Y-xiz // Een duivel en een god aan iedere kant van de verticale as

Y-xiz is een Stijlvolle Hard Rock band bestaande uit vocalist yesk en gitarist You., geïnspireerd door mythologie, retro films en theater en een sound dat z’n wortels heeft in hardrock – zoals de omschrijving al suggereert.

Het duo bracht hun eerste single “Guilty” in februari van 2023 uit, tegelijkertijd met hun tweede single “RING”. Op dezelfde dag dus. Op het moment van schrijven hebben ze 8 singles in totaal op hun naam staan, en laten ze daarmee zien dat hun muziek niet gelimiteerd is tot een stijl of een enkel thema.
Van wat ik begrijp is Y-xiz nog redelijk onbekend, want de heren lieten hier zelf achter de schermen tijdens de voorbereidingen voor dit interview al iets over vallen. Alleen maar redenen om ze vandaag aan jullie voor te stellen middels dit interview, niet? Ik wil niet teveel verklappen in deze introductie, want ik wil veel liever dat jullie Y-xiz zelf meemaken dan dat jullie mijn woorden voor lief nemen.

Dit interview is met yesk en You., maar ze hebben wel een speciaal verzoek ingediend. Een waar ik het helemaal mee eens ben.
yesk en You. zijn degenen op de voorgrond, je ziet ze in hun muziekvideo’s en tijdens hun live shows, maar Y-xiz wordt niet alleen mogelijk gemaakt door hun twee, maar ook dankzij de hulp van extreem getalenteerde muzikanten zoals Rin (gitaar) en Yo-hey (drums) (beiden ex.Scarlet Valse), Shigure (basgitaar) en natuurlijk staff, zoals Sakura voor het arrangeren en het opnemen van ieder numer, en Takamasa Nishibayashi voor de designs van de covers voor elk van hun werken. Om er maar een paar te noemen.

Zijn jullie klaar om de wereld van Y-xiz te stappen? Dan let’s go!

 

“Ik wilde een element van sex appeal aan z’n uiterlijk en werkstijl toevoegen.”

Om het interview officieel te openen, kunnen jullie jezelf alsjeblieft eerst even aan onze lezers voorstellen?
yesk:Ik ben yesk, de zanger. Leuk om jullie te ontmoeten.
You.: Ik ben You., de gitarist. Alleen de “Y” is een hoofdletter, het laatste is een punt, en de uitspraak is “yo”.

Samen vormen jullie Y-xiz, end at is zonder twijfel een van de uniekere bandnamen tegenwoordig. Zit er een verhaal achter deze naam?
yesk: We waren aan het praten om Y-xiz iets met de letter “Y”, het initiaal voor zowel You. en yesk, te noemen. En het is een woord dat voortgekomen is uit de Y-as (verticale as) die wordt gebruikt in wiskunde.
Door werken die een as (kern) hebben en geboren zijn in de coördinaten van min, nul en plus waren we in staat om ze van verschillende kanten te benaderen.
You.: Oh ja, de y-as die yesk suggereert was zeer goed wat de betekenis betreft. Ik heb een mythische afbeelding van mezelf als de duivel aan de onderzijde van de verticale as, yesk als de god een de bovenkant, vechtend voor de mensen op de horizontale as (ground), en Y-xiz die van de onderzijde naar de top klimt. Het dient ook als een as om de huidige positie te laten zien.

Met de mythische afbeelding van You. als de duivel aan de onderzijde en yesk als de god aan de bovenzijde vraag ik me toch af wat jullie de perfecte combinatie voor dit project maakt?
yesk: Het is lang geleden dat ik You. heb leren kennen. Maar hij heeft me altijd verteld dat hij ooit een band met mij wilde vormen. Ik denk dat het ten tijde van mijn overstap naar een solocarrière was dat hij naar me toe kwam met het idee om een band te vormen. We bespraken verschillende dingen, en ik realiseerde me da tik samen wat coole muziek wilde maken.
You.: Ik was vanaf de allereerste keer dat we met hem speelden op tour al aangetrokken tot zijn zangstem, en ik wilde dat hij wat van mijn nummers zou zijngen. Dus toen hij naar Tokio kwam met zijn band benaderde ik hem. Totdat hij naar Tokio kwam had ik mijn blik al verbreed naar andere zangers, maar er was niemand beter dan hij. Voordat ik yesk ontmoette had ik Seth gevraagd om me te helpen, maar door verschillende omstandigheden is dit het niet geworden, en is hij sindsdien een geweldig talent.

Jullie omschrijven Y-xiz als een “Japanse Stijlvolle Hard Rock Band”, maar ik heb het gevoel dat verschillende mensen deze omschrijving anders op zullen vatten. Om het meteen recht te zetten, kunnen jullie het concept in wat meer detail omschrijven?
yesk: Toen we nadachten hoe we ons werk aan de wereld wilden tonen wilden we voornamelijk dat mensen weten dat Y-xiz een Japanse band is. Ik voegde “Stijlvol” toe omdat ik een element van sex appeal aan z’n uiterlijk en werkstijl toe wilde voegen. Ik denk dat dat is wat Hard Rock Band betekent.
You.: Het is onze bedoeling om werken te creëren met wortels in een hard rock sound, met een focus op melodieën en visuals die aan een bepaalde Japanse aethestiek voldoen.

 

“Y-xiz brengt geen nummer of MV uit totdat ze er tevreden mee zijn, dus beiden kosten tijd.”

Natuurlijk wil ik ook meer weten over jullie muziek, maar voordat ik in elk nummer duik ben ik toch wel nieuwsgierig naar jullie inspiraties. Aangezien jullie werk me erg doet denken aan de boeken en verhalen die ik in m’n vrije tijd lees.
yesk: Ik houd van mythologie, de ruimte, retro films en theater, en sommige van mijn nummers zijn daar direct door beïnvloedt. Ik wilde bijvoorbeeld lyrics schrijven die makkelijk te begrijpen waren, dus “Silence” is geïnspireerd door Romeo en Juliet, en “Zealous” is geïnspireerd door The Phantom of the Opera. Voor een origineel verhaal schrijf je een verhaal over een fantasiewereld of maak je er een afbeelding van, voeg dan de melodie op een orkest toe en schrijf de lyrics door het verzamelen en verbinden van woorden die tot je komen. Er zijn er veel.
Ondanks dat er een variatie tussen de nummers zit, vinden ze allemaal plaats binnen de lijnen van Y-xiz. Er is dus een connectie tussen de nummers. Maar, aangezien ik het beeld creëer dat ik krijg nada tik You.’s nummers beluister is de chronologie van ieder nummer anders, en de locaties en karakters zijn ook iedere keer verschillend.

Ik ga jullie eerste twee nummers, “Guilty” en “RING” even samenvoegen voor deze vraag. Afgezien van dat ze beiden een sterke start voor jullie als band geweest zijn, zijn ze ook totaal verschillend. Kunnen jullie me wat meer vertellen?
yesk: Toen ik het nummer voor het eerst hoorde was de titel “Guilty”, en begon ik met mijn eigen interpretatie van “zonde”. Naarmate ik er meer en meer naar luisterde, gedeeltelijk door de gitaar, dacht ik: “is dit geen akte die een proportionele hoeveelheid schuld uitdrukt?”, en drukte ik iets zoals de stomheid van mensen uit.
“RING” is eigenlijk het tegenovergestelde. Toen ik het nummer in handen kreeg vroeg You. me om het te schrijven met het thema “R.I.P” in het achterhoofd. Reincarnatie is een van mijn favoriete thema’s, dus kwam ik met een paar verhalen. Een ervan was “de ziel en het lichaam leven los van elkaar, elke combinatie is uniek. Je komt nooit opnieuw tot leven, en de jij die je nu bent is de enige”. Ik schreef het gebasseerd op het thema van “bestaan”. Ik heb zelf herinneringen van voordat ik geboren werd, en als ik over deze gevoelens schrijf voel ik meer van de kracht van het leven.
You.: Ik stelde “Guilty” en “RING” als voorlopige titels voor toen de lyrics en melodieën nog in hun originele fase waren. “RING”’s aanvankelijke werktitel was “R.I.P”. Nadat ik erover nadacht besloot ik dat “RING” een goede keuze zou zijn vanwege z’n thema van reincarnatie, en de lyrics voor beide nummers zijn gebasseerd op dat thema, dus daarom is het die titel geworden.

Y-xiz // Guilty (MV)

 

Dan wil ik jullie nu naar jullie nummer “Silence”, vragen, welke ook jullie meest recente muziekvideo (op het moment van schrijven) is. Het nummer werd echter flink wat tijd voor de video uitgebracht. Zelf omschrijven jullie het nummer als “een snel nummer dat stilte en beweging in elkaar verweeft terwijl het een intens, vluchtige, prachtige melodie heeft”, maar er zit ook een verhaal achter, of niet?
yesk: “Silence” was het eerste waar ik met Y-xiz aan werkte. Ik denk dat You. op hetzelfde moment aan “Guilty” bezig was. Laten we voor de eerste bandfoto voor zwart gaan! Nadat ik met hem sprak besloten we om eerst de MV voor “Guilty” op te nemen, en werd alleen het nummer voor “Silence” uitgebracht. We hadden aanvankelijk gepland om er ook een MV voor op te nemen.
You.: Sinds “Silence” voltooid werd wilde ik er al een nalatenschap voor maken via een muziekvideo. Het duurde echter even voordat ik het plaatje ervoor rond had. Ik wilde de MV eigenlijk korter na “Guilty” maken. Y-xiz brengt geen nummer of MV uit totdat ze er tevreden mee zijn, dus beiden kosten tijd. Met nummers zoals deze en “Deephaze” geeft het verhaal me een beeld, dus wil ik er een muziekvideo voor maken, en ik denk dat die een goede optie zou zijn voor een MV.
雪 (Yuki): Ik wilde mijn mening over “Deephaze” nog even bewaren, maar ik kan het hier alleen maar mee eens zijn. We praten hier zometeen in wat meer detail over, maar van alle nummers die ik tot nu toe van jullie gehoord heb denk ik ook dat “Deephaze” de meeste potentie heeft voor een MV, vanuit het verhaal standpunt!

falldown” is jullie tweede akoestische nummer, en ook wat lyrics betreft jullie meest “duistere”. Ik heb zo’n gevoel dat er een reden was dat dit de tweede MV geworden is?
yesk: Ja, zeker. Ik houd van duistere nummers. Als ik een reden zou moeten geven om er een muziekvideo van te maken zou dat zijn dat “falldown” de spirituele wereld waar de hoofdpersoon van “Guilty” in woont. Ik stel me een staat voor waarin ik geen verlangens meer heb en alleen maar omringd wordt door wanhoop. Dat wilde ik visualiseren. Om de staat van geen energie en fysieke kracht uit te drukken heb ik dit nummer zittend opgenomen, en geen buikademhaling toegestaan. Ik heb de kamer ook pikdonker gemaakt.
You.: Dat klopt. (lacht) De nummers van Y-xiz hebben een thema en staan op zichzelf, maar “Guilty” en “falldown” zijn de enigen die elkaar opvolgen. “Guilty” wordt gek omdat hij het gewicht van zijn zonde niet aankan. “falldown” is een nummer over een persoon die alles verloren is en gevallen is, dus het is het meest duistere nummer. De muziekvideo’s voor deze twee nummers zijn tegelijkertijd opgenomen. Zelfs tijdens de opnames wilde ik hem laten zingen zonder dat hij er moeite in zou steken, dus heb ik hem laten zitten en zo relaxed mogelijk laten zingen, net zoals je in de MV ziet.

Devils Bless You” is een “klassiek hard rock nummer met een pakkende melodie, sound en ritme”, maar het is ook het meest vrolijke nummer in jullie verzameling tot nu toe, denken jullie ook niet? Is er een reden dat jullie dit nummer juist na “falldown” hebben uitgebracht, of is het slechts toeval?
yesk: Waarom maak ik contrastende nummers? Ik denk dat het vergelijkbaar is met wanneer je iets zouts wilt eten nadat je iets zoets gehad hebt. Er is geen verhaal dat deze twee nummers aan elkaar verbindt. Toen ik “Devils Bless You” voor het eerst hoorde had ik het idee dat het catchy moest zijn. Zo pakkend als de chorus is, ik probeerde te rijmen in de A en B melodieën en maakte ik gebruik van woordspelingen om de scenes wat lichter te maken. Het zou me blij maken als je ervan geniet tijdens het luisteren, en niet aan te moeilijke dingen denkt.
You.: Het is het meest vrolijke nummer tot nu toe! (lacht) We proberen actief om het beeld van de band niet te laten bepalen door de nummers die we tot nu toe uitgebracht hebben, of deze nou al voltooid zijn of nog in productie zijn. Ik zei dan weld at er een vervolg zit tussen “Guilty” en “falldown”, ik heb voor “RING” gekozen omdat het mijn eerste release was, dus ik wilde de vele mogelijkheden van Y-xiz laten zien.

Vanwege de chronologische volgorde kunnen we nu in meer detail over “Deephaze” praten. Dit nummer heeft een meer theateraal thema, en ik vind het persoonlijk interessant dat je een bioscoop als element gebruikt hebt in de lyrics. Dit nummer springt er ook echt uit vergeleken met de rest.
yesk: Situaties zoals “ergens waar het niet echt, maar wel nostalgisch is” en “je loopt door een dichte mist en er duikt ineens een bioscoop op” kwamen meteen in mij op, en ik heb een metafoor gecreëerd gebasseerd op de scenes die mensen zien als ze zweven tussen het leven en de dood. Ik heb dit geschreven terwijl ik aan het mixen was. Wanneer het licht dat door het kleine raam naar het scherm in de bioscoop het scherm raakt, zie je wat er op het scherm verschijnt. Maar hoe dicht je ook bij de bron van het licht komt, je zult niet zien wat er gebeurt toch? Ik denk dat als je in de bioscoop bent het voelt alsof je in een droom bent. Dit is het verhaal van wanneer ik klaar ben met het bekijken van die “droom”, en ik de bioscoop uit liep. Het is ook een van mijn favoriete nummers.
雪 (Yuki): Ik heb bij een bioscoop achter de schermen gewerkt, dus ik begrijp helemaal wat je bedoelt met het licht dat uit de projector komt. Er is iets magisch aan een bioscoop, en je kan de sfeer echt bepalen door de juiste muziek die in de zaal speelt voordat de film begint te kiezen. Dus deze lyrics spraken mij echt aan.

Zealous” doet ons erg denken aan de stijl vanヴィジュアル系 (Visual Kei) in de jaren 90, voornamelijk Malice Mizer. Je kiest hier ook voor een andere zangstijl, gemixt met een sneller, meer metal-achtig tempo…
yesk: Oh, mee eens. Er waren in de jaren 90 veel artiesten van hoge kwaliteit die erg verschillen met degenen van vandaag, en ik ben gek op ze. Natuurlijk denk ik dat Malice Mizer een grote invloed op me heeft gehad.
Tegen de tijd dat ik “Zealous” in handen kreeg was zelfs de melodie van het nummer al voltooid. Toen ik die melodie zong koos ik onderbewust voor de stem en zangstijl waarvan ik dacht dat deze het beste zou passen, maar kwam ik er ook achter wat ik leuk vond.
You.: Ik stelde me yesk’s stem voor toen ik de melodie maakte, dus ik ben tevreden met hoe het uit de verf gekomen is.

Y-xiz // Silence (MV)

 

Jullie nieuwste song “LOST EDEN” heeft een meer power-metal gevoel dan de voorgangers, en het voelt ook “lichter” aan qua lyrics. Hoor ik ook de invloed van X JAPAN, of beeld ik me nu dingen in?
You.: De invloed van X JAPAN is enorm, want ik ben fan. (lacht)
yesk: Ik kreeg de melodie al compleet in handen, maar ik wilde dat het meer betekenis had dan alleen het “verliezen” van de betekenis van LOST. En de plek waar ik in mijn nieuwe huis moest zijn, de plek die ik verloren was. Ik dacht dat het gevoel van LOST en EDEN zouden veranderen afhankelijk van hun eigen beslissingen en perspectieven. Ik weet niet wat de definitie van “licht” is, maar ik doe er niet luchtig over en heb het gemaakt met de boodschap dat het oké is om met hoop te leven.

Als ik naar jullie Spotify en Apple Music accounts kijk valt het me op dat “Guilty” en “RING” hier niet op staan. Daardoor missen we dus een stuk van jullie discografie. Is er een reden dat deze nummers niet beschikbaar zijn om te streamen?
You.: Het is wellicht al officieel aangekondigd tegen de tijd dat dit interview uitkomt, maar tegen het einde van mei, begin juni,, zullen we alle nummers die we vorig jaar uitgebracht hebben opnieuw uitbrengen als single collectie. (“Silence” en “falldown” stonden eigenlijk op de nominatie om niet meer beschikbaar te zijn, maar ze zijn vanwege een foutje geupdate.)

Ik ga er even van uit dat de meeste lezers niet bekend zijn met jullie nummers, dus nu ben ik nieuwsgierig welk nummer (of nummers) jullie hen aan zouden raden om een eerste indruk van jullie werk te krijgen? En omdat ik gewoon benieuwd ben, hebben jullie ook een persoonlijke favoriet?
You.: Nou, ik kan niet kiezen. (lacht) Want ik breng alleen nummers uit die ik leuk vind. Als ik echt moet kiezen dan zou ik zeggen “Silence”, want dit nummer is gevuld met de interesses die mijn roots zijn geworden.
yesk: Ik denk persoonlijk dat “RING” het beste is, omdat ik sterke herinneringen heb van toen ik het componeerde. Het eerste nummer waarvan ik zou willen dat iedereen het hoort is “Guilty”. Daarna wil ik graag dat je luistert naar wat je leuk vind.
You.: “RING” is ook goed!

 

“Het zou ons blij maken als je met ons mee zou doen om Y-xiz nog geweldiger te maken.”

Het is misschien een beetje vroeg om dit te vragen, zeker nu streaming steeds populairder wordt, maar hebben jullie plannen om in de toekomst ook een fysieke CD uit te brengen? Of willen jullie je liever richten op de digitale versies?
You.: Het zullen voorlopig digitale versies blijven, maar ik hoop op een dag fysieke CD’s te kunnen maken. Ik wil dan ook extra aandacht besteden aan de cover en de verpakking.

Ik hoop dat dit interview de interesse van lezers gewekt heeft om jullie muziek eens te gaan cheken, mochten ze dat nog niet gedaan hebben. Maar wat updates betreft, waar kunnen mensen jullie volgen?
You.: Ik denk dat de beste manier onze officiele X account, of de homepage is, wat updates betreft.

Hoe zit het met jullie toekomstplannen? Zijn jullie momenteel ergens mee bezig, of is er iets wat jullie graag zouden doen in de toekomst?
You.: Ja! We zijn momenteel nieuwe nummers en video’s aan het maken en zullen ze een voor een uitbrengen. Mijn droom is om op te treden in Tokyo Dome en een wereldtournee te doen!
yesk: Persoonlijk, want ik heb het nog nooit van m’n leven gedaan, zou ik graag willen optreden in vele verschillende landen. Ik wil meemaken hoe muziek echt grenzen overschrijdt door direct emoties uit te wisselen met iedereen die mij steunt.

Ik ben jullie dit hele interview al vragen aan het stellen, maar ik weet vrijwel zeker dat jullie ook iets aan de lezers willen vragen?
yesk: De nummers van Y-xiz zijn nogal breed, dus ik vraag me af of er iemand is die voor ze kan zingen. Als we live optreden zijn er momenten waarin ik wil dat je samen met mij zingt, dus wil ik je graag die vraag stellen.
You.: Zeker. Ik zou blij zijn als je het kunt zingen! Bij een live optreden bijvoorbeeld, zou het niet mogelijk zijn om alleen het refrein te zingen, of een call en response te doen?

Helaas betekent dit dat ik aan het einde van mijn lijst ben voor vandaag. Hebben jullie ter afsluiting nog een boodschap voor iedereen die meegelezen heeft?
yesk: We zijn een nieuwe band. We doen dingen om onze fans blij te maken, dus het zou ons blij maken als jullie met ons mee kunnen doen om Y-xiz nog geweldiger te maken.
You.: Dankjewel dat je tot het einde meegelezen hebt! Als je tot hier gelezen hebt denk ik dat je ten minste een beetje geïnteresseerd bent. Ik zal doorgaan met nummers uitbrengen waarvan ik met m’n volste vertrouwen kan zeggen dat ze cool zijn. Beluister ze alsjeblieft!

 

Volg Y-xiz

Y-xizyesk
🎂 11/07

You.
🎂 01/21

 

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie