADE
02. Philia
03. Thanatos
04. Flowery
05. Remember Forever
06. DESTINY -The Lovers-
07. DRY ICE SCREAM!! [Remove Silence]
08. Threshold
09. Judical Noir
10. Love Will Be Born Again
11. Vampire
12. Faith & Decision
13. The Theme Of Holy Grail

DVD:
01. Personal Edit Music Video Of Masquerade KAMIJO Ver.
02. Personal Edit Music Video Of Masquerade HIZAKI Ver.
03. Personal Edit Music Video Of Masquerade TERU Ver.
04. Personal Edit Music Video Of Masquerade MASASHI Ver.
05. Personal Edit Music Video Of Masquerade YUKI Ver.
06. KAMIJO Interview & Special Making
Holy Grail
(Limited edition B)
01. MASQUERADE
02. Philia
03. Thanatos
04. Flowery
05. Remember Forever
06. DESTINY -The Lovers-
07. DRY ICE SCREAM!! [Remove Silence]
08. Threshold
09. Judical Noir
10. Love Will Be Born Again
11. Vampire
12. Faith & Decision
13. The Theme Of Holy Grail

DVD:
01. Masquerade (MV)
02. Vampire (MV)
03. DESTINY -The Lovers- (MV)
04. Philia (MV)

Artiest: Versailles
Release: JUBILEE -Method of Inheritance-
Release datum: 20 januari 2010
CD nummer: WPCL-10755 / WPZL-30169/70

 

Extra informatie

Het is je inmiddels vast wel opgevallen dat de stijl waarin deze review geschreven is afwijkt van sommigen van de andere reviews die op het magazine terug te vinden zijn. Dit is omdat dit review geschreven is door Khalia S, een van de gastschrijvers voor Arlequin Magazine.
Aangezien Khalia zelf geen Nederlands spreekt maar haar werk toch beschikbaar wilde stellen voor de Nederlandse lezers is de Nederlandse vertaling gemaakt door 雪 (Yuki).

 

Khalia is al lange tijd fan van Japanse rock en metal, en schrijft er soms graag over.

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie