NOCTURNAL BLOODLUST // Een nieuwe wereld dankzij “ARGOS”

Na hun “tegenaanval” in 2020 bracht NOCTURNAL BLOODLUST zowel een mini-album genaamd “The Wasteland” als een single genaamd “THE ONE” uit, beiden met de nieuwe gitaristen Valtz en Yu-taro in de lineup. De komst van deze twee gitaristen heeft de band zowel kracht als doorzettingsvermogen gegeven, ondanks de moeilijke situatie die nog steeds wereldwijd om zich heen greep in de vorm van een pandemie.

Begin mei bracht de band hun eerste volledige album met de nieuwe lineup uit. Deze keuze voor de naam van het album is gevallen op “ARGOS”, en ze hebben zich echt niet tegen laten houden met deze release…
Het album heeft twee verschillende versies, een “EXTREME EDITION” met het album zelf, een extra instrumentale CD waar ook nieuwe composities op staan en een DVD met de muziekvideo en making of voor “Cremation”, een documentare van tijdens de opnames en de muziekvideos en visualizers voor nummers die al eerder uitgebracht waren. Om er nog even een schepje bovenop te doen hebben ze er ook nog maar een livestream video uit 2020 bij gegooid.
Daarentegen krijg je met de “regular edition” alleen de (eerste) CD.

Voor dit review kijken we naar de “EXTREME” versie van het album, aangeizn hier het meeste nieuwe material op terug te vinden is. Ik beperk me echter wel tot alleen de album disc en de instrumentale disc. (Dat betekent dus dat we de DVD achterwege gaan laten, want ik moet toch iets als “verrassing” voor jullie achterhouden zodat jullie het zelf kunnen ontdekken, right?)

Maar goed, we hebben een hoop te doen vandaag, dus zit je goed? Let’s go!

 
The Devastated World
(Muziek: Valtz)
NOCTURNAL BLOODLUST maken al vele jaren gebruik van introductie tracks, en “ARGOS” heeft deze formule nog steeds niet aangepast. “The Devastated World” is een compositie van Valtz, en hij heeft zich duidelijk ingelezen over hoe de anticipatie voor dit album opgebouwd kan worden door een sinistere sfeer te creeëren die aanvoelt als de introductie voor een film. De introductie track maakt de weg vrij zodat het eerste volledige nummer van het album de boel meteen over kan nemen…

 
Red Soil
(Tekst: 尋 (Hiro) / Muziek: Valtz)
De vorige twee releases van de groep waren al luid en duidelijk over het feit dat de richting die de band op ging met hun aanvankelijke comeback release nu echt volledig van tafel is geveegd, en in plaats van metalcore als basis zijn ze nu terug naar de zwaardere stijl die verrassend bekend klinkt voor ze, ondanks dat de lineup veranderd is en de stijlen van zowel Valtz and Yu-taro totaal anders zijn dan die van hun voorgangers.
“Red Soil” is een krachting nummer dat tot de rand toe gevuld is met de typische NOCTURNAL BLOODLUST formule, maar ook met de nieuwe visie van de twee nieuwe leden. Het resultaat? Een krachtige combinatie die overduidelijk bij NOCTURNAL BLOODLUST past.

 
Straight to the sky (feat. Luiza)
(Tekst: 尋 (Hiro) / Muziek: Yu-taro)
“Straight to the sky” neemt het stokje van “Red Soil” over wat betreft het tempo en de aggressie, maar in plaats van Valtz is dit nummer er eentje van de andere nieuwe gitarist: Yu-taro. En het verschil in keuzes en voorkeuren komt heel duidelijk naar voren. Door hun carrière heen kon je al min of meer raden welk lid verantwoordelijk was voor het instrumentale gedeelte van een nummer, end at is nog steeds niet veranderd. In de tegenaanval van 2020-serie was Yu-taro degene achter het nummer “Reviver”, en zijn stijl komt in dit nummer ook duidelijk terug.
Voor de release van het album werd al onthuld dat er een tweede vocalist mee deed op de eerste muziekvideo voor het album, maar “Straight to the sky” bevat naast 尋 (Hiro) ook een zangeres genaamd Luiza, een Romeens-Japanse zangeres wie deel uitmaakte van een groep genaamd “The Winking Owl” sinds de oprichting in 2010 tot 2020 wanneer de band uit elkaar ging vanwege creatieve verschillen onderling.
Haar zachte, verlangende vocalen voegen een uniek aspect aan het nummer toe, maar zorgen er ook voor dat er een zachtheid op de achtergrond is wanneer ze samen met 尋 (Hiro) zingt. Hun combinatie is uniek, wat tot gevolg heeft dat “Straight to the sky” ook een uniek nummer is voor dit album.

 
Life is Once
(Tekst: 尋 (Hiro) / Muziek: Masa)
“Life is Once” was eerder uitgebracht als het eerste deel in de tegenaanval op 2020-serie, wat ook betekent dat di teen van de “oudere” nummers op dit album is. Ondanks dat dit nummer uitgebracht werd vóór “The Wasteland” (welke een totaal andere benadering heeft dan “ARGOS”, trouwens) voelt het niet aan alsof dit nummer aan het album toegevoegd is om de tracklist langer te maken. “Life is Once” heeft net zoveel power als z’n voorgangers, maar is ook een typische Masa-compositie (vergelijkbaar met het nummer “Live to Die”, welke ook een compositie van Masa is. Begrijp je nu wat ik bedoel met “je kan een beetje raden welk lid welk nummer heeft gecomponeerd”?).
Ik heb kort nadat dit nummer uit kwam al een uitgebreider review voor dit nummer geschreven, dus als je meer erover wilt weten dan kan dat hier.

 
Dagger
(Tekst: 尋 (Hiro) / Muziek: Valtz)
De release van het album werd op de dag zelf door de band gevierd door een “online release party” waarin fans van over de hele wereld mee konden kijken en luisteren naar hoe de mannen over het album vertelden terwijl deze op de achtergrond afspeelde. Naast de grappen en grollen en het met vlagen hilarische commentaar liet drummer ook weten wat zijn persoonlijke favoriet van dit album was. Inmiddels kun je het denk ik wel raden, en dan heb je gelijk, het is inderdaad “Dagger”. 😉
“Dagger” is met gemak het zwaarste en meest aggressieve nummer op het album en laat van begin tot eind zien waar NOCTURNAL BLOODLUST met deze lineup toe in staat is. Alles wordt opgetrokken tot het EXTREME met dit nummer, met als gevolg een versie van NOCTURNAL BLOODLUST die we nog niet eerder gezien hebben, maar waarvan ik wel hoop dat we deze vaker gaan zien.
De combinatie van beide gitaren met de bas, drums en 尋 (Hiro)’s vocalen creeëren een wereld van ongevenaarde chaos en spreken daarmee fans van het zwaardere gedeelte van heavy metal aan met niets minder dan “raw power”. Had ik al gezegd dat de lyrics letterlijk moord (maar geen brand) schreeuwen? Kortgezegd: alles waartoe NOCTURNAL BLOODLUST in staat is in een pakketje.
En ik moet zeggen, ik ben het deze keer volledig met Natsu eens. Normaal gesproken ben ik niet zo uitgesproken over mijn persoonlijke favorieten, maar voor “ARGOS” is het zonder twijfel “Dagger”.

 
THE ARGOS
(Muziek: Valtz / Arrangement: Masa)
“Dagger” was niets meer dan power, maar “THE ARGOS” is hier om je even op adem te laten komen. En als je de muziekvideo voor “Cremation” al gehoord hebt dan weet je meteen wat hierna gaat komen. “THE ARGOS” dient als een introductie voor “Cremation”, maar net zoals “The Devastated World” aan het begin van het album is ook deze compositie cinema-waardig. Of tenminste een video game…

 
Cremation (feat. PK of Prompts)
(Tekst: 尋 (Hiro) / Muziek: Valtz)
“Cremation” werd een aantal weken voor de release van het album al als muziekvideo onthuld als voorproefje van de nieuwe stijl van de band, en verrasste daarmee fans van over de hele wereld met hun nieuwe sound, maar ook met het verhaal dat door zowel de lyrics als de video verteld wordt.
尋 (Hiro) is absoluut niet vies van de “pijnlijk eerlijke lyrics”, wat ik intussen al zo vaak gezegd heb dat het bijna voelt alsof mijn eigen plaat een beetje vastloopt hier. “Cremation” is hier ook geen uitzondering op met z’n corruptie en gevoel van rechtvaardigheid, welke niet alleen door 尋 (Hiro) verteld wordt, maar ook door PK, de zanger van Prompts. PK zorgt voor een hogere not in het hele verhaal, maar mixt ook als duo verrassend goed met 尋 (Hiro).
Dit nummer is gekozen als de muziekvideo voor het album, maar de visuele uitvoering ervan voelt meer aan al seen film, een thema dat tot nu toe al meerdere keren door “ARGOS” naar voren is gekomen. Smaak even daar gelaten, de hele video voelt meer aan alsof je een trailer voor een volledige film aan het bekijken bent, al hebben ze dan wel meteen het hoogtepunt vrijgegeven… Niet de beste “trailer” in dat geval, maar in z’n geheel is deze video gewoon zo goed in elkaar gezet dat je bijna vergeet dat het een muziekvideo voor een band is.

 
Bow Down
(Tekst: 尋 (Hiro) / Muziek: Masa)
Het theaterale optreden van “Cremation” wordt snel opgevolgd door een compositie met een hoog tempo van Masa (ook hier is het weer meteen herkenbaar als zijn werk…). Maar in plaats van een aggressief verhaal over corruptie en vernieling is “Bown Down” juist het tegenovergestelde van z’n eigen naam. Als ik de lyrics moet geloven dan het meer een verhaal over niet opgeven. NOCTURNAL BLOODLUST heeft in de laatste jaren duidelijk laten zien dat opgeven niet in hun vocabulaire voorkomt, maar ze zullen ook zeker niet “neerbuigen” voor niets of niemand.

 
ONLY HUMAN
(Tekst: 尋 (Hiro) / Muziek: Valtz)
“ONLY HUMAN” is net als “Life is Once” een deel van de tegenaanval op 2020-series, en ook de eerste compositie die we van Valtz te horen kregen (ook al werd deze compositie des tijds prijsgegeven als “NOCTURNAL BLOODLUST” vanwege het hele “mysterieuze gitarist” spelletje wat ze toen nog speelden. Maar goed, net als “Life is Once” voelt het niet alsof “ONLY HUMAN” alleen maar aan het album toegevoegd is om een extra nummer op de lijst te krijgen. Het is duidelijk gemaakt toen “ARGOS” nog niet eens in iemand’s achterhoofd borrelde, maar het thema en sound van het nummer zijn beiden vergelijkbaar genoeg om toch nog net op het album in te haken voor zowel wat intussen een “typische” Valtz-stijl compositie genoemd mag worden aangezien het steeds terugkeert op dit album, en 尋 (Hiro)’s “pijnlijk eerlijke lyrics”.
Net als met “Life is Once” heb ik destijds ook voor dit nummer een gedetailleerder review geschreven toen deze uit kwam als z’n eigen single. Deze kun je hier terugvinden.

 
Eris
(Tekst: 尋 (Hiro) / Muziek: Yu-taro)
“ONLY HUMAN” wordt opgevolgd door “Eris”, een van de meer unieke composities van “ARGOS”. Het grootste gedeelte album heeft duidelijk de essentie van Valtz over zich heen, maar er zitten ook een aantal nummers van de andere nieuwe gitarist bij gesprenkeld. De stijl van “Eris” is niet zo heavy als sommige andere nummers op dit album, maar het matcht toch erg goed vanwege z’n theaterale optreden. De benadering is duidelijk anders, maar Yu-taro daagt met name 尋 (Hiro) uit met zijn composities door hem z’n volledige bereik te laten gebruiken, maar ook z’n verschillende skills en stemmetjes.
“Eris” voelt wel aan alsof het naar het einde van het album toe werkt, maar weet toch nog een amusant en divers nummer te produceren waarin 尋 (Hiro) z’n frustratie en aggressie nog even een keer in de lyrics kwijt kan.

 
THE ONE
(Tekst: 尋 (Hiro) / Muziek: Masa)
We hebben “THE ONE” al als z’n eigen single voor “ARGOS” gezien, maar het feit dat we het ook op dit album zien is geen verrassing. De positive na “Eris” was waarschijnlijk de beste plek waar dit nummer neergezet kon worden, omdat het net zo theateraal is als z’n voorganger. Of “THE ONE” tot leven gebracht is met “ARGOS” al in het achterhoofd is zonder bevestiging van de leden zelf niet te zeggen, maar de stijl is totaal anders dan de nieuwe nummers die we op het album horen. “THE ONE” is wel een overduidelijk voorbeeld van de positieve kant van de leden, eentje die hersteld is door de komst van Valtz en Yu-taro. Het geluid van NOCTURNAL BLOODLUST is nog steeds divers, wat dit nummer ook weer bewijst. Maar als dit nummer als indicator gebruikt kan worden voor de hoop en het vertrouwen van een groep die een aantal jaren terug uit elkaar gevallen is dan zijn ze duidelijk klaar voor wat de toekomst nog in petto heeft voor ze.

 
Reviver
(Tekst: 尋 (Hiro) / Muziek: Yu-taro)
Het laatste nummer op het album is ook het laatste nummer van de tegenaanval op 2020-serie, maar in tegenstelling tot de andere twee heb ik hiervoor destijds geen apart review geschreven, dus in plaats van wat we toen wisten gebruik ik nu wat we nu weten. “Reviver” is het eerste nummer wat Yu-taro voor de groep gecomponeerd heeft als “mysterieuze gitarist”, en ondanks dat dit nummer meteen bekend voelt als de stijl van NOCTURNAL BLOODLUST voelt het ook alsof Yu-taro de temperatuur van het water nog aan het testen was met z’n tenen. Net zoals Valtz met “ONLY HUMAN” was hij duidelijk nog op zoek naar wat mogelijk was met deze lineup. Als je deze twee nummers vergelijkt met het andere werk van deze gitaristen op dit album krijg je twee totaal verschillende plaatjes, maar als je de andere twee nummers op dit album zet dan kun je deze natuurlijk niet weglaten, zelfs als deze het minst passende puzzelstukje voor dit album is. (Al moest het wel z’n best doen voor deze titel want “THE ONE” suggereert ook dat deze niet specifiek op dit album thuis hoort.)

 
Instrumentale disc
Je snapt natuurlijk al dat het grootste gedeelte van “ARGOS” terug te vinden is op deze disc (met uitgang van “The Devastated World” en “THE ARGOS”, maar deze nummers zijn al instrumentaal), maar er zijn ook vier originele instrumentale composities op deze disc gezet. In de vorm van “Run Away”, “Descent to Earth”, “The Final Decision” en “The Fear Inside”, evenals een orkest-versie van “Cremation”, welke zoals de naam al impliceert nog even wat extra theateraal optreden erbovenop gooit.
“Run Away”, “Descent to Earth”, “The Final Decision” en “The Fear Inside” zijn allemaal originele werken van Masa. NOCTURNAL BLOODLUST hebben al eerder originele instrumentale composities op hun tweede discs van releases gegooid (zoals “Empire” in de “EXTREME EDITION” van “THE OMNIGOD”), en iedere keer weten ze zich daarmee in een totaal andere band te veranderen door 尋 (Hiro)’s vocalen niet te gebruiken. Door deze vier nummers en de orkest-versie van “Cremation” aan deze disc toe te voegen krijg je ook hier weer een release die absoluut waardig is als de soundtrack van een film of video game voordat we de instrumentale versie van “ARGOS” erachteraan krijgen. Natuurlijk altijd interessant aangezien de vocalen soms dingen kunnen wegmoffelen die je in een instrumentale versie nu wel kan horen. Als je de meer technische kant van “ARGOS” wilt horen dan is dit absoluut waar je deze moet zoeken.

 

Conclusie

“ARGOS” is een album dat tot het EXTREME gevuld is, en dat is niet alleen door de extra’s die de “EXTREME EDITION” te bieden heeft. Gitaristen Valtz en Yu-taro hebben met hun komst de ketens waar de groep voorheen aan vast zat weggenomen (waarschijnlijk omdat ze probeerden de zwaardere kant van het ヴィジュアル系 (Visual Kei) genre aan te spreken met hun visuele voorkomen?) en geven de groep nu de kans om hun hart te volgen naar een genre waar ze veel meer van genieten – iets wat duidelijk terugkomt in alle nieuwe nummers van “ARGOS”.

De nummers op dit album zijn een mix van nieuwe nummers die speciaal voor dit album gemaakt zijn en oude nummers die al eerder uitgebracht zijn, maar het is vooral een mijlpaal in de carrière van NOCTURNAL BLOODLUST tot nu toe. De zwaardere stijl waar deze mannen duidelijk van houden is hen weer teruggeven, waardoor ze een album geproduceerd hebben zoals alleen zij dat kunnen.
Had “ARGOS” zonder de vier extra nummers van voorgaande singles gekund? Naar mijn idee: Ja. Maar dat deze nummers eraan toegevoegd zijn is aan de andere kant ook wel logisch, aangezien “ARGOS” echt een nieuw begin is voor deze groep, en twee van deze nummers waren de allereerste composities voor de groep waarin ze duidelijk nog moesten uitvogelen wat er allemaal mogelijk was.

Ook al is de “EXTREME EDITION” van dit album volgepropt tot het uh… extreme… , dat wil niet zeggen dat de regular edition totaal vergeten kan worden. Op zichzelf is “ARGOS” een krachtig album dat de mogelijkheden van NOCTURNAL BLOODLUST laat zien zoals ze deze zelf bedoeld hebben, vergelijkbaar met de stijl toen ze al die jaren terug begonnen (denk hiervoor aan het mini-album “Ivy” en de “Last relapse” single).
Nog een bekend iets is het artwork, welke ook deze keer in z’n geheel is gemaakt door Isana Kagami (“BLACKINK”). Dit doet natuurlijk niets voor het geluid van de band, maar het maakt het wel een bekend iets als je een winkel inloopt of als het op je plank staat.

Het heeft even geduurd, maar NOCTURNAL BLOODLUST is nu terug uit de schaduwen waar ze in verhuld zaten, en als “ARGOS” een indicatie is van hoe het nu met ze gaat dan zijn ze sterker dan ooit tevoren. Houd je ogen dus open, want vanuit een muzikaal oogpunt zijn deze mannen nog niet klaar met ons!

 

Release informatie

Ben je geïnteresseerd in het idee om de band te steunen door je eigen kopie van de release aan te schaffen? Dan heb ik hier wat informatie om je op weg te helpen:

ARGOS
(Limited edition)
Disc 1
01. The Devastated World
02. Red Soil
03. Straight to the sky (feat. Luiza)
04. Life is Once
05. Dagger
06. THE ARGOS
07. Cremation (feat. PK of Prompts)
08. Bow Down
09. ONLY HUMAN
10. Eris
11. THE ONE
12. Reviver

Disc 2 (Bonus/Instrumental)
01. Cremation (Orchestral version)
02. Run Away
03. Descend to Earth
04. The Final Decision
05. The Fear Inside
06. THE END OF SORROW
07. Red Soil (Instrumental)
08. Straight to the sky (Instrumental)
09. Life is Once (Instrumental)
10. Dagger (Instrumental)
11. Cremation (Instrumental)
12. Bow Down (Instrumental)
13. ONLY HUMAN (Instrumental)
14. Eris (Instrumental)
15. THE ONE (Instrumental)
16. Reviver (Instrumental)

DVD
01. Cremation (feat. PK of Prompts) (Music Video)
02. Cremation (feat. PK of Prompts) (Music Video Making)
03. ARGOS Recording Documentary
04. THE ONE (Music Video)
05. FACELESS (Music Video)
06. Life is Once (Visualizer)
07. ONLY HUMAN (Lyric Video)
08. Reviver (Visualizer)
09. Corruption (Visualizer)
10. Life is Once (Livestream 2020)
ARGOS
(Regular edition)
01. The Devastated World
02. Red Soil
03. Straight to the sky (feat. Luiza)
04. Life is Once
05. Dagger
06. THE ARGOS
07. Cremation (feat. PK of Prompts)
08. Bow Down
09. ONLY HUMAN
10. Eris
11. THE ONE
12. Reviver

Artiest: NOCTURNAL BLOODLUST
Release: ARGOS (album)
Release datum: 4 mei 2022
CD nummer: DCCA-94~96 (Extreme edition) / DCCA-97 (Regular edition)

Verkrijgbaar via: MAVERICK STORE / CDJapan / Spotify / Deezer

 

Volg NOCTURNAL BLOODLUST

NOCTURNAL BLOODLUST(Hiro)
🎂 11/28

Valtz

🎂 06/19


Yu-taro

🎂 ??/??

Masa

🎂 04/02

Natsu

🎂 07/31

 

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie