NOCTURNAL BLOODLUST // Een blackout of een “WHITEOUT”?

Het is alweer even geleden dat NOCTURNAL BLOODLUST een fysieke release heeft uitgebracht (aangezien de vorige release een digitale single was, namelijk “Live to Die” in augustus 2017), maar in maart 2018 komen de vijf heren toch terug met een nieuwe single die de naam “WHITEOUT” gekregen heeft.

De single komt in twee versies, waarvan de regular edition een CD-only versie met vier tracks is en de limited edition naast die CD ook nog een live DVD met vijf nummers bevat.

“WHITEOUT” is de eerste originele release van de band sinds de Europese tour in 2016 (“THE BEST 09-17” telt niet als een origineel als het een samenvoeging van al eerder uitgebrachte nummers onder de noemer “best of” is of wel?), maar de hamvraag blijft natuurlijk of deze tour hun werk beïnvloedt heeft of niet. Het was namelijk de eerste keer dat ze door Europa tourden, en de fans hier zijn best we landers dan de fans in Japan…

 
Solstice
(Muziek: Cazqui)
NOCTURNAL BLOODLUST staan er waarschijnlijk al bekend om dat ze voor ongeveer al hun CD’s een introductie hebben, of het nou een album of een single is, en zo dus ook het geval voor “WHITEOUT”. Ook deze introductie is gecomponeerd door Cazqui en volgt de bekende formule van hun intro’s: het langzaam opbouwen van de anticipatie voor wat de hoofdact ons gaat brengen.

 
WHITEOUT
(Tekst: 尋 (Hiro) / Muziek: Cazqui)
“WHITEOUT” is niet alleen de titelsong voor deze release, maar het is ook een compositie van Cazqui als eerbetoon aan een goede vriend die recentelijk overladen is. De vorige release, “ZeTeS”, is nog niet helemaal vergeten. Tenminste, de saxofoon die daar een prominente rol speelde is ook hier nogmaals terug te horen.
De typische stijl van NOCTURNAL BLOODLUST wordt gecombineerd met zowel bekende scream-like vocalen al seen clean couplet waardoor een unieke aanpak voor dit nummer met zo’n krachtige reden erachter wordt gecreeërd. Ondanks het feit dat het een nieuwe aanpak voor de groep is is “WHITEOUT” wel direct herkenbaar al seen nummer van NOCTURNAL BLOODLUST.

 
Live to Die -Rearrange Ver.-
(Tekst: 尋 (Hiro) / Muziek: Masa)
“Live to Die” werd al als een digitale single uitgebracht via iTunes in augustus 2017, maar als je die versie hebt gehoord dan hoor je ook meteen dat deze versie -zoals de titel al impliceert- een rearranged versie daarvan is. “Live to Die” is een typisch voorbeeld van het geluid dat inmiddels na vele jaren herkenbaar is als NOCTURNAL BLOODLUST: lyrics van een verwoest slagveld met een krachtig geluid van de drums en bas voordat de gitaren hun moment krijgen om hun skills te laten zien. Kortgezegd: nog een krachtig nummer in hun discografie.

 
無義道 (Mu Yoshimichi)
(Tekst: 尋 (Hiro) / Muziek: Daichi)
Ondanks dat NOCTURNAL BLOODLUST bekend staat als een band die zich meer aan de hardere kant van het genre bevindt zijn ze niet vies van het idee om zo nu en dan een ballad in de mix te gooien, dus het is geen verrassing dat deze single er ook een heeft. Dit ballad is een compositie van Daichi, en je kan al vrij snel concluderen dat zijn stijl een stuk “liever” is dan die van de andere leden. Zijn composities liggen richter bij het “reguliere” rock genre, waar die van Masa een krachtige kern hebben en die van Cazqui altijd een highlight moment voor de gitaren overlaten. Er is in “無義道” (Mu Yoshimichi) ook zo’n highlight voor de gitaren, maar desondanks voelt het niet aan als een typisch NOCTURNAL BLOODLUST nummer, maar meer al seen nummer dat een breder publiek probeert aan te spreken wat ze normaal niet in hun muziek kunnen betrekken.

 
Live DVD: BREAK THIS FAKE / Calamity of Victims / GENESIS / Malice against / V.I.P
Voor het gemak ga ik al deze nummers even in een alinea proppen. Niet alleen omdat fans van de groep deze nummers inmiddels wel zullen herkennen (nou ja, “Calamity of Victims” misschien niet), maar voornamelijk omdat er ook maar zoveel over te zeggen valt.
Het visuele gedeelte van deze DVD is absoluut dat van een live show, maar de audio is verruild voor de studio versie van deze nummers, iets wat we al eerder hebben gezien met de muziekvideo voor “銃創” (Juusou). Of deze beslissing genomen is omdat het geluid van de oorspronkelijke opname zo slecht was of dat het een persoonlijke voorkeur is geweest wil ik in het midden laten, maar het blijft jammer dat deze keuze gemaakt is. NOCTURNAL BLOODLUST hebben meerdere malen bewezen dat ze een band zijn die zich niet alleen thuis voelt op het podium, maar daar ook een stuk beter klinkt dan in de studio. Daarom zal deze bonus DVD voor vele fans waarschijnlijk ook als een misser beschouwd gaan worden.

 

Conclusie

“WHITEOUT” is een single die drie totaal verschillende nummers (een unieke benadering die ze nog niet eerder hebben laten zien, een meer typisch geluid waar ze inmiddels bekend om staan, en een ballad) die door dezelfde band gemaakt zijn met elkaar samenvoegt. De reden achter de creatie van de titelsong is er een waar velen zich in kunnen vingen, maar was het een goed idee om precies deze drie nummers bij elkaar te zetten en het een single te noemen? Naar mijn idee niet, ze hadden alle drie beter hun eigen werk kunnen zijn dan een groep zoals nu. Het geeft nu meer de indruk dat “WHITEOUT” gemaakt is van bij elkaar geschraapte nummers dan met een plan dat vooraf voor iedereen duidelijk was. Ondanks dat alle drie de nummers op zichzelf prima zijn om van te genieten blijft het gevoel dat ze als groep niet bij elkaar passen toch knagen…

 

Release informatie

Ben je geïnteresseerd in het idee om de band te steunen door je eigen kopie van de release aan te schaffen? Dan heb ik hier wat informatie om je op weg te helpen:

WHITEOUT
(Limited edition)
01. Solstice
02. WHITEOUT
03. Live to Die -Rearrange Ver.-
04. 無義道 (Mu Yoshimichi)

DVD
01. BREAK THIS FAKE
02. Calamity of Victims
03. GENESIS
04. Malice against
05. V.I.P
WHITEOUT
(Regular edition)
01. Solstice
02. WHITEOUT
03. Live to Die -Rearrange Ver.-
04. 無義道 (Mu Yoshimichi)

Artiest: NOCTURNAL BLOODLUST
Release: WHITEOUT single)
Release datum: 7 maart 2018
CD nummer: NCBL-22 (Limited edition) / NCBL-23 (Regular edition)

Nog even: Normaal gesproken zou de muziekvideo voor “WHITEOUT” aan dit review toegevoegd zijn, maar vanwege zaken die zich later in de wereld van de band afspeelden hebben ze besloten om deze video van hun YouTube kanaal te halen. Ik heb besloten om dit te respecteren en deze daarom ook niet via een ander kanaal aan dit review toe te voegen.

 

Volg NOCTURNAL BLOODLUST

NOCTURNAL BLOODLUST(Hiro)
🎂 11/28

Cazqui

🎂 02/17

Daichi

🎂 03/15

Masa

🎂 04/02

Natsu

🎂 07/31

 

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie