G.L.A.M.S // Een voorstelling van “DE SCHEMERING NA DE REGEN”

De heren van G.L.A.M.S staan op het moment van schrijven te popelen om aan hun volgende Europese tour te beginnen, dit keer ten gelegenheid van de release van het nieuwe album van de groep, “TWILIGHT AFTER THE RAIN”.
Dit album is de vierde release van het viertal en de opvolger van het in 2018 uitgebrachte album “EVER-CHANGING”. De release staat gepland voor 18 april, maar het is al vanaf 27 februari mogelijk om je eigen kopie in handen te krijgen tijdens de tour die tot 15 maart zal duren.
Nederlandse fans van de band zullen zeker niet teleurgesteld worden: G.L.A.M.S zal op 13 maart te zien zijn in de Popcentrale in Dordrecht, en daarbij worden bijgestaan door de Duitse ヴィジュアル系 (Visual Kei) geïnspireerde band VII ARC en de Nederlandse band Ex Lives.

Voor we beginnen met het review had Mikaru ook nog iets te zeggen over het nieuwe album: “De wereld, plaatsen en karakters in deze nummers zijn allemaal verschillend. Maar verrassend genoeg ben ik geen van hen. Toen ik naar deze vijf nummers luisterde zag ik de schemering na de regen voor me. Dit is hoe het album aan z’n naam komt.”
Een interessante uitspraak. Maar laten we eens naar de rest van het album gaan kijken…

 
In Endless Rainfall
(Thema: Echte vrijheid)
We beginnen met een nummer dat z’n thema van begin tot einde uitstraalt. Er is een zeker gevoel van vrijheid en de afwezigheid van grenzen, een gevoel wat terug komt in zowel de lyrics als de melodie. Zeker iets dat in een anime gebruikt kan worden.
“In Endless Rainfall” is een perfect voorbeeld van waarom G.L.A.M.S zo goed werkt al seen groep. Ieder member heeft zijn eigen kwaliteiten, en door Mikaru’s stem als zanger worden al deze kwaliteiten samen gebracht in een -in dit geval- zeer krachtig geheel wat zelfverzekerdheid uitstraalt, maar vooral echte vrijheid in z’n puurste vorm.
Het zal vast geen verrassing zijn dat dit een van de twee nummers is die gekozen is voor de muziekvideo’s voor dit album.

 

G.L.A.M.S – In Endless Rainfall (MV)

 

 
Sailing Away
(Thema: Hoop voor de toekomst)
“Sailing Away” zet het krachtige thema voort, maar deze keer is de aanwezigheid van Tetsuto’s bass duidelijker te horen. Als je reeds bekend bent met de voorgaande werken van G.L.A.M.S zal dit nummer je ook niet vreemd in de oren klinken. Het is is zeker in hun stijl, voor de nummers met een hoger tempo tenminste. Zoals ik al eerder zei werkt G.L.A.M.S perfect samen al seen team, en krijg ieder member de kans om zijn beste beentje voor te zetten. In dit nummer is dat speciale beentje gereserveerd voor Yudai met een gitaar solo. Deze is wellicht een beetje kort, maar het voegt absoluut iets speciaals toe aan de rest van het nummer. “In Endless Rainfall” werd al in het Engels gezongen, maar “Sailing Away” combineert Engels met Japans. De chorus in het bijzonder belichaamt het thema voor dit nummer, hoop voor de toekomst. Het is vrolijk, hoopvol en stimulerend. Dus het zou -jou- ook hoop moeten geven.

 
Tokyo Ginza Blues
(Thema: Liefdesaffaire tussen een man en een vrouw)
Mikaru is niet bang om nieuwe dingen uit te proberen, iets wat al duidelijk naar voren kwam op “EVER-CHANGING” met het nummer “Man in Underworld”. De jazzy-stijl was iets heel anders dan de rest van het album en paste daardoor erg goed bij het thema daarvan, maar op dit album wordt deze unieke formule op een andere manier toegepast. “Tokyo Ginza Blues” is vrolijk, en duidelijk beïnvloed door de populaire blues stijl gemixt met Mikaru’s unieke manier van zingen. (Mocht je nog niet overtuigd zijn dat deze man een zeer unieke en veelzijdige zanger is, dan moet je er nu toch aan geloven.) Dit nummer is absoluut club-waardig en gewoonweg vrolijk. Duidelijk een liefdesliedje, en het thema van liefdesaffaire tussen een man en een vrouw heeft niet veel verbeelding nodig, zeker niet als je bekend bent met de blues-stijl waar dit nummer gebruik van maakt.

 
Unbreakable Chain
(Thema: Lust voor liefde)
Hoewel de vorige nummers een snel ritme en zekere vrolijkheid met zich meebrachten is “Unbreakable Chain” het absoluut tegenovergestelde. Het tempo wordt direct naar beneden getrokken en verandert de taal van de lyrics terug naar Engels (tenminste, voor het grootste gedeelte van het nummer). Het is absoluut een liefdesliedje, op iedere mogelijke manier. En ook dit nummer zou een prachtige toevoeging zijn voor een film, alleen al door het emotionele verhaal dat door de lyrics verteld wordt. Er zijn een hoop trieste liefdesliedjes in de wereld, maar in dit nummer komt de lust voor liefde wel heel duidelijk aan bod. Als dit nummer je niet compleet opzuigt op het gebied van immersie dan heb je waarschijnlijk nog nooit een gebroken hart gehad. Mikaru is er niet alleen in geslaagd om deze gevoelens vast te leggen in dit nummer, maar ook om ze om te zetten in woorden. Iets wat op zichzelf al een compliment waard is…

 
Another Lonely Day
(Thema: Wanhoop en verdriet)
Het laatste nummer van het album is ook de tweede keuze voor de muziekvideo’s geworden, en dat is niet zo gek. Ook dit nummer zit duidelijk in de ballad-categorie, en ook hier wordt voornamelijk gebruik gemaakt van Engels om de boodschap over te brengen, en Japans om het te versterken. Ook dit zeer emotionele nummer is het zeker waard om een plekje in een film te krijgen, aangezien het een prachtige monoloog is over hoe de verteller nog steeds verliefd is op iemand die deze liefde niet terug kan geven. Het thema van wanhoop en verdriet komt hierdoor erg duidelijk naar voren, en als je hier niet tenminste een beetje emotioneel van wordt dan weet ik het ook niet meer.

 

G.L.A.M.S – Another Lonely Day (MV)

 

 

Conclusie

Mikaru is erin geslaagd om de skills en kwaliteiten van ieder member van G.L.A.M.S in z’n voordeel te gebruiken, wat een geweldige release heeft voortgebracht. Een release die van begin tot eind gevuld is met gevoelens die bijna iedereen wel bekend zijn of aan zullen spreken. Daarnaast wordt er ook meer gebruik gemaakt van de Engelse taal in plaats van alleen Japans, waardoor het voor een breder publiek interessant zal zijn om naar te luisteren en vooral te begrijpen.
Zoals altijd zit er een nummer in de mix welke absoluut niet bij de stijl van de andere aanwezige nummers past, en voor “TWILIGHT AFTER THE RAIN” is dat “Tokyo Ginza Blues”. Ook qua genre zou deze release een breed publiek aan moeten spreken, gezien er gebruik wordt gemaakt van meerdere genres en stijlen waaronder rock en blues duidelijk naar voren komen, en het feit dat er twee tot aan de nok toe met emotie gevulde ballads bij zitten geeft de fantasie meer dan genoeg kansen om de vrije loop te nemen.
De muziekvideo’s laten qua ritme de hoogtepunten van het album duidelijk zien, maar op het moment van schrijven zijn ze vooral een heel goed voorproefje voor wat je met de rest van het album kunt verwachten. Als deze nummers je al aanspraken, dan zal de rest van de nummers op het album dat zeker ook doen!
Als je op zoek bent naar een goed rock-album dan is “TWILIGHT AFTER THE RAIN” zeker een goede aanwinst, maar ook als je al langer fan bent van de werken van G.L.A.M.S zul je hier niet door teleurgesteld worden.
Zoals al eerder vermeld is het mogelijk om het album al voor de release datum in handen te krijgen, het enige wat je hiervoor hoeft te doen is naar een van de data van de Europese tour tussen 27 februari en 15 maart komen!

 

Release informatie

Ben je geïnteresseerd in het idee om de band te steunen door je eigen kopie van de release aan te schaffen? Dan heb ik hier wat informatie om je op weg te helpen:

TWILIGHT AFTER THE RAIN
01. In Endless Rainfall
02. Sailing Away
03. Tokyo Ginza Blues
04. Unbreakable Chain
05. Another Lonely Day

Artiest: G.L.A.M.S
Release: TWILIGHT AFTER THE RAIN (mini-album)
Release datum: 27 februari 2020 (pre-release tijdens de EU tour) / 18 april 2020 (officiële release)
CD nummer: N/A

 

Volg G.L.A.M.S

G.L.A.M.S

Mikaru
🎂 12/08

Yudai
🎂 08/22

Tetsuto
🎂 05/24

Syu
🎂 08/05

 

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie