TRNTY D:CODE // Beide benen op de grond dankzij “GRAVITY”

KILLANETH was een project met een relatief korte levensduur, maar had toch al snel de aandacht binnen de ヴィジュアル系 (Visual Kei) scene naar zich toegetrokken. Daarom kwam het ook best wel hard binnen toen de fans hun tour in z’n geheel cancelden en daar bovenop ook nog eens aankondigden dat ze ermee gingen stoppen.
Vocalist 丐 (Kai) en drummer 39 bleken het nog wel met elkaar te kunnen vinden, want het duurde niet lang voordat het internet lucht kreeg van een nieuw project met deze twee, deze keer genaamd “TRNTY D:CODE”. Het project zag het licht in april 2017, maar voor iedereen die nieuwsgierig meekeek van buiten Japan was het nog een mysterie, want ondanks dat er een aantal live shows gespeeld werden was er absoluut niks over terug te vinden op het internet.

Het eerste wat fans buiten Japan te zien kregen was een aankondiging dat de allereerste single “GRAVITY” op 31 januari 2018 uitgebracht zou worden, en dat twee nieuwe leden aan de lineup toegevoegd waren: “SHiO” (voorheen bekend als KAI met LOVE LOCK) als gitarist en “MST” (voorheen bekend als miki met THE DC) als bassist. Daarnaast zou 39 z’n naam wijzigen naar “saku” en z’n positie van drummer verruilen voor die van manipulator.

En lest best, de band heeft getekend bij het label KEIOS ENTERTAINMENT, welke naar Japan verhuisd is vanuit Zweden door eigenaar YOHIO, een naam die je wellicht bekend klinkt vanuit de buitenlandse ヴィジュアル系 (Visual Kei) geïnspireerde groepen zoals Seremedy. Hij is momenteel zelf actief met DISREIGN.
Nu we die berg aan informatie gehad hebben, zullen we het maar eens over de single gaan hebben dan?

 
GRAVITY
(Tekst: 丐 (Kai) / Muziek: SHiO)
Door de werken met voorgaande projecten van zowel de zanger als de drummer- ik bedoel manipulator- heb je waarschijnlijk al een verwachting hoe de sound van deze groep gaat klinken. Maar die kun je wat mij betreft weer wegstoppen, want ondanks dat 丐 (Kai)’s vocalen bekend zijn, de benadering is compleet anders door de toevoeging van manipulatie en programming.
De groep combineert elementen van rock, metal, hiphop en programming tot een pakketje met het nummer “GRAVITY”, maar vertrouwt daarmee wel heel erg op het unieke, geprogrammeerde geluid dat ook terugkomt door het gebruik van autotune voor 丐 (Kai)’s stem. De combinatie van al deze elementen past wel bij de stijl van “GRAVITY”, maar met 丐 (Kai) als zanger is het eerder jammer dat er autotune gebruikt wordt voor zijn stem, want het werkt niet als een leuke toevoeging.
De muziekvideo voor dit nummer is gefilmd op een locatie ergens buiten, en schetst daarmee een simpel décor voor de look en feel van het geluid van de band, maar geeft tegelijkertijd ook het idee dat de video meer bedoeld is om de meer visueel geörienteerde luisteraars naar zich toe te trekken en niet zo zeer om een idee te geven van hoe de leden het nummer zelf interpreteren.

 

TRNTY D:CODE – GRAVITY (MV)

 

 
No PAIN No GAIN
(Tekst: 丐 (Kai) / Muziek: SHiO)
Het tweede nummer van de single zet het thema van het eerste nummer rustig voort, maar voegt daar wel zwaardere vocalen aan toe door het gebruik van screams en grunts die we in het eerste nummer niet hoorden. Deze stijl wordt door het nummer heen gecombineerd met een meer melodische stijl waardoor een sneller nummer tot stand komt die het duidelijk maakt dat de stijl van de groep gebasseerd is op de programming en manipulatie-basis die we in het vorige nummer al hoorden. Het abrupte einde bevestigt echter wel een ding: “no pain = no gain”.

 
喰row
(Tekst: 丐 (Kai) / Muziek: SHiO)
Net zoals de andere twee nummers op deze single is dit een samenwerking tussen de zanger en de gitarist, wat dus inhoudt dat de hele single door deze twee gemaakt is. Desondanks is “喰row” (Kurow) ondanks z’n twee voorgangers meer een rock-ballad met z’n hogere tempo en kalmere vocalen. Het gebruik van programming en autotune is een toevoeging in dit nummer en niet de main act zoals in de titelsong. Het combineert het “typische” geluid van de ヴィジュアル系 (Visual Kei) wereld met de wereld die uniek is voor TRNTY D:CODE door het gebruik van programming en manipulatie. Het is trouwens ook het meest “vrolijke” nummer op deze single.

 

Conclusie

“GRAVITY” is zowel bekend terrein vanwege de vorige projecten van de leden, maar het is ook een totaal nieuw speelveld voor zowel hen als de luisteraards. In z’n geheel is het een single met een sneller tempo die hard zich best doet om verschillende stijlen met elkaar te combineren en zo de middenweg te vinden die volgens de leden de omschrijving van “TRNTY D:CODE” moet zijn.
Als de programming en manipulatie aspecten je normaal gesproken al niet aanspreken dan zal deze single dat waarschijnlijk ook niet doen, maar de muziekvideo voor “GRAVITY” geeft je al een aardig idee hoe de rest van de single zal gaan klinken. Misschien is het wel amusant om ook nog even aan te snijden dat de band de ヴィジュアル系 (Visual Kei) industrie qua muziek zelf helemaal niet leuk vindt, maar het visuele aspect ervan dan weer wel. Iets wat ook duidelijk terug komt in de video voor “GRAVITY”. De keuze voor de look zou wel eens de reden kunnen zijn dat de groep zo snel het label ヴィジュアル系 (Visual Kei) op zich geplakt kreeg, maar tegelijkertijd proberen ze ook een totaal ander geluid te produceren met hun muziek. Waarschijnlijk om dit label er zo snel mogelijk af te krijgen? Wat denken jullie?

 

Release informatie

Ben je geïnteresseerd in het idee om de band te steunen door je eigen kopie van de release aan te schaffen? Dan heb ik hier wat informatie om je op weg te helpen:

GRAVITY
(Limited edition)
01. GRAVITY
02. No PAIN No GAIN
03. 喰row (Kurow)

DVD
01. GRAVITY (MV)
GRAVITY
(Regular edition)
01. GRAVITY
02. No PAIN No GAIN
03. 喰row (Kurow)

Artiest: TRNTY D:CODE
Release: GRAVITY (single)
Release datum: 31 januari 2018
CD nummer: KEJCDS-1 (Limited edition) / KEJCDS-2 (Regular edition)

 

Volg TRNTY D:CODE

TRNTY D:CODE


(Kai)
🎂 05/12

SHiO

🎂 10/01

MST

🎂 03/09

39

🎂 07/21

 

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie