Jupiter // Een nieuwe “Theorie van Evolutie”

Na het vertrek van vocalist ZIN zijn de overgebleven leden HIZAKI, TERU, RUCY en DAISUKE sinds afgelopen augustus terug met een nieuwe single, genaamd “Theory of Evolution”, en daarmee ook de eerste presentative van de skills van hun nieuwe vocalist KUZE.

KUZE is geen nieuw gezicht in de muziekindustrie, helemaal niet zelfs. Voordat hij overstapte naar Jupiter was hij de zanger van Concerto Moon, een neo-classical metal / power metal band die in 1996 opgericht werd. KUZE (als Atsushi Kuze) kwam echter pas in 2011 bij de groep, als vervanger van Takashi Inoue, tot zijn eigen vertrek in 2018.
Dat Atsushi Kuze Concerto Moon nu verlaten heeft betekent echter niet dat dit project op z’n einde gelopen is, hij is inmiddels vervangen door Wataru Haga.

Deze nieuwe single bevat in total 6 tracks, waarvan de laatste drie de instrumentale versies zijn van de eerste drie. Een interessante ontwikkeling om wel even vooraf te melden is dat het tweede nummer, “Bring me out”, in z’n geheel gecomponeerd en geschreven is door KUZE, en het derde nummer, “Angel’s wings”, een combinatie is van HIZAKI en KUZE. Waarom is dit interessant? Als je een beetje bekend bent met de werken van Jupiter dan is je wellicht opgevallen dat het meeste gecomponeerd is door HIZAKI. Dus om op de eerste single met een nieuw lid al meteen een volledig werk van dit nieuwe lid te zien is op zich al bijzonder, of niet?

 
Theory of Evolution
(Tekst & Muziek: HIZAKI)
Volgens HIZAKI is het concept van Jupiter gebasseerd op twee dingen: “het universum” en “mythes”. Ze hebben hun talent voor krachtige namen al vaker laten zien in zowel releases als individuele nummers, en “Theory of Evolution” is geen uitzondering op deze regel.
Zowel de naam van het nummer als de stijl ervan zijn krachtig, en wellicht wel een beethe mythisch. De krachtige sumphonische stijl voor de gitaren van zowel TERU als HIZAKI geven al een indruk dat dit nummer een compositie van HIZAKI is, maar verdere bevestiging hiervan komt van de manier waarop KUZE zijn stem presenteert. Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen KUZE en ZIN, voornamelijk dat ZIN een veel hogere stem en dus een hoger bereik heeft waar KUZE absoluut neit bij kan komen. HIZAKI heeft echter al vaker laten zien dat hij zijn composities kan complimenteren met de stijl van de zanger waarmee hij werkt, en ook deze keer is KUZE daar geen uitzondering op.

 

Jupiter – Theory of Evolution (MV)

 
Bring me out
(Tekst & Muziek: KUZE)
Ondanks dat het eerste nummer een bekende stijl was voor Jupiter, is het tweede nummer dat absoluut niet. De stijl van de zang is meer aan de duistere en zelfs sinistere kant, vergeleken met de titelsong, maar de vocalen zelf liggen ook meer op de achtergrond. Desondanks is het nummer net zo krachtig als z’n voorganger, en combineert deze het bombastische wat Jupiter al zo vaak heeft laten zien met een meer sinister classic (en dan bedoel ik niet klassiek!) metal tintje zonder echt af te wijken van het bekende Jupiter sound.
Het grootste verschil is echter dat de aandacht van de instrumenten niet op de gitaren ligt, zoals in vele nummers van Jupiter het geval is, maar dat het in plaats daarvan op de ritmische hoek ligt.
Ondanks dat Jupiter bekend staat om hun gitaarspel is het leuk om deze focus een keer op een andere manier te horen, ook al is het waarschijnlijk maar voor een enkele keer.

 
Angel’s wings
(Tekst: KUZE / Muziek: HIZAKI)
De vorige twee nummers lieten de ideeën, stijlen en voorkeuren van slechts een van de leden zien, maar wat gebeurt er als je deze twee mensen samen aan een nummer laat werken? Een combinatie van beiden, uiteraard. KUZE heeft een meer classic metal stijl, maar HIZAKI heeft duidelijk een voorkeur voor de symphonische, klassieke en power metal stijlen. KUZE’s voorkeuren uiten zich vooral in de vocalen, waarin hij zijn bereik naar beide richtingen laat zien met zowel diepe grunt-achtige noten en de hoge noten die we voorheen vaak van ZIN hoorden. HIZAKI zorgt ervoor dat de instrumentalen in de “klassieke” Jupiter stijl waar we dankzij voorgaande releases al aardig bekend mee zijn blijven.
Dit nummer is het perfecte antwoord op de vraag “wat gebeurt er als twee leden van Jupiter same naan een nummer werken?”, en als dit een indicatie is voor wat we in de toekomst kunnen verwachten dan ben ik nu al benieuwd naar de volgende releases.

 
Instrumental: Theory of Evolution, Bring me out & Angel’s wings
Zoals je al wel verwacht met instrumentale nummers is er een behoorlijk verschil als je geen zanger hebt in een nummer dat eerst wel met zang aan je voorgesteld is. Er is geen moment voor de instrumenten om zich achter een zanger te verschuilen, waardoor je noten hoort die je in de volledige lineup misschien niet had gehoord.
Zelfs zonder KUZE zijn alle nummers duidelijk herkenbaar als de werken van Jupiter, ondanks dat een nummer gecomponeerd is door een nieuw lid dat nog niet eerder iets voor de band gecomponeerd had.

 

Conclusie

Toen ZIN liet weten dat hij weg zou gaan bij Jupiter was ik toch wel een beetje geschokt. ZIN’s manier van zingen intrigeerde mij al vanaf de allereeste single “Blessing of the Future”, en ik heb zijn groei en evolutie vanaf dat moment ook gevolgd. Zijn stem werd al snel hét geluid van Jupiter, tenminste, voor mij. Dus natuurlijk was ik benieuwd wat een andere vocalist, die niet verder van ZIN af kon liggen, hiermee zou doen en wat voor veranderingen hij met zich mee zou brengen. Eni k weet vrijwel zeker dat ik niet de enige was met deze vraag.

KUZE heeft een geweldige keuze gemaakt door meteen een eigen compositie aan zijn eerste release met de band toe te voegen, want hiermee laat hij niet alleen zijn veelzijdigheid zien door zich aan te passen aan de wensen van Jupiter, maar ook zijn eigen voorkeuren en stijl zonder dat hij gedwongen wordt om binnen de figuurlijke lijntjes te blijven kleuren. Ik ben nog steeds benieuwd naar de toekomst van Jupiter, niet alleen voor ons fans, maar ook voor de leden zelf. Zeker als ze besluiten om nummers van “de oude lineup” in hun live shows te gaan betrekken. Wat voor limitaties en verrassingen zullen ze vanaf nu op hun pad tegenkomen? Tijd zal het leren!

 

Release informatie

Ben je geïnteresseerd in het idee om de band te steunen door je eigen kopie van de release aan te schaffen? Dan heb ik hier wat informatie om je op weg te helpen:

Theory of Evolution
01. Theory of Evolution
02. Bring me out
03. Angel's wings
04. Theory of Evolution -instrumental-
05. Bring me out -instrumental-
06. Angel's wings -instrumental

Artiest: Jupiter
Release: Theory of Evolution (single)
Release datum: 8 augustus 2018
CD nummer: ZRJP-9803

Verkrijgbaar via: Amazon / CDJapan / Spotify

 

Volg Jupiter

Jupiter

KUZE
🎂 06/20

HIZAKI
🎂 02/17

TERU
🎂 04/10

RUCY
🎂 12/04

DAISUKE
🎂 01/08

 

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie