葉月 (HAZUKI) // De droomwereld geschetst door 蓮華鏡 (Rengekyou)

葉月 (HAZUKI) is veelal bekend door de donkere stijl van lynch., die de grens tussen rock en metal wel erg dun laat lijken. Maar zijn solo werk laat een totaal andere aanpak zien: namelijk een symphonische stijl. En 葉月 (HAZUKI) zou zichzelf niet zijn als hij niet wat van die theaterale kunsten die hij in lynch. laat zien met zich meeneemt in deze solo producties, waarmee hij zonder twijfel zijn werk naar een nieuw niveau van theateraal trekt.

De nieuwe single “蓮華鏡 (Rengekyou)” is niet zijn eerste release, maar op het moment van schrijven is het wel zijn meest recente. De single bestaat uit drie tracks: “睡蓮 (Suiren)”, “CRYSTALIZE” en “ALLIVE”.
Als je een beetje bekend bent met het werk van zijn band zal het je waarschijnlijk al opgevallen zijn dat tweederde van deze single uit lynch.-nummers bestaat. Maar als je denkt dat deze hier alleen zijn om de lege ruimte wat op te vullen dan zit je toch verkeerd. Daar gaan we het later over hebben.

De single is verkrijgbaar in twee versies: een gelimiteerde versie met een fotoboek en een Blu-ray met zijn solo-optreden in NAKANO SUNPLAZA HALL op 12 December 2021, en natuurlijk de single zelf. De reguliere versie heeft alleen de CD met de drie bovengenoemde nummers.
Voor dit review kijken we alleen naar de reguliere versie, aangezien deze “nieuwe nummers” bevat.

 

“Stel je voor: een eeuwige droom”

De eerste gang van vandaag is 葉月 (HAZUKI)’s originele werk “睡蓮 (Suiren)”, of “waterlelie” in het Nederlands. Een symphonisch ballad met een lag tempo dat de piano en viool sterk naar voren laat komen terwijl 葉月 (HAZUKI) ons een verhaal vertelt van verdriet en het overwinnen daarvan, door vleugels te krijgen in een droomachtige beleving waarin de illusie van kalm water centraal staat. Een beeld dat het idee van een waterlelie perfect omschrijft.

De muziekvideo voor dit nummer is aan de “simpele” kant, maar deze minimalistische aanpak complimenteert juist de muziek en het verhaal dat erdoor verteld wordt door het gevoel van verdriet en eenzaamheid een visuele vorm te geven, en toch de traditionele architectuur van Japan erin terug laat komen.

葉月 (HAZUKI) // 睡蓮 (Suiren) (MV)

 

CRYSTALIZE” werd voor het eerst uitgebracht in 2013 als onderdeel van het “BALLAD” album van lynch., en destijds werd het gepresenteerd als een rock-nummer met een hoger tempo. Deze nieuwe versie heeft de 葉月 (HAZUKI)-visie-makeover gekregen en keert nu op deze single terug in symphonische vorm, maar wel eentje met een vergelijkbaar ritme. Een duidelijk verschil is dat de drums meer naar voren komen in deze versie en dat deze de dromerige lyrics meer recht doet dan het origineel. Het thema “eenzaamheid” keert ook in dit nummer terug, dit keer door een verhaal van herinneringen aan een liefde die verloren, maar niet vergeten is.

ALLIVE” is de hekkensluiter van deze single, en ook dit nummer is aanvankelijk uitgekomen als een lynch.-single in 2020.
Net als zijn voorganger heeft dit nummer de symphonische-葉月 (HAZUKI)-makeover ondergaan, met hetzelfde resultaat: ook hier komt de emotie veel sterker naar voren dan in het origineel. Desondanks wordt dit hunkerende liefdesliedje niet zodanig veranderd dat het origineel er niet meer in te herkennen is, in tegendeel zelfs. Als aflsuiter is “ALLIVE” een perfecte keuze voor deze drie-fases van dromerige illusie met zijn boodschap voor de geliefde van het karakter dat dit verhaal aan ons als luisteraars vertelt.

 

Conclusie

Door zijn originele nummer “睡蓮 (Suiren)” met “CRYSTALIZE” en “ALLIVE” van lynch. te combineren schetst 葉月 (HAZUKI) een dromerig verhaal over verdriet en liefde in een unieke stijl dat zowel de lyrics van zijn oudere werk complimenteert en de lyrics van zijn nieuwste werk kracht bij zet.
Voor de luisteraars die bekend zijn met de originele versies van “CRYSTALIZE” en “ALLIVE” is het wellicht interessant om de single te beluisteren om te horen hoe deze nieuwe versies deze nummers andere emoties laten vertolken en de woorden ervan kracht bij zetten op een manier waarop alleen 葉月 (HAZUKI) dat kan.

De connectie tussen deze drie nummers gaat echter complete verloren als de luisteraar niet bekend is met de Japanse taal, maar als wij als luisteraars niet bekend zijn met de taal waarin de woorden gezongen worden dan beoordelen we een nummer alleen op het geluid. En als we “蓮華鏡 (Rengekyou)” alleen op z’n geluid moeten beoordelen dan komen we tot de conclusie dat het een geweldige single is die door de symphonische stijl met ieder nummer een andere emotie naar voren laat komen.

 

Release informatie

Heeft dit review je nieuwsgierig gemaakt en ben je van plan om je eigen kopie aan te schaffen? Dan hebben we hier alvast wat informatie voor je op een rijtje gezet:

蓮華鏡 (Rengekyou)
(Regular edition)
¥1540
01. 睡蓮 (Suiren)
02. CRYSTALIZE
03. ALLIVE
蓮華鏡 (Rengekyou)
(Limited edition)
¥9900
Disc 1 (CD)

01. 睡蓮 (Suiren)
02. CRYSTALIZE
03. ALLIVEDisc 2 (Blu-ray)

01. ETERNITY
02. D.A.R.K
03. けもの道 (Kemo no michi)
04. 軽蔑 (Keibetsu)
05. ミウ (Miu)
06. 飾りじゃないのよ 涙は (Kazari janai no yonamida ha)
07. エロティカ・セブン (Erotika sebun)
08. Ray
09. 至上のゆりかご (Shijou no yurikago)
10. ain't afraid to die
11. ALLIVE
12. Another day comes
13. PHOENIX
14. 玉響の灯 (Tamayura no Akashi)

Artiest: 葉月 (HAZUKI)
Release: 蓮華鏡 (Rengekyou) (single)
Release datum: 25 januari 2023
CD nummer: KICM-92122 (limited edition) / KICM-2122 (regular edition)

 

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie