Rumbless. // De voortzetting van φ-phi met “Σ-sigma-“

Rumbless. is nog een relatief nieuwe band in de ヴィジュアル系 (Visual Kei) scene, maar vocalist Roku heeft al eerder in bands gezeten (zoals “Project zero”, “Re;zero”, “End;Re” en “Sith”) en is daarmee waarschijnlijk het meest bekende lid van de groep. Ondanks dat ze nog vrij nieuw zijn met deze groep hebben ze al wel een goed beeld van wat ze willen. Daarnaast spreken ze ook nog eens een breed publiek aan door de combinatie van ヴィジュアル系 (Visual Kei), JPop en metal elementen in hun werk.

“Σ-sigma-“ is het tweede deel in het verhaal wat ze met hun eerste mini-album “φ-phi-“ begonnen zijn, maar wat kunnen we van Rumbless. en hun werk verwachten? Laten we dat eens uitzoeken!

 
Σ-sigma-
De eerste track op het mini-album is een instrumentale track die dezelfde naam heeft gekregen als de release zelf. De combinatie van lage en hoge tonen zorgen voor een illusie-achtige achtergrond, maar geven ons ook al een voorproefje van de wereld die Rumbless. gecreeërd heeft.

 
montage
We weten al dat Rumbless. de invloeden van twee extreme richtingen van de muziekindustrie met elkaar combineert, namelijk JPop en metal, maar ze laten met dit stuk hun metal invloed al duidelijk blijken. Vergis je niet, Rumbless. is geen heavy band. De metal invloed blijft door het hele nummer terugkomen, maar vocalist Roku complimenteert dit door meer pop-invloed in zijn vocalen te stoppen.

 

Rumbless. – Σ-sigma- album preview

 

 
déraciné
“déraciné” pakt wat “montage.” begon meteen op en doet er nog een schepje bovenop om de zwaardere invloed van Rumbless. te laten zien door een beeld te schetsen van een sinistere, donkere atmosfeer. Hierdoor krijgt Roku de kans om ook de duistere kant van de invloed te gebruiken door growls en shout-type vocals, iets wat hem verrassend goed afgaat ondanks zijn eerdere vertoning van de vriendelijke JPop stijl.
Deze keuzes vormen samen “déraciné”, en zijn daarmee de winnaar van de titel “zwaarste nummer op deze release”, maar het zou ook zeker waardig zijn als soundtrack voor een horrorfilm.

 
amber dream
“amber dream” kiest voor de middenweg tussen beide invloeden, maar blijft alsnog een beetje aan de metal-kant hangen met z’n instrumenten. “amber dream” is het perfecte voorbeeld van een nummer dat een breed publiek aan zal spreken omdat de zwaardere invloed er meer in gesprenkeld wordt dan er dubbeldik bovenop gelegd wordt. Het voegt aan het nummer toe zonder te overheersen waardoor het niet zo zeer naar het metal genre getrokken wordt en het juist toegankelijk blijft.

 
reverse
Rumbless. zijn de hele tijd zeer open geweest over hun JPop en metal invloed die terugkomt in hun werk, maar dit zijn niet de enige twee genres waar ze gebruik van maken. Een ander genre dat duidelijk de kop opsteekt in deze release is de electronische invloed die een groot deel van de illusie-stijl waar “Σ-sigma-“ op vertrouwt. De hoofdattractie is echter Roku’s vocalen, die het nummer echt met zich meedragen.

 
終雪 (Shu-Setsu)
Het laatste nummer op deze release mag dan wel het ballad-nummer zijn, maar het is zeker niet een van de langzame variant. “終雪” (Shu-Setsu) laat duidelijk de diversiteit van de groep zien, met name door de vocalen die gebruik maken van zowel de lange, uitgerekte noten als de normale variant die we al door deze single heen gehoord hebben.
De Nederlandse vertaling van de titel is trouwens “Laatste Sneeuw”, maar dat wil niet zeggen dat dit nummer zich zomaar laat wegsmelten door de anderen waarmee deze z’n release deelt.

 

Conclusie:

Rumbless. zijn zonder twijfel het type band dat een breed publiek aan zal spreken met hun werk door de brede keuze tussen genres en de toepassing daarvan. Daardoor zullen ze zowel bij liefhebbers van rock in de smaak vallen, maar ook nog een beetje mee kunnen doen met liefhebbers van de wat zwaardere genres. De combinatie van JPop en metal is echt een gok die soms helemaal verkeerd kan gaan, maar ondanks dat Rumbless. toch meer naar de pop kant neigt is het erg leuk om toch de andere invloed regelmatig terug te horen komen in hun nummers.

 

Release informatie

Ben je geïnteresseerd in het idee om de band te steunen door je eigen kopie van de release aan te schaffen? Dan heb ik hier wat informatie om je op weg te helpen:

Σ-sigma-
01. Σ-sigma-
02. montage.
03. déraciné
04. amber dream
05. reverse.
06. 終雪 (Shu-Setsu)

Artiest: Rumbless.
Release: Σ-sigma- (mini-album)
Release datum: 22 febrari 2020
CD nummer: RBDC-02/2020

 

Volg Rumbless.

Rumbless.

Roku
🎂 08/08

Takaki
🎂 03/01


Sin
🎂 02/13

Tva
🎂 07/15

 

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie