Trip in the dream // Lolita met elkaar verbinden via mode

Als je recentelijk de Japanse versie van Arlequin Magazine hebt bekeken was je wellicht al opgevallen dat daar iets gaande was. In plaats van mijn naam is de naam gekoppeld aan die artikelen “Aya”.

Maar wie is Aya precies? En waarom verschijnt ze ineens op de Japanse versie van Arlequin Magazine? Nou, de korte versie is dat ze aanbood om een aantal artikelen te vertalen. We begonnen te praten en ze vertelde me iets wat ik graag met jullie wil delen (natuurlijk wel met haar toestemming!): Nadat ze van Japan naar Frankrijk verhuisd is heeft ze haar eigen lolita shop “Trip in the dream” geopend, met de intentie om fans, merken en makers van lolita van over de hele wereld met elkaar te verbinden door middel van mode.

Misschien heb je al gemerkt via interviews met MIKARU en まゆ (Mayu) (van DaizyStripper) dat mijn interesses niet gelimiteerd zijn tot alleen muziek. Met まゆ (Mayu) in het bijzonder kon ik praten over mode en zijn perspectief daarop met Mr.SunFace.
Maar mode heeft ook altijd een groot deel uitgemaakt van ヴィジュアル系 (visual kei). De meeste mensen herkennen of herinneren een artiest of band door de outfit die ze dragen. En met name bij conventies en shows hier in Nederland zie ik mensen met een zeer specifieke smaak, of dat nou lolita of een andere modestijl is. Het is een manier om jezelf uit te drukken en gewoon jezelf te zijn.
Al deze dingen waren voor mij reden om Aya wat meer te vragen over haar shop, en ik wil haar antwoorden graag met jullie delen! Als je lolita leuk vind of iemand kent die het leuk vindt, check dan haar shop en deel de info met anderen.
Wie weet, ze kan je misschien wel aan dat ene item helpen wat je al zo lang zoekt! Plus, er is een speciale kortingscode voor de eerste 20 mensen die er gebruik van weten te maken aan het einde van het interview!

Dus…

 

Laten we beginnen!

Ik heb je al een beetje voorgesteld aan het begin van dit interview, maar kun je jezelf ook nog even voorstellen aan de lezers?
Aya: Ik ben Aya, en iedereen kan me ook zo noemen. Ik denk dat het hier in Europe een naam is die gemakkelijk uit te spreken en te onthouden is. Dankjewel, ouders!

“『Dark fairy Tales』Sleeping beauty JSK/JSK set”
(Klik op de afbeelding om naar de pagina te gaan.)

Hoe ben je in aanraking gekomen met lolita?
Aya: Ik kwam voor het eerst in aanraking met lolita mode toen ik een tiener was in Japan. Door magazines zoals KERA en Gothic Lolita Bible. Destijds was ik zelf meer in een punk rock stijl omdat ik dacht dat lolita mode niet bij mij paste. Het zag er veel te lief uit, zelfs de gothic lolita! Toen ik naar de universiteit ging dacht ik dat ik niet meer mee kon doen met zulke mode vanwege mijn leeftijd. Maar toen kwam ik in Frankrijk, en ik merkte al snel hoe vrij mensen hier zijn in hun keuzes wat betreft mode. Dit motiveerde mij om zelf de lolita stijl te proberen, aangezien mensen me hier niet veroordelen vanwege mijn leeftijd.

Maar waarom lolita? Er zijn zoveel verschillende soorten mode, waarom is lolita degene waarmee je wilde werken?
Aya: In alle stijlen van alternatieve mode heeft lolita naar mijn idee het “breedste” assortiment. Afhankelijk van wie de jurk draagt verandert het resultaat per persoon. Dit fascineert mij heel erg, en het is een soort kunst die door elke lolita op een andere manier gemaakt wordt. Ik wilde graag helpen met hen de mogelijkheid bieden om hun eigen kunst te creeëren.

 

Trip in the dream

Vertel me eens over de shop zelf. Waarom heb je voor de naam “Trip in the dream” gekozen? En wat kunnen mensen van je shop verwachten?
Aya: Ik wilde iets origineels voor de naam van mijn shop, iets dat mensen konden uitspreken en makkelijk konden onthouden. Dus ik dacht “wat zouden de kleding en accesoires voor lolita zijn?” en “wat voelen ze als ze precies vinden wat ze zochten?”. Met die twee vragen als uitgangspunt kwam ik uiteindelijk op deze naam, “Trip in the dream”.
Wat ik precies doe, in het kort neem ik contact op met merken en ontwerpers met de intentie om met hen samen te werken en hun items te verkopen via mijn shop.

Wat heeft je doen besluiten om een winkel hier in Europa te openen? Deed je dit ook al in Japan?
Aya: Het was eigenlijk meer een ongelukje. Ik heb mijn thesis over lolita geschreven, aangezien mijn hoofdvak Anthropologie (mensen studie) was en ik praktijkwerk nodig had voor mijn onderzoek. Ik kwam bij de lokale lolita community als een vertaler en manager tussen Japanse lolita merken en andere ontwerpers. We hadden wat items over na een evenement en ik ben met die items m’n shop begonnen. Ik heb zoiets ook nog nooit in Japan gedaan.

“Shiny chiffon corset dress Jumper skirt”
(Klik op de afbeelding om naar de pagina te gaan.)

Dus met die overgebleven items ben je hier je eigen shop gestart. Wat heeft je het doen uitbreiden?
Aya: Ik realiseerde me dat er heel veel lolita zijn die problemen hebben met het bemachtigen van de items die ze eigenlijk willen. Een aantal van die problemen waren de taalbarrière, douanekosten, of het verzendsysteem van de Japanse websites werkte gewoon niet mee. Dus dacht ik dat ik ze kon helpen met mijn shop. Het geeft veel voldoening, en daarom ben ik begonnen met mijn shop uit te breiden.

Waar kunnen mensen je shop vinden? Is er een fysieke locatie die ze kunnen bezoeken, of is het alleen online?
Aya: Voor nu is de shop alleen online. Maar ik probeer op meer manieren te leveren dan alleen via de website. Ik ben al naar een aantal conventies in Frankrijk en andere landen in Europa geweest, en er was een kleine pop-up shop waar mensen de items konden passen voordat ze tot een koop overgingen. Het helpt om met mensen die zelf lolita zijn te kunnen praten, maar het is een beetje ingewikkeld om het verschil tussen cosplay en een stijl van mode uit te leggen als ze zelf geen idee hebben wat het is. Het is mijn droom om in de toekomst een fysieke shop te kunnen openen, maar om dat te kunnen doen heb ik meer steun nodig van de Europese lolita! 😉
Daarnaast plaats ik ook video’s op YouTube en foto’s op Facebook, Instagram en Twitter om nieuwe items te delen en de shop zelf aan meer mensen te laten zien.

Je hebt nu een online shop hier in Europa, maar waarom tot die stap overgaan in plaats van een shopping service aan te bieden bijvoorbeeld?
Aya: Als ik nog in Japan zou wonen zou een shopping service waarschijnlijk beter zijn. Maar aangezien ik in Frankrijk ben zou ik daarvoor de hulp nodig hebben van iemand die nog wel in Japan woont en een Japans adres heeft. Plus, met mijn shop kan ik ook items van hele kleine ontwerpers tentoonstellen. Deze twee redenen zijn voor mij de reden waarom een shop de betere keuze is voor mij.

 

De inhoud van de kledingkast

Laten we het even hebben over de items in je shop. Zoals bijvoorbeeld, zijn alle items gloednieuw, of zitten er ook gebruikte items bij die voor een lagere prijs verkocht worden?
Aya: De meeste items die ik verkoop zijn gloednieuw (dus nooit gedragen). Maar er zijn items die gebruikt zijn bij een evenement (zoals een modeshow) maar in dit geval geef ik dit aan op de pagina van het item en worden deze voor een lagere prijs aangeboden.

Lolita is helaas niet de meest goedkope hobby (een groot deel van de prijs komt van de productiekosten aangezien het zoveel detail heeft). Iets dat mensen die de stijl voor het eerst uit willen proberen om te zien of het wat voor hen is of niet vaak afschrikt. Kunnen deze geïnteresseerden een outfit huren, voor bijvoorbeeld een evenement of zo?
Aya: Ik heb al eens outfits aan verschillende evenementen verhuurd, en als deze items niet tijdens het evenement verkocht werden bood ik ze voor een goedkopere prijs aan in mijn shop (aangezien het nu een gebruikt product is). Als je een item wilt huren dan moet ik wel weten wat je ermee wilt gaan doen (bijvoorbeeld de outfit dragen tijdens een evenement) en dan kunnen we het verder bespreken.

“Chinese style long sleeves lace dress”
(Klik op de afbeelding om naar de pagina te gaan.)

Ga er even van uit dat ik niet heel erg bekend ben met de merken in de lolita community (behalve de enorm bekende zoals ATELIER PIERROT bijvoorbeeld). Werk je alleen met bekende namen, of ook met kleinere ontwerpers of iemand die maar één keer iets maakt? Vertel me eens iets over het inventaris van je shop.
Aya: De items in mijn shop komen zowel van bekende namen als kleine ontwerpers. Het inventaris is erg afhankelijk van mijn eigen interesses, niet zo zeer van de grootte van het merk. Als ik een item vind wat ik leuk vind dan probeer ik deze te krijgen voor mijn shop. Het maakt niet uit of het van een grote naam is of van een relatief onbekende. Ik ben immers de eerste klant van mijn eigen shop, haha.
Ik vind elk merk waar ik mee samenwerk leuk, voornamelijk Atelier17 en ATELIER PIERROT. Ik ben erg fan van hun werk dus ik vraag hen voor items die ik zelf ook zou willen dragen. Mijn persoonlijke smaak ligt meer in de gothic lolita en classic lolita stijlen, maar vanwege de “stay home” mentaliteit van de pandemie ben ik casual lolita ook erg gaan waarderen.

Hoe zit het met de prijzen? Zijn de items in jouw shop dezelfde prijs als op de website van het Aziatische merk zelf, of zijn ze duurder vanwege de verzend- en douanekosten hier in Europa?
Aya: De prijzen zijn iets hoger dan de prijzen op de originele webshop, zeker met merken uit Azië. Dit is, zoals je al zei, vanwege allerlei extra kosten. Maar ze zijn nog steeds goedkoper dan wanneer je ze zelf zou importeren met een shopping service. Voor de Europese merken is de prijs hetzelfde als op de shop van het merk zelf.

Over shopping service gesproken, als mensen een item op een Japanse shop zien welke ze graag zouden willen hebben, kunnen ze dan contact met jou opnemen voor hulp met het bestellen van het item?
Aya: Als het een item is van een merk waar ik normaal gesproken al mee samenwerk dan normaal gesproken ja. Als het een item is van een merk waar ik nog niet mee werk moet ik gedetailleerde informatie van het artikel/de artikelen hebben en ben ik genoodzaakt om wat extra kosten te rekenen voor mijn service, maar ja. Het is nog steeds mogelijk.
Als je hier gebruik van wil maken dan kun je contact met me opnemen via Facebook, Instagram of Twitter, maar een mail sturen kan ook.

In jouw shop kunnen mensen al kleding en accesoires vinden, maar ben je van plan om hier ooit andere items (zoals bijvoorbeeld decoratie voor in huis) aan toe te voegen?
Aya: Op het moment heb ik geen plannen om het assortiment uit te breiden met items die niet in de categorieën kleding of accesoires passen, maar vanwege de pandemie brengen we veel tijd thuis door. Het is interessant om na te denken over decoratie specifiek voor de lolita stijl.

 

Welke lolita?

“Crown shoes” (Pearl white version)
(Klik op de afbeelding om naar de pagina te gaan.)

Voor wie zijn de items in je shop? Zijn ze voor iedereen die interesse heeft in de stijl? En hoe zit het met de mannelijke lolita? Want we hebben het nog niet over hen gehad, maar ze zijn er wel!
Aya: Er is geen leeftijdslimiet of zo, als je de stijl leuk vindt maakt je leeftijd niet uit. De items zijn geschikt voor iedereen, ongeacht de leeftijd.
Ik heb helaas geen items die speciaal bedoeld zijn voor mannelijke lolita (dus geen kleding die specifiek voor mannen gemaakt is), maar ik heb wel wat jurken die “plus size friendly” zijn. En ik heb al wat mannelijke lolita gehad die items bij mijn shop gekocht hebben! Dus ik zou zeggen dat het zeker mogelijk is voor mannelijke lolita om items bij mij te vinden!

Het voornaamste probleem voor niet-Aziatische klanten, zeker met Aziatische merken, is de maat. Je zei net al dat je shop wat plus size items heeft, maar passen deze Europese of Amerikaanse klanten meestal ook?
Aya: Dit is inderdaad het moeilijkste gedeelte. Ik heb wat Japanse merken die “plus size friendly” zijn, maar het is erg moeilijk om informatie over de maten aan klanten te geven. Dit vanwege de regels van “morphologie”, wat betekent dat hetzelfde item totaal anders uit ziet als jij het draagt dan wanneer het op een mannequin of een model getoond wordt. Dit is waarom ik mijn klanten de mogelijkheid tot passen wilde bieden via mijn pop-up shop, maar dit is helemaal momenteel niet mogelijk vanwege de pandemie.

 

Van Frankrijk tot jouw voordeur

Niet geheel onbelangrijk, maar wie kunnen er bestellingen plaatsen bij jouw shop? Alleen Europa, of ook bijvoorbeeld Amerika?
Aya: Iedereen van over de hele wereld kan een order plaatsen in mijn shop. Ik verstuur wereldwijd. Ik heb zelfs al klanten uit Amerika gehad!

Hoe zit het met de verzendkosten? Is er een vast bedrag of worden deze apart berekend gebasseerd op gewicht en locatie?
Aya: De kosten worden momenteel berekend gebasseerd op locatie en gewicht, maar als ik meer orders krijg kan ik misschien een vast bedrag rekenen. Tenminste, dat hoop ik!

En hoe zit het met de betaling? Welke opties hebben mensen?
Aya: Op het moment kan ik alleen betalingen via PayPal accepteren. Ik ben niet helemaal zeker wat betreft bankoverschrijving vanwege de extra kosten, maar ik kan het proberen! Helaas is credit card momenteel niet mogelijk, maar ik hoop deze in de toekomst ook te kunnen accepteren!

 

Het uitbreiden van de kledingkast

“Rose thorn over knee”
(Black x Bordeaux version)
(Klik op de afbeelding om naar de pagina te gaan.)

Als lezers merken hebben waar je nog niet mee samenwerkt maar zij wel interesse in hebben, of iemand die zelf een merk heeft of ermee werkt interesse heeft om met je samen te werken, hoe werktdat precies? Zijn er criterea waar ze aan moeten voldoen om met je te kunnen werken?
Aya: Mijn doel is om merken te vinden die nieuw zijn voor de andere kant (dus Aziatische merken voor de Westerse markt en andersom), dus er zijn criteria om met mij samen te werken. Nou ja, misschien dat ze niet zo strict moeten zijn over mijn verkopen, haha.
Merken zelf kunnen mij benaderen via social media (Facebook, Instagram, Twitter) of via e-mail om zichzelf en hun werk voor te stellen. Ik ben persoonlijk fan van de gothic lolita en classic lolita stijlen, maar ik heb niet zoveel kleding en accesoires in de sweet lolita stijl. Voornamelijk omdat ik niet weet welke items goed zijn om te verkopen. Waar zou je interesse in hebben?

Als de lezers aanbevelingen hebben deel deze dan alsjeblieft met mij!

 

Extra informatie:

~ Speciale korting
Zoals al eerder gezegd, er is een speciale kortingscode voor de eerste 20 mensen die deze gebruiken in Aya’s shop.
Vul de code “TD10ARPH” bij het afronden van je order voor 10% korting*!

* Korting werkt niet op items van Atelier17.
* Kortingscode werkt niet voor de verzendkosten, deze geeft korting op de items zelf.

~ We horen graag van je!
Zowel Aya als ik willen graag van je horen, maar om verschillende redenen…
Aya: Als je aanbevelingen hebt voor merken (merken die je graag terug wil zien in mijn shop) laat het ons dan weten via het comment formulier onder dit artikel, Arlequin Magazine’s social media accounts, of mijn social media* (zie hiervoor de links list onderaan dit artikel)!

* Ik moet je er wel even bij vermelden dat Aya geen Nederlands spreekt of begrijpt. Als haar direct een bericht wil sturen dan kun je dit beter in het Engels doen, maar in het Frans of Japans kan natuurlijk ook. Als je liever in het Nederlands een bericht wil sturen dan kun je dat naar mij doen, en dan geef ik het graag voor je door!

雪 (Yuki): Ik ben zeer geïnteresserd in wat je over dit artikel denkt. Vond je het interssant of was het informatie waar je iets aan had? Zou je meer artikelen zoals deze op de website terug willen zien? Laat het me weten! Het comment formilier hieronder werkt natuurlijk, maar social media ook (deze kan je in de footer/helemaal onderaan elke pagina op Arlequin Magazine terug vinden!).

 

Volg Aya en haar shop

Trip in the dream

Aya

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie