Jupiter // Met “Zeus” zullen legendes nooit verloren gaan

We behandelen Jupiter’s releases nu al een tijdje, dus de band heeft inmiddels geen uitgebreide introductie meer nodig, of wel?
Afgelopen augustus bracht de band hun eerste single met de nieuwe lineup uit, namelijk “Theory of Evolution”. Met de drie nummers van deze single liet de groep de kunsten van nieuwe zanger KUZE al zien, en kort daarna volgde de live DVD “Wind of Evolution” begin oktober.

Een van de highlights van deze DVD was dat er nummers op stonden die oorspronkelijk voor ZIN gecomponeerd waren, maar dat in plaats daarvan KUZE deze nummers zong. Een kleine herhaling daarvan is ook op dit album terug te vinden, maar wat kunnen we van het nieuwe albym verwachten? Is Jupiter nog steeds duidelijk herkenbaar als Jupiter, of heeft de toevoeging van een nieuwe zanger de band totaal veranderd?

Daar gaan we zometeen verder op in, want Jupiter komen namelijk voor een korte tour naar Europa. De tour zal op 9 mei starten, en op 19 mei eindigen. Meer informatie hierover is terug te vinden op de website van de band, maar we willen wel even een hint geven dat de band op 10 mei in Rotterdam zal staan. Meer informatie over deze show en tickets zijn te verkrijgen via de website van de zaal, Baroeg, hier.

 

“Legends Never Die, maar de SHOW MUST GO ON”

New World Order” is een instrumentaal nummer gecomponeerd door HIZAKI, en dient als een krachtige introductie tot het album met z’n krachtige, opera-achtige stijl die de weg vrijmaakt voor “Theory of Evolution“, welke voorheen uitgebracht werd als z’n eigen single. Zowel de tekst als de muziek komen voor dit nummer ook van HIZAKI’s hand, maar de versie op dit album is een re-recording zonder noemenswaardige veranderingen. (Aangezien we dit nummer al eerder uitgebreid behandeld hebben gaan we er nu niet verder op in.)

Beyond the Horizon” is het eerste nieuwe nummer van het album, en KUZE’s vocalen zijn enorm flexibel in combinatie met de krachtige riffs die geproduceerd worden door HIZAKI en TERU, waardoor “Beyond the Horizon” van twee verschillende kanten een krachtig tintje krijgt. KUZE’s vocalen zorgen voor een totaal ander enre dan ZIN voorheen produceerde, en dit hebben we al eerder gezegd, maar de keuze om KUZE als nieuwe zanger bij de band te halen heeft echt deuren geopend voor de leden om ook met andere genres dan alleen metal te werken, iets wat “Beyond the Horizon” nog even extra onderstreept.

Drastic Night” is het derde door HIZAKI geproduceerde nummer op rij, maar zorgt wel voor een andere stijl dan wat we tot nu toe op het album gehoord hebben. In z’n geheel is het nummer een stuk aggressiever dan z’n voorganger, maar haalt het ook meer invloed uit de classic metal style – waardoor KUZE zijn veelzijdigheid in z’n stembereik ook hier duidelijk kan laten zien met de hoge noten die elkaar meteen opvolgen.

SHOW MUST GO ON” is de eerste samenwerking tussen KUZE en TERU op het album, en zorgt voor een totaal andere stijl dan HIZAKI’s composities. TERU heeft een totaal andere weg gekozen voor zijn compositie door er meer van de “westerse” heavy metal scene int terug te laten komen, iets waar KUZE zijn hand niet voor omdraait, zelfs in het hogere tempo. Naast het feit dat dit het meest “heavy” (en die term gebruiken we even héél erg breed) nummer op het album is zijn de lyrics ervoor ook volledig in het Engels geschreven.
Daarnaast is het ook nog eens de eerste muziekvideo voor het album, waarin de Engelse lyrics nog verder belicht worden met het simpele decor. De eenvoud in de muziekvideo’s waar Jupiter de laatste tijd meer gebruik van maakt is zeker anders dan sommige bands van tegenwoordig, maar het is wel een welkome verandering om te zien dat de focus hier meer op de muziek dan de omgeving wordt gelegd, denken jullie ook niet?

 

Jupiter // “SHOW MUST GO ON” (MV)

 

Straight into the fire” gaat mee in het tempo van “SHOW MUST GO ON”, maar voegt wel meer van de bekende symphonische invloed aan het album toe voordat KUZE de hogere grens van zijn vocalen laat zien. De classic metal invloed komt ook sterk terug, maar niet alleen door KUZE’s zang. HIZAKI en TERU weten de essentie van vuur in hun gitaarspel te stoppen, maar KUZE heeft duidelijk een ander soort vuur in zijn stem, als je begrijpt wat wij bedoelen…

Het volgende nummer is een samenwerking tussen KUZE en HIZAKI, in de vorm van “Angel’s wings“, welke ook al eerder uitgebracht op de “Theory of Evolution” single. Het was voor ons een verrassing om te zien dat dit nummmer wel op het album terug te vinden is, maar “Bring me out”, het derde nummer van die single, juist niet. Evenals “Theory of Evolution” een paar tracks terug is ook deze versie van “Angel’s wings” een re-recording, maar ook hier zijn geen noemenswaardige veranderingen aangebracht.

De samenwerking tussen KUZE en HIZAKI gaat nog even verder met “No cry no more“, waarin KUZE zijn vocalen beperkt tot het midden van z’n bereik om hoge en lage noten te vormen die de luisteraar echt in de melodie lijken te trekken. We zijn echter wel van mening dat je dit nummer zelf moet ervaren om een beeld te krijgen bij het gevoel wat het achterlaat, aangezien wij enorm moeite hebben om dit in woorden uit te drukken.

Tempest” brengt het album terug naar de handen van HIZAKI met een snel nummer dat de focus legt op de gitaren waar Jupiter inmiddels beroemd om is, maar zorgt er ook voor dat KUZE een aggressievere zangstijl in het nummer kan stoppen, naast zijn cleane stukken en hoge noten.
“Tempest” heeft veel potentie voor live optredens, want het is de perfecte keuze om het publiek op gang te krijgen en nieuwe energie te geven, denken jullie ook niet?

Voorheen uitgebracht als z’n eigen single terwijl ZIN nog de zanger was, “The spirit within me” is een interessante keuze als extra toevoeging voor dit album. Maar tegelijkertijd is het ook weer een display van hoe veelzijdig KUZE eigenlijk is. We hadden al een kleine preview van hoe KUZE met nummers omgaat die oorspronkelijk niet voor hem gecomponeerd zijn dankzij de “Wind of Evolution” DVD (waarop KUZE “TEARS OF THE SUN”, “ARCADIA” en “Guilty as Sin” zong), maar een live versie geeft natuurlijk een ander beeld dan een studio versie.
Je hoort onmiddelijk dat het een andere zanger is die het nummer zingt, maar KUZE weet erg dicht bij de hoge noten die ZIN produceerde te komen waardoor deze versie het origineel niet alleen respecteert, maar ook herkenbaar houdt. Zelfs als KUZE er zijn eigen twist aan geeft.

TEARS OF THE SUN” is ook weer een nummer dat oorspronkelijk voor ZIN bedoeld was, maar evenals de vorige track van dit album geeft KUZE’s versie een nieuwe dimensie aan het nummer zonder enorme veranderingen door te hoeven voeren. Ondanks dat beide zangers niet meer van elkaar konden verschillen dan ze al doen in zowel geluid als stijl, weten ze beiden een vermakelijk optreden te verzorgen voor een en hetzelfde nummer, waardoor de band de mogelijkheid blijft houden om ook hun “oude” nummers tijdens live shows te kunnen spelen, in plaats van zich volledig toe te moeten leggen op de “nieuwe” nummers.

Het rock-stijl ballad voor dit album gaat naar “Memories of you“, ook weer gecomponeerd door HIZAKI, en nog een keer een kans voor KUZE om z’n bereik te laten zien. Ondanks dat dit nummer in een klassieke rock-stijl geschreven is hebben wij toch het idee dat deze stijl ietwat lastig is voor KUZE, in vergelijking met de rest van het album. Misschien ligt het aan het tempo, maar wij horen toch een subtiel verschil.

Om het album af te sluiten hebben we een nummer dat technisch gezien uit twee delen bestaat, maar samenkomt als een track. “Zeus I. Legend Never Die/II. Conversations with God” kan opgedeeld worden in twee delen, iets wat ook gebeurd is met de muziekvideo die al voor de release van het album uitgebracht werd. “Legend Never Die” legt de lat meteen hoog met z’n melodieuze opening en snelle riffs, welke beiden bekende aspecten zijn waar Jupiter vaak gebruik van maakt. We haalden het al aan in “SHOW MUST GO ON”, maar ook deze video heeft een simpel decor waardoor de focus meer gelegd wordt op de artiesten zelf en hun muziek, in plaats van op een prachtige achtergrond. Ook hier complimenteert KUZE’s zang de stijl van het nummer, en net als “Theory of Evolution” toen dit nummer voor het eerst onthuld werd is ook deze compositie een filmsoundtrack waardig.
Het tweede deel van het nummer, “Conversations with God”, verandert zowel de stijl als het ritme van de track door een groot deel van de symphonische invloed waar Jupiter veel gebruik van maakt weg te nemen, maar geeft er een krachtig rock-ballad voor terug om de stem van God door het nummer heen te symboliseren. Ondanks dat het niet de standaard stijl van Jupiter is, is het wel een geweldig einde voor een album dat de nieuwe versie van Jupiter zeker een voorsprong geeft voor de toekomst.

 

Jupiter // “Zeus I.Legend Never Die” (MV)

 

 

Conclusie

Jupiter komt ook dit keer met een prachtig, solide album dat zich niet volledig toelegt op een enkele stijl, maar in plaats daarvan de diversiteit en skills van ieder bandlid probeert te highlighten. De focus ligt weliswaar voornamelijk op de dual-gitaren en de zang, maar door symphonic- classical- en progressive metal in de mix te gooien met KUZE’s meer klassieke (hard) rock geörienteerde zangstijl is deze nieuwe tijd van Jupiter vol van mogelijkheden voor toekomstige releases.
In tegenstelling tot voorgaande releases werd het meerendeel van het album hier (co-)geschreven door HIZAKI (waarmee we bedoelen dat we voorheen vaker een compositie van TERU voorbij zagen komen), maar zanger KUZE heeft zich ook duidelijk laten zien met deze release. Waarschijnlijk zelfs meer dan ZIN voorheen deed.

Als je al langer fan bent van Jupiter kan ik je alleen maar aanraden om naar de “nieuwe” versies van de oude nummers die oorspronkelijk voor ZIN geschreven zijn te luisteren, want KUZE ’s invloed geeft een totaal andere vibe aan deze tracks.
In z’n geheel laat Jupiter een andere stijl zien met “ZEUS ~Legends Never Die” dan met voorgaande album, maar ze hebben zeker deuren geopend voor de toekomst. KUZE is een blijvertje, en hij is er helemaal klaar voor om de wereld over te nemen met zijn zang, met de signatuur gitaar stijl van HIZAKI en TERU vlack achter hem, evenals DAISUKE’s krachtige drums.

 

Release informatie

Heeft dit review je nieuwsgierig gemaakt en ben je van plan om je eigen kopie aan te schaffen? Dan hebben we hier alvast wat informatie voor je op een rijtje gezet:

Zeus ~Legends Never Die~
(Limited edition)
01. New World Order
02. Theory of Evolution
03. Beyond The Horizon
04. Drastic Night
05. SHOW MUST GO ON
06. Straight into the fire
07. Angel's wings
08. No cry no more
09. Tempest
10. The spirit within me
11. TEARS OF THE SUN
12. Memories of you
13. Zeus I.Legend Never Die/II.Conversations with God

DVD:
01. SHOW MUST GO ON (MV)
02. Zeus I.Legend Never Die (MV)
Zeus ~Legends Never Die~
(Regular edition)
01. New World Order
02. Theory of Evolution
03. Beyond The Horizon
04. Drastic Night
05. SHOW MUST GO ON
06. Straight into the fire
07. Angel's wings
08. No cry no more
09. Tempest
10. The spirit within me
11. TEARS OF THE SUN
12. Memories of you
13. Zeus I.Legend Never Die/II.Conversations with God

Artiest: Jupiter
Release: ZEUS ~Legends Never Die~ (album)
Release datum: April 3, 2019
CD nummer: POCS-9190 (limited edition) / POCS-1778 (regular edition)

 

Volg Jupiter

Jupiter

KUZE
🎂 06/20

HIZAKI
🎂 02/17

TERU
🎂 04/10

DAISUKE
🎂 01/08

 

雪 (Yuki) is de eigenaar en voornaamste drijfveer achter Arlequin.
Zij startte het project oorspronkelijk in 2009 als fotograaf onder de naam Arlequin Photography, maar kreeg steeds meer interesse in journalistiek en vertalingen. Door deze interesses zijn interviews en reviews aan het project toegevoegd, totdat het in 2021 uiteindelijk tegen de muren rondom de term "fotograaf" aan botste en Arlequin Magazine aan de mix toegevoegd werd.

雪 (Yuki) is een Nederlandse met een diploma voor grafisch design, wat haar ook de voornaamste persoon achter Arlequin Creations maakt.
Na al deze jaren is zij nog steeds de voornaamste persoon die de interviews en live foto's die je op Arlequin ziet verzorgt, maar daarnaast doet ze ook een flink deel van de reviews en het werk achter de schermen.

Ze spreekt Nederlands en Engels op hoog niveau, maar begrijpt ook Japans en Duits.

Geef een reactie