breakin’ holiday // Laat er “LILITH” zijn

breakin’ holiday bestaat uit vocalist JURI (ex. DELUHI), gitarist 酒井洋明 (Hiroaki Sakai) (ex. 12012), bassist Aggy (ex. DELUHI) en drummer KAJI (ex. アンド (AND) -Eccentric Agent-). Als deze lineup je bekend in de oren klinkt dan heb je waarschijnlijk iets gehoord van de vorige poging van deze groep: “ZERO MIND INFINITY”. Deze poging heeft het echter nooit verder gehaald dan een paar nummers en een paar live shows, maar breakin’ holiday lijkt een veel stabielere fundering onder hun voeten te hebben, waardoor de groep nu hun single “LILITH” als volledige release kan uit brengen, en niet alleen via live shows zoals voorheen. Deze release stond gepland voor 23 mei 2018.

Maar wat kun je van deze single verwachten? Nou, alle vier de leden komen van verschillende, maar zeer bekende groepen binnen het ヴィジュアル系 (Visual Kei) genre, dus zet je zeker schrap voor iets uit dat gebied…

 
LILITH
(Words: Aggy / Music: KAJI)
Dit nummer zag het licht van het internet al op 17 januari met een lyric video op YouTUbe, maar het is zeker een goede preview voor wat komen gaat. Fans van DELUHI zullen zeker blij verrast zijn, want dit nummer heeft die typische DELUHI-vibe van begin tot einde, iets wat alleen maar versterkt wordt door het feit dat de zanger… dezelfde is als wie we horen in DELUHI.
Maar de overeenkomsten stoppen niet bij DELUHI, want je hoort in “LILITH” ook duidelijk de invloed van 12012 en アンド (AND). Het is een krachtig nummer dat de melodieuze vocalen combineert met de meer metal-aanpak die we van JURI kennen, maar ook met krachtige gitaar riffs en en snelle drums waardoor het nummer makkelijk in het hardrock of metal genre gegooid kan worden.
Daarnaast is ook de keuze gemaakt om de lyrics in het Engels te zingen, waardoor ook buitenlandse fans de boodschap van dit nummer kunnen genieten. En ook hun weerstand tegenover liefdesliedjes, als je begrijpt wat ik bedoel…

 
YUMMY
(Words: Aggy / Music: JURI)
Het tweede, en helaas ook laatste, nummer van deze single heeft een totaal andere aanpak dan z’n voorganger met een andere manier van zingen – eentje die vergelijkbaar is met het werk dat we horen in bijvoorbeeld THE GALLO. Het tempo wordt omlaag gehaald en de zang gaat in de diepere, zwaardere categorie. De gitaar volgt dit voorbeeld, waardoor de vibe van een krachtige monoloog gecreeërd wordt zoals we vaker zien in het westerse hardrock genre. Desondanks blijft het nummer op bekend gebied door JURI’s handelsmerk dat door het hele nummer weerkaatst. De naam “YUMMY” is echter niet een die je met dit nummer zou verwachten!

 

Conclusie

Fans van DELUHI in het bijzonder zullen blij verrast zijn met deze single, maar dat is niet alleen omdat de lineup uit twee voormalige leden van die band bestaat. De industrie mag dan wel veranderd zijn, en deze jongens natuurlijk ook, maar ze zijn er wel in geslaagd om de muziek van toen terug te brengen naar nu, en wel op zo’n manier dat het ook daadwerkelijk past.
Ondanks dat JURI’s solo werk de impressie geeft dat hij meer een pop of ballad-man is, leent zijn stem zich zonder problemen voor de zwaardere genres door zijn skill om tussen verschillende vocalen te kunnen wisselen. Zo gooit hij het ene moment clean vocals naar buiten en het volgende moment is hij aan het schreeuwen of grunten alsof het de normaalste zaak van de wereld is. De toevoeging van 酒井洋明 (Hiroaki Sakai) en KAJI werkt ook prefect in deze setting, omdat ook de stijlen van deze heren een raakvlak hebben, gebasseerd op de muziek van hun vorige projecten. Vergeleken met ZERO MIND INFINTY lijkt het er wel op dat de levensduur van breakin’ holiday langer zal zijn dan jouw volgende zomervakantie.

 

Release informatie

Ben je geïnteresseerd in het idee om de band te steunen door je eigen kopie van de release aan te schaffen? Dan heb ik hier wat informatie om je op weg te helpen:

LILITH
01. LILTH
02. YUMMY

Artiest: breakin’ holiday
Release: LILITH (single)
Release datum: 18 maart 2018 (live shows) / 5 mei 2018 (shop)
CD nummer: DAKBHCDO-1

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie