Versailles // Een kijkje in de wereld van de “Noble”

“Noble”, het eerste volledige album van Versailles, was in 2008 uitgebracht onder KAMIJO’s indie label Sherow Artist Society. Zwaarder in zowel melodie als lyric inhoud dan de latere releases, maakt het waarschijnlijk tot het meest symphonic metal geluid dat ze ooit hebben uitgebracht. Het is toepasselijk, want het verhaal wat het album vertelt is er een van duisternis, chaos, verdriet en wederopstand. Het belangrijkste: het draagt een niet te ontkennen en prachtige passie, de soort die alleen Versailles kan bereiken.

Het album, ondanks dat het een duidelijk verhaal is, baant zich een weg door verschillende emoties en situaties. Iets wat het verbazingwekkend doet zonder chaotisch te klinken, en zonder dat er ook maar een van de tracks buiten de boot valt qua geluid. Het enige nummer dat zich hier wellicht schuldig aan maakt is “Antique in the Future”, en niet vanwege de lyrics, maar vanwege de melodie. Het is erin geslaagd om als classical metal te klinken, maar wel in een stijl die te klassiek is voor Versailles of voor “Noble”. De chorus maakte veel goed aangezien het Versailles-achtige vleugels creeërde, maar het stortte meteen terug ter aarde met dezelfde melodie voor het einde.

Afgezien daarvan waren de andere tracks simpelweg Versailles. Niet te vergeten “The Revenant Choir”, het officiële verhaal van de “Descendants of the Rose”. Het is het nummer dat iedere Versailles fan kent en mee kan zingen, al dan niet alleen omdat het op een regel na volledig in het Engels gezongen wordt. Toen de single voor het eerst uitgebracht werd leek het zowel het begin als het einde van het verhaal van de Descendants te zijn. Maar nu “The Revenant Choir” op z’n perfecte plek staat in “Noble” wordt het een onderdeel van een groter verhaal.

“zombie” keert zich ook weg van het typische sound van Versailles, maar niet zo extreem dat het de vreemde eend in de bijt wordt. Het past perfect als onderdeel van het verhaal, de melodie is minder complex dan de andere composities op het album, en daarnaast is het ook nog eens een van de langzaamste nummers die TERU ooit heeft geschreven voor Versailles. Zijn specialiteit is zijn indrukwekkende, snelle skill met de gitaar, dus om zoiets simpels te horen na “Second Fear -Another Descendant-” en “To The Chaos Inside” is iets heel anders, om het zo maar te zeggen.

Het juweeltje van dit album is waarschijnlijk “After Cloudia”. Het is lief en gepassioneerd, maar ook metallic en krachtig, alles wat Versailles constant in hun muziek terug laat komen. En “Episode” was een perfect einde van het album. Het is een pianostuk, gecomponeerd door KAMIJO, maar uitgevoerd door Kazami van DaizyStripper. Het feit dat niemand in Versailles goed genoeg met de piano om wist te gaan om dit nummer te spelen is verbazingwekkend, maar de melodie is rustgevend en KAMIJO’s vocals zijn simpelweg geweldig. Het belangrijkste, het is een nummer over afsluiting. Alleen toepasselijk om een chaotisch verhaal als deze af te sluiten.

In z’n geheel was dit album een extreem succesvolle release, niets wat iemand niet van Versailles verwacht had ondanks de subtiele “verrassingen”. En het is zeker geen verspilling van iemand’s geld. Een zeer aan te raden aankoop, een perfecte toevoeging aan iedereen’s metal collectie, en het belangrijkste, een absolute must voor de Versailles fan.

 

Release informatie

Ben je geïnteresseerd in het idee om de band te steunen door je eigen kopie van de release aan te schaffen? Dan heb ik hier wat informatie om je op weg te helpen:

Noble
01. Prelude
02. Aristocrat's Symphony
03. Antique In The Future
04. Second Fear -Another Descendant-
05. zombie
06. After Cloudia
07. Windress
08. The Revenant Choir
09. To The Chaos Inside
10. Suzerain
11. History Of The Other Side
12. Episode

DVD:
01. Prelude
02. Aristocrat's Symphony (MV)
01. Episode

Artiest: Versailles
Release: Noble
Release datum: 9 juli 2008
CD nummer: SASCD-038

 

Extra informatie

Het is je inmiddels vast wel opgevallen dat de stijl waarin deze review geschreven is afwijkt van sommigen van de andere reviews die op het magazine terug te vinden zijn. Dit is omdat dit review geschreven is door Khalia S, een van de gastschrijvers voor Arlequin Magazine.
Aangezien Khalia zelf geen Nederlands spreekt maar haar werk toch beschikbaar wilde stellen voor de Nederlandse lezers is de Nederlandse vertaling gemaakt door 雪 (Yuki).

 

Khalia S
Content Creator of Arlequin Magazine & Photography | Website

Khalia is al lange tijd fan van Japanse rock en metal, en schrijft er soms graag over.

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie