G.L.A.M.S // De taalbarriére doorbreken met “TWILIGHT AFTER THE RAIN”

Toen G.L.A.M.S aankondigden dat ze weer op tournee door Europa gingen ondanks de ontwikkelingen rond COVID-19 had ik het idee dat het niet het beste moment was voor een interview. Ik heb namelijk zeer recentelijk nog met vocalist en bandleider Mikaru gesproken voor een kort mail-interview over het nieuwe album! Dit was weliswaar een kort interview met slechts een paar vragen, maar aangezien Mikaru zo verschrikkelijk goed is in mijn vragen beantwoorden had ik echt geen idee wat ik hem nog meer over deze release kon vragen.

Deze informatie kwam uiteindelijk bij de band terecht, aangezien ik tegen de tourmanager had gezegd dat ik niet zou weten wat ik nog zou moeten vragen. Maar het werd al heel snel duidelijk dat dit nieuws nogal hard aan kwam bij de heren van de band. En vervolgens kwamen er een hoop “alsjeblieeeeft ☹?”-type berichten mijn kant op. Als je mij ook maar een beetje kent dan weet je dat mijn grote zwakte zielige gezichten is, dus heb ik m’n best gedaan om toch nog met een paar vragen op te proppen te komen. Hun blije gezichten en enthousiaste antwoorden maakten het zeker de moeite waard!
Vooral omdat de heren op het moment van dit interview al wisten dat dit hun laatste show in Europa zou worden. De finale van de tour die een dag later in Brussel gepland stond was namelijk al afgelast vanwege de pandemie. Nog een extra reden om deze show zo leuk mogelijk te maken met de middelen die we hebben.

Het interview is deze keer met alle leden van de band, maar aangezien G.L.A.M.S niet bepaald nieuwe gezichten zijn hier op Arlequin Magazine heb ik besloten om de introductie deze keer over te slaan. Jullie weten wie ze zijn, toch?

Dus, laten we aan het interview beginnen!

 

Let’s start!

Vocalist Mikaru
Foto gemaakt door Arlequin Photography

Jullie zijn momenteel op tournee om het nieuwste album “TWILIGHT AFTER THE RAIN” te promoten. Een beetje vreemd, aangezien het album pas tijdens deze tour als pre-release uitgekomen is. Daarom kenden fans maar twee nummers: “In Endless Rainfall” en “Another Lonely Day”. Hoe reageerden ze op de nieuwe nummers tijdens de show?
Mikaru: De fans waren vooral met “In Endless Rainfall” echt geweldig. Dit nummer is bedoeld om samen te zingen, en ik heb het idee dat ze echt naar mijn muziek geluisterd hebben. Dit maakte me echt heel blij.
Tetsuto: Mijn antwoord is bijna hetzelfde als die van Mikaru, maar “In Endless Rainfall” is inderdaad bedoeld om ze te laten zingen. Daarom hebben we het nummer ook zo gemaakt. Een andere is “Unbreakable Chain”. We hebben een bepaald idee voor ogen met de chorus, en als het nummer de chorus bereikt ben ik erg blij met de reactie die ik in het publiek zie.
Yudai: Ik heb de basis voor “In Endless Rainfall” en “Another Lonely Day” geschreven. Met “In Endless Rainfall” stelde ik me de opening van een show voor, en dat werkte perfect voor wat ik in gedachten had. We hebben “Another Lonely Day” tijdens de vorige tour algespeeld, maar het nummer is nu uitgewerkt en we zijn er eindelijk in geslaagd om het op dit album te krijgen. Het is ook het meest emotionele nummer voor mij.
Syu: Ik ga het over de andere nieuwe nummers hebben, zoals “Sailing Away”. Dit nummer hebben we ook tijdens onze vorige Europese tournee gespeeld, maar deze keer was de reactie van het publiek beter. “Tokyo Ginza Blues” is een nieuwe stijl voor G.L.A.M.S, en we zijn ook van plan om een muziekvideo te maken. Voor dit nummer inderdaad. Dus deze kun je in de nabije toekomst tegemoet zien!

In deze nummers heb je meer Engels gebruikt dan ooit tevoren. De vorige releases van G.L.A.M.S hebben namelijk meer Japans dan Engels, maar “TWILIGHT AFTER THE RAIN” is voornamelijk in het Engels…
Mikaru: Hier zijn twee redenen voor. De eerste is dat ik het gemakkelijker wilde maken voor iedereen om de woorden te begrijpen, maar de andere reden is dat ik het mogelijk wilde maken voor iedereen om mee te zingen tijdens de show. Ja, dit zijn echt de twee redenen!

Ondanks dat de nummers bedoeld zijn voor het publiek om mee te zingen gaan ze toch over behoorlijk “zware” onderwerpen. Vele mensen zullen hier iets herkenbaars in vinden, maar waarom voor zulke zware onderwerpen in plaats van iets luchtigers zoals het thema van echte vrijheid zoals “Sailing Away”?
Mikaru: “Sailing Away”… Ik denk dat ik dit nummer geschreven heb alsof het leven een reis is. Alles in het leven is afhankelijk van jouw eigen keuzes. En daar moet je nooit spijt van hebben. Ik heb een hekel aan het woord “spijt”, want dat betekent dat je niet verantworodelijk bent voor de keuze die je maakte. Je gelooft niet in jezelf. Ik wil dat je wel in jezelf gelooft. Het leven is gemaakt door iedere keuze die je in het moment maakt. In dat opzicht zijn we vrij. Dus leg jezelf of je reis niet aan banden. Dat is het idee dat ik met deze nummers wil laten zien.

Gitarist Yudai
Foto gemaakt door Arlequin Photography

De laatste keer dat we elkaar hier in Dordrecht spraken vertelde je me dat je G.L.A.M.S nu als een volledige band ziet, terwijl je me jaren geleden G.L.A.M.S voorstelde als je solo project. Maar hoe werkt dit nu achter de schermen? Brengt ieder z’n eigen ideeën naar voren, of doe jij alles en vraag je de rest om feedback?
Mikaru: De uiteindelijke beslissing ligt natuurlijk bij mij. Maar wanneer ik een nummer maak luister ik naar hun ideeën om de nummers nog beter te maken. Ik geloof in hun talenten.

 

Een band, vier verschillende persoonlijkheden.

Aangezien Mikaru nog steeds de leider van de band is verwachtte ik al dat hij de meeste vragen die ik kan stellen zelf kan en zou beantwoorden. Maar aangezien dit een interview met alle leden is wilde ik ze allemaal een kans geven om hun antwoorden te geven in plaats dat ze er ruim een half uur nutteloos bij zitten terwijl Mikaru en ik tegen elkaar praten…

Ik heb een aantal vragen voor jullie als individuen voorbereid, dus laten we met Yudai beginnen! Veel mensen weten dat Mikaru twee hele lieve konijntjes genaamd Lily en Mimi heeft, maar hij is niet de enige in G.L.A.M.S met een huisdier. Hoe is het om op tournee te zijn en je kat niet iedere dag te kunnen zien? Aangezien ik weet hoe hecht je bent met Rin-san.
Yudai: Ik voel me heel erg eenzaam. Rin-san vindt het heerlijk om bij me te slapen, dus als ik naar bed ga dan ligt ze altijd op m’n benen te slapen. Ik maak iedere dag ontzettend veel foto’s van d’r, en ik denk constant aan haar. Dag en nacht. We hebben een erg leuk leven samen. Ik ben gek op de tour, maar ik mis haar heel erg en ik weet zeker dat ze mij ook mist. Maar gelukkig krijg ik veel updates en foto’s van haar tijdens deze tour!

De volgende vraag is voor Tetsuto, omdat me ter oren is gekomen dat je de drankjes hier in Europa erg lekker vindt. We hebben hier veel landen en culturen heel dicht bij elkaar, dus tijdens de tour kunnen jullie veel eten en drinken uitproberen. Keek je ergens naar uit qua eten, of wilde je juist ergens naartoe? En wat mis je het meeste wanneer je weer terug naar Japan gaat?
Mikaru: Konijn? (lacht)
Yudai: Kat? (lacht)
Tetsuto: Ja, ongeveer zoiets. (lacht ook)
Syu: Mensen? (iedereen lacht nog meer)
Tetsuto: Nee, serieus. Ik wil graag een wijntje drinken in elk land waar ik kom, en ik geniet erg van de tour maar voor mij is Nederland nummer een.
雪 (Yuki): Weet je zeker dat je dat niet zegt omdat we nu in Nederland zijn, en je me niet wil beledigen? (lacht)
Tetsuto: (lacht) Nee, nee! Ik meen het echt! Ik wil graag hier in Europa blijven. Ik mis niets uit Japan!

Bassist Tetsuto
Foto gemaakt door Arlequin Photography

De laatste persoonlijke vraag is voor Syu, wiens leven echt helemaal om muziek draait. Want naast G.L.A.M.S zien we je ook terug in Alpha999, David en andere muziek-gerelateerde projecten. Je moet dus echt van muziek houden om je leven er zo om te laten draaien!
Syu: Voordat ik op de vraag in ga wil ik je echt graag bedanken voor de interviews die je met Alpha en David gedaan hebt! Maar wat mij betreft… Dit is wat ik lange tijd wilde. Elk muziek project, stijl en wereld is altijd interessant voor mij. Ik deel de laatste tijd het podium met een boel verschillende muzikanten, en ze inspireren me allemaal. Mijn passie wordt meer en meer aangewakkerd. Ik weet zeker dat dit me gemotiveerd kan houden en dat ik m’n carriére kan laten groeien. Maar ik kan ook groeien als artiest.

Ik ben echt zo blij dat Syu zo verguld was dat ik een interview met TAKA (Alpha999) en SUI (David) heb gedaan! Ik had hem destijds om hulp gevraagd hiermee, en ik had echt het idee dat mijn verzoek voor hem uit het niets kwam, maar hij was meer dan bereid om me ermee te helpen. Zijn passie voor muziek is echt uniek, zelfs vergeleken met de rest van G.L.A.M.S!

 

Van Japan naar Europa en terug naar Japan

Jullie zijn allemaal inmiddels meerdere keren naar Europa geweest. Mikaru en Syu waren zelfs deel van de band die ik als allereerste gefotografeerd heb in 2009! Dit betekent dat jullie al aardig wat van Europa hebben gezien. Keken jullie deze keer uit naar een bepaald land om te bezoeken? En natuurlijk, waarom?
Mikaru: Ik wilde altijd al rondlopen in Praag. En deze keer kwam deze droom eindelijk uit. Het was een verschrikkelijk mooie stad. De volgende keer wil ik graag weer naar Praag!
Tetsuto: Ik keek ernaar uit om weer naar Nederland te komen. De allereerste oneman show die we als G.L.A.M.S deden was hier in Den Haag, en dat heeft echt indruk op me gemaakt. Tijdens de laatste tour waren we ook hier in Dordrecht, maar in Dolhuis. We hebben toen een kerk in de buurt bezocht. Deze keer is er echt veel gaande vanwege COVID-19, maar ik zou hier graag weer willen wandelen.
Yudai: Ik kijk uit naar elk land dat we bezoeken, want voor mij zijn ze allemaal interessant. Praag ook. Ik was vandaag ook een beetje aan het wandelen in Dordrecht, terug naar de kerk die we de vorige keer gezien hebben. Dus elk land is interessant voor mij. Maar de meest interessante stad was Praag. Het was zo mooi.
Syu: Tijdens mijn carriére ben ik in Nederland in Amsterdam en Utrecht geweest voor shows met Dio, en in Utrecht hebben we ook nog een show met BLACK LINE gedaan. Met G.L.A.M.S was het Den Haag en Dordrecht. Ik ben geïnteresseerd in andere steden, maar ook om daar shows te spelen. En natuurlijk gewoon rondkijken. Mijn favoriete karakter is Nijntje, dus ik ben ook nieuwsgierig naar Nederlandse karakters en steden. Ik heb alveel gezien, maar ik heb nog meer tijd nodig!

Drummer Syu
Foto gemaakt door Arlequin Photography

Voordat we aan dit interview konden beginnen moesten we Yudai eerst zien te vinden, aangezien hij net was gaan wandelen toen ik aankwam bij de locatie. We hebben elkaar net met een minuut of twee verschil misgelopen! Een aantal telefoontjes later was Yudai weer terug, veilig en wel, en met een nieuw beeld van dezelfde kerk in z’n geheugen gegrift!

Ondanks dat jullie echt net een nieuw album hebben uitgebracht moet ik toch even de toekomst-vraag aanhalen: Hoe ziet de toekomst van G.L.A.M.S eruit? Kunnen we uitkijken naar meer “film soundtrack”-stijl nummers bijvoorbeeld?
Mikaru: Ik maak gewoon wat ik wil maken. Zolang ik leef zal ik niet veranderen. Dus ik kijk er ook naar uit wat voor nummers er in de toekomst gemaakt worden!

En natuurlijk, je raad het al.. Maar we zijn weer bij de laatste vraag aangekomen, ook een erg voorspelbare: Hebben jullie nog een boodschap om het interview mee af te sluiten?
Tetsuto: Ik wil “hoi” tegen iedereen zeggen. Maar ook “hallo” en “leuk om je te ontmoeten”. Maar natuurlijk, kom een keer naar onze show! Dat is wat ik voor nu wil zeggen.
Yudai: Geniet van het nieuwe album. Deze vijf gekke nummers. Ik kreeg gisteren een gek idee voor wat nieuwe nummers, dus kijk ernaar uit! Tot de volgende keer!
Syu: De situatie is wereldwijd erg ingewikkeld, zoals je al weet. We hebben met deze tour echt veel problemen gehad, zelfs voor we eraan begonnen waren. Maar we zijn nu hier, en jij bent er ook. We kunnen samen gaan, tot snel!
Mikaru: Deel. Deel. (Iedereen begint te lachen als Mikaru z’n demonische stem opzet) DEEL. Nou nou nou. DEEL. Je weet. Je weet wat ik wil. HMMM… (gromt) Wacht. In bed. Ik wil dat je… je bloed deelt! Ik wil je bloed! (iedereen lacht nog steeds) Geef me… bloed! (op dit moment komt niemand meer bij van het lachen)

Tetsuto gaf zijn antwoord op de laatste vraag gedeeltelijk in het Nederlands, met “hoi” en “hallo”, wat waarschijnlijk niet zo gek is want deze tour heeft hij aardig wat Nederlands gebabbel gehoord. Waarschijnlijk heeft hij er toch iets van opgestoken!

 

Extra informatie

Ik vind het echt super leuk om interviews te doen met G.L.A.M.S, of om gewoon casual met ze te babbelen. Ze weten altijd wel iets leuks te zeggen of te doen om het volledig uit de hand te laten lopen waardoor ik zo hard moet lachen dat ik de rest van de vragen bijna niet meer kan stellen omdat ik gewoon naar zuurstof lig te happen van het lachen.

Zoals de heren zelf al aangaven, deze tour was ontzettend moeilijk vanwege de steeds veranderende regels en ristricties om het virus tegen te houden. Een aantal van hun shows werden geheel afgelast en tourorganisatie Uknight deed er alles aan om de situatie steeds een stap voor te blijven. De dag voor deze show werd bekendgemaakt dat de Popcentrale, waar de show aanvankelijk plaats zou vinden, de show moest annuleren conform de nieuwste regels, maar anime en Japanse-artikelen winkel Special Edition opende haar deuren en stelde hun podium beschikbaar voor de band en suppor act VII ARC voor een akoestische set.
Dit was een totaal nieuwe opzet voor de band, maar dit optreden werd desondanks een groot succes! Er kwamen ondanks alles toch veel mensen naar de show, en iedereen leek er ook echt van te genieten!

Tijdens hun show in Special Edition (Dordrecht) hebben we ook foto’s gemaakt. Deze foto’s zijn terug te vinden op ons fotografie portfolio, Arlequin Photography, door op de afbeelding hieronder te klikken!

 

Volg G.L.A.M.S op social media

Mikaru
🎂 12/08

Yudai
🎂 08/22

Tetsuto
🎂 05/24

Syu
🎂 08/05

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie